USA och Europa verkar än en gång gå åt olika håll såväl när det gäller den ekonomiska tillväxten, räntesänkningsförväntningarna som utvecklingen på aktie- och räntemarknaden.
Aktiemarknaden i USA fick i november en energiboost av de aktuella valen i landet och också den globala aktiemarknaden steg i början av månaden med USA i spetsen. Europa och tillväxtmarknaden präglades däremot av en svag månad.
Också räntorna i USA steg raskare med framförhållning inför den politiska agendan för landets nya administration. Uppgången har senare dämpats, men trenden är fortfarande stigande. I riskpremierna var rörelsen relativt liten. I Europa har räntorna i sin tur vänt nedåt.
Dollarns förstärkning i förhållande till övriga valutor har tagit fart. Exempelvis ligger euron för närvarande på den lägsta nivån gentemot dollarn på nästan två år.
I Europa har de ekonomiska utsikterna redan länge varit svaga – framför allt jämfört med utvecklingen i USA. De inköpschefsindex för Europa som publicerades förra veckan var mycket svaga och det dystra läget kommer sannolikt att fortsätta i Europa också framöver. Marknaden väntar nu på mer information bland annat om inflationssiffrorna och sysselsättningsläget.
För Europas del förutspår både inköpschefsindexen och ekonomernas uppskattningar av BNP-utvecklingen utmanande tider. Särskilt inköpschefsindexen för Frankrike har varit synnerligen svaga.
Samtidigt har tillväxtutsikterna på andra sidan Atlanten emellertid stärkts, när oron för att läget på arbetsmarknaden ska försämras vikt undan. Mer information om detta utlovas på Finlands självständighetsdag, då nästa arbetsmarknadsrapport för USA publiceras. Också inköpschefsindexen har pekat uppåt – i motsats till den sjunkande trenden i Europa.
Samtidigt har förväntningarna på amerikanska och europeiska centralbankens – Feds och ECB:s – räntepolitik i allt högre grad gått åt olika håll. Där ECB förväntas sänka sin styrränta fem gånger före nästa sommar, har den förväntade räntesänkningstakten för Fed i stället saktat in.
Stämningen på marknaden har lugnat sig efter valen i USA i början av november som tidvis fick marknaden nästan i extas. Utsikterna för den närmaste tiden är starka, men marknaden har redan i nuläget prissatt en hel del positivt i priserna.
Även rotationen, som var stark i juli–augusti, har åter gjort sig påmind. Rotationen stärktes efter valen, men dämpades senare. Också de senaste dagarna har de kraftigaste kursuppgångarna noterats utanför storbolagen och de stående vinnarna. Rotationstemana verkar bjuda på en hel del uppgångspotential, förutsatt att stämningen är fortsatt stark.
Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.