Förmånstaga­rförord­nande

Förmånstaga­rförord­nande

Förmånstagarförordnande, hur upprättas ett förmånstagarförordnande och hur kan ett upprättat förordnande ändras? 

  • Den som ingått avtalet fastställer till vem ersättningen med stöd av försäkringen ska betalas ut i händelse av dödsfall eller till vem försäkringens besparingar ska betalas ut vid avtalstidens utgång. Den som ingått avtalet kan förordna en fysisk person eller en juridisk person till förmånstagare. 
  • Förmånstagarförordnandet ges till försäkringsbolaget skriftligen exempelvis som identifierad i webbtjänsten eller med en blankett.  
  • Ett förmånstagarförordnande kan inte upprättas, ändras eller återkallas genom testamente. 
  • Förmånstagarförordnandet kan ändras eller återkallas med ett skriftligt meddelande om nytt förmånstagarförordnande till försäkringsbolaget exempelvis som identifierad i webbtjänsten eller med en blankett. 
  • I lagen om försäkringsavtal ingår vissa tolkningsantaganden som gäller förmånstagarförordnanden och som i regel iakttas vid tillämpningen av ifrågavarande förmånstagarförordnanden (make eller maka, barn, make eller maka och barn, anhöriga). Dessa behandlas nedan.

Livförsäkringsersättningens förmånstagare

De anhöriga

Om försäkringstagarens anhöriga har förordnats till förmånstagare, gäller förordnandet till förmån för maken eller makan och de arvingar som avses i ärvdabalken. Om det inte finns några bröstarvingar, tillfaller försäkringsersättningen emellertid uteslutande maken eller makan. Om försäkringstagaren inte har någon make eller maka, tillfaller försäkringsersättningen uteslutande arvingarna. Den försäkringsersättning som tillfaller arvingarna delas så som ärvdabalken föreskriver om deras rätt till arv

De anhöriga
Barn
Make eller maka
Dödsbo
Namngivna förmånstagare
Make eller maka och barn som förmånstagare

Villkor som utesluter giftorätt

  • I samband med upprättandet av förmånstagarförordnandet kan förmånstagarens makes eller makas giftorätt till den ersättning som betalas ut från försäkringen uteslutas.
  • Ett sådant villkor som utesluter förmånstagarens makes eller makas giftorätt kan fogas till försäkringen också senare med en skriftlig anmälan efter att förmånstagarförordnandet har upprättats.
  • Mandatum övervakar inte och ansvarar inte för att detta förordnande fullföljs i praktiken. 

Beskattning av livförsäkringsersättning

  • Livförsäkringsersättningar som betalas ut till nära anhöriga med anledning av dödsfall omfattas av arvsskatt. Skattesatsen är högst 19 %. 
  • Med nära anhöriga avses exempelvis make eller maka, barn, barnbarn och föräldrar. Ersättning som betalats ut till sambo omfattas också av arvsskatt, om samborna har bott tillsammans och de har eller har haft ett gemensamt barn eller tidigare varit gifta med varandra. 
  • Livförsäkringsersättningar som betalats ut till andra än nära anhöriga utgör skattepliktig kapitalinkomst. 

Uppgifterna på denna sida baserar sig på gällande lagstiftning den 1 april 2025.