Jos ovi sulkeutuu, mene ikkunasta

Tuomas Simosen uratarina

Jos ovi sulkeutuu, mene ikkunasta

Tuomas Simosen uratarina

”Aina kannattaa hakea, vaikka ei täyttäisikään kaikkia ruutuja."

Mandatumin datasta ja analytiikasta vastaava johtaja Tuomas Simonen ilmoitti pienenä vanhemmilleen haluavansa Nokian toimitusjohtajaksi. Tuota tavoitetta kohti pyrkiminen alkoi 14-vuotiaana perheen metsätilalla Parkanossa puita pinotessa ja muissa askareissa.

”Kotona aina korostettiin ahkeruuden ja työnteon merkitystä. Lisäksi olin jo pienenä kiinnostunut rahasta ja myyjäisten jälkeen tykkäsin laskeskella voittoja. Siksi tiesin jo aikaisessa vaiheessa haluavani kauppikseen ja pääsinkin Vaasaan lukemaan rahoitusta ja laskentatoimea”, Simonen kertoo.

Opintojen aikana Simonen teki töitä Telian asiakaspalvelussa myyjänä. Kokemus oli mieleinen ja antoi hyvät eväät myös uran seuraaville vaiheille. Valmistumisen lähentyessä hän haki Mandatumille töihin, ja hänet valittiin vakituiseen pestiin henkilöasiakasmyynnin tiimiin.

”Sain henkilöasiakasmyynnissä todella hyvät esihenkilöt ja laajan käsityksen yhtiön toiminnasta ja tuotteista.”

Vuoden myyntitehtävien jälkeen Mandatumille perustettiin uusi sijoitusasiantuntijatiimi, johon Simonen haki asiantuntijatehtäviin. Hänen pettymyksekseen häntä ei kuitenkaan valittu tehtävään, mutta hänen esihenkilönsä ehdotti, että hänelle voisi sopia työkierto varainhoidon myynnin tuen puolelle. Se sopi Simoselle, ja seuraava vuosi kului myyntimateriaalien, markkinakatsausten ja lukemattomien Excel-taulukoiden parissa.

”Pääsin istumaan varainhoidon ja salkunhoidon johtajien viereen ja seuraamaan varainhoidon tekemistä läheltä”, Simonen muistelee.

Vuoden työkierron jälkeen Simonen päätti jäädä varainhoidon pariin. Pian sen jälkeen Mandatumilla toteutettiin organisaatiomuutos, jonka seurauksen perustettiin Asiakaskokema ja myynnin tuki -yksikkö, jota ei sitä ennen vielä ollut. Simonen siirtyi sinne tekemään samoja asiantuntijatehtäviä kuin edellisessä tiimissään, ja hyvä työn jälki poiki nopeasti projektipäällikön paikan myyntiä tukevissa tehtävissä.

”Kun esimieheni siirtyi pois yhtiöstä, tuli koko yksikön johtajan paikka avoimeen hakuun. Ajattelin, ettei tässä mitään häviäkään, ja laitoin hakemuksen sisään. Hakuprosessi oli erittäin kannustava kokemus ja sain hyvää palautetta, mutta minua ei taaskaan valittu hakemaani tehtävään. Sen sijaan sain yksikön analytiikka- ja materiaalitiimit vastuulleni. Jälkikäteen ajateltuna hyppy yksikön johtajan saappaisiin olisi ollut kenties liian suuri 27-vuotiaalle Tuomakselle.”

Ollessaan tuore esihenkilö Simonen koki saaneensa Mandatumilta erittäin hyvää valmennusta ja tukea. Myös koko yksikön johtajaksi valittu esihenkilö toimi hyvänä valmentajana, ja hänen muutaman vuoden päästä vaihdettuaan työpaikkaa Simonen siirtyikin lopulta koko Asiakaskokema ja myynnin tuki -yksikön johtoon.

Myöhemmin Simonen valittiin Henkilöasiakasmyynnin yksikön johtajaksi ja kolmen vuoden jälkeen vastuualueeseen lisättiin myös Digitaalinen myynti. Samalla hänet nostettiin liiketoimintajohtoryhmän jäseneksi. Uuden aluevaltauksen Tuomas teki siirtyessään vetämään uutta Data & Business Analytics -yksikköä. Siirtymä uuden vastuualueen johtoon oli Simoselle mieluinen, sillä juuri liiketoiminnan analysoiminen ja kehittäminen olivat aiemmassa roolissa hänelle erityisen mieluisia. Uudessa roolissa hän pääsee kehittämään analytiikkakyvykkyyksiä koko yhtiön tasolla, mikä laajentaa katsantakulmaa. Uusi vastuualue tuo myös paljon uuden oppimista ja itsensä haastamista.

Simoselle tärkeää on kyky saada asioita konkreettisesti aikaan: tapahtuuko kaiken ideoinnin jälkeen lopulta mitään? Se vaatii edistämisen taitoa, mikä on Simosen mukaan työelämässä äärimmäisen tärkeää.

Mandatumista työnantajana Simosella nousee mieleen kaksi tärkeää asiaa. Ensimmäinen on, että täällä toimitaan hyvin matalalla hierarkialla ja esihenkilöitä on yhtä helppo lähestyä kuin ketä tahansa kollegaa. Toisena hän nostaa esiin Mandatumin kunnianhimon ja korkeat tavoitteet, joita tavoitellaan kuitenkin niin, että virheitä saa tehdä ja uusia toimintamalleja saa rauhassa kokeilla.

”Ja kenties tärkein tekijä Mandatum-urani aikana on ollut kannustavat esihenkilöt ja kollegat. Jos he eivät olisi tukeneet minua jatkuvasti ja antaneet mahdollisuuksia, niin enhän minä mihinkään olisi päässyt”, Simonen kiittelee.

Vaikka työuraan on mahtunut pettymyksiäkin, ovat juuri ne kasvattaneet hänet nykyiseen asemaansa:

”Kun katsoo tähänastista uraa taaksepäin, niin ehdottomasti tärkeimpiä hetkiä ovat olleet ne, kun minua ei ole valittu hakemaani tehtävään. Silloin uusi ovi on aina avautunut ja tarjonnut toisen reitin eteenpäin. Aina kannattaa hakea, vaikka ei täyttäisikään kaikkia ruutuja”, Simonen päättää.

 

 

Lue lisää Mandatumin uratarinoita:

Järjestelmäkehittäjänä finanssialan muutoksen ytimessä

Antti Hyvönen, Senior Development Manager

Tutustu Anttiin
HR-työ on parhaimmillaan oikeudenmukaisuuden toteuttamista

Ida Saarilahti, HR Partner

Tutustu Idaan
Finanssiala yllätti positiivisesti

Anna-Maija Kauppi, Senior Data Engineer

Tutustu Anna-Maijaan