USA:s överlägsenhet på marknaden verkar för den här gången vara förbi. Den starkaste uppgången i början av året noterades som omväxling hos aktörerna i Europa, där Tysklands finanspolitiska U-sväng har satt ytterligare fart på tillväxten.
De senaste marknadsveckorna har varit fartfyllda. Aktierna sjönk i USA efter en krävande vecka, och den snabbt försvagade dollarn förvärrade euroinvesterarnas vånda. I Europa har uppgångssentimentet en aning lagt sig, men framför allt i Tyskland är stämningen fortfarande mycket positiv.
Också på valuta- och räntemarknaden var veckan svindlande. Tysklands långa räntor sköt i höjden i och med de finanspolitiska omställningarna och landets tioåriga ränta steg förra veckan mest sedan Berlinmurens fall. De högre räntorna bidrog för sin del till att lyfta euron rejält i förhållande till dollarn. Euron har senast stärkts på en vecka lika mycket under finanskrisen.
De senaste åren har USA lyst med sin överlägsenhet i förhållande till andra marknadsområden. Innevarande år inleddes med tanken att samma tema fortsätter, men så ser det emellertid inte längre ut.
Föreställningen om USA:s orubbliga ekonomiska tillväxt sätts på prov, när konsumenternas och industrins förtroendesiffror, bostadsmarknadsdata och sysselsättningssiffrorna klart försämrats de senaste veckorna. I antalet uppsägningar noterades i USA en hög topp, och samtidigt har exempelvis BNP-tillväxtprognoserna enligt Atlanta Feds modell kommit rejält ner under de två senaste veckorna. De konkreta tecknen på en inbromsning i ekonomin är tillsvidare få, men indikationerna på ekonomiska utmaningar har ökat betydligt.
Samtidigt ökar den osäkerhet som det politiska systemet skapar och bland annat syns uppsägningarna av statsanställda ännu inte i data. Osäkerheten kan emellertid också leda till positiva överraskningar exempelvis i fråga om skattepolitiken.
Marknadens perspektiv på de ekonomiska utsikterna i Europa har också förändrats betydligt sedan årsskiftet. Tyskland gjorde efter valet en ekonomipolitisk helomvändning, när landets nya ledning tillkännagav att man antar en helt ny linje när det kommer till den ekonomiska politiken.
Tyskland har av tradition drivit en återhållsam finanspolitik, och man har strävat efter att undvika underskott. Den nya administrationen tillåter nu betydligt större underskott exempelvis för att möjliggöra försvarsinvesteringar och det finns också planer på betydande investeringar i infrastruktur.
I och med omställningarna väntas tillväxten i den tyska ekonomin ta raskt fart. Tyskland är en av de största aktörerna i euroområdet, varför tillväxtsiffrorna för landets ekonomi, om de realiseras, också kan komma att få stora effekter för hela euroområdet.
Inget av det som presenteras här utgör en investeringsrekommendation eller uppmaning att teckna, köpa eller sälja värdepapper och ska inte heller betraktas som sådan. Före ett investeringsbeslut ska investeraren omsorgsfullt sätta sig in i de uppgifter som finns att tillgå om de finansiella instrumenten och förstå de risker som är förknippade med dem. Investeraren ska basera sitt beslut på sin egen bedömning, sina mål och sin ekonomiska situation. Investeringsverksamhet är alltid förenat med risker. De finansiella instrumentens värde kan stiga eller sjunka. Den historiska avkastningsutvecklingen för de finansiella instrumenten utgör ingen garanti för framtida avkastning.