Järjestelmäkehittäjänä finanssialan muutoksen ytimessä

Antti Hyvösen uratarina

Järjestelmäkehittäjänä finanssialan muutoksen ytimessä

Antti Hyvösen uratarina

"Mandatumissa on saatu aikaan kulttuuri, jossa työntekijät viihtyvät ja jossa jatkuvasti mietitään, miten työympäristöä voitaisiin parantaa ja tehdä vielä houkuttelevammaksi."

Mandatumin Head of Investment Systems Development Antti Hyvösen työura alkoi Kotipizzan lähettinä. Sieltä hän jatkoi nuorena konepajateollisuuden pariin järjestelmäkehittäjäksi ABB:lle, jossa hän jatkoi työskentelyä läpi tietojärjestelmätieteen opintojen Jyväskylän yliopistossa.

”Päädyin opiskelemaan tietotekniikkaa puolivahingossa, mutta ala vei mennessään”, Hyvönen virnistää.

”Titteliltäni olen kauppatieteiden maisteri, mutta opiskelin pääaineenani tietojärjestelmätiedettä. Siinä mielessä oma osaaminen ja tausta osuivat täydellisesti yhteen Mandatumin kanssa”, hän kertoo.

Valmistuttuaan ja työskenneltyään ABB:lla vielä useamman vuoden Hyvönen tuli töihin Mandatumin omaisuudenhoitoratkaisut-tiimiin. Siellä hän on viihtynyt viimeiset kuusi vuotta ja noussut vanhemmaksi kehityspäälliköksi ja järjestelmävastaavaksi. Mandatum-vuosiin on mahtunut myös lyhyt jakso digitaalisen konsultaation parissa.

”Kuusi vuotta on tavallaan lyhyt ja tavallaan pitkä aika. Yhtiö on kasvanut siinä ajassa paljon, ja samalla meidän tiimimme on kasvanut niin työntekijöissä kuin hallinnoitavien järjestelmien määrässä mitattuna”, Hyvönen kuvailee.

Porukan kasvaessa omaisuudenhoitoratkaisutiimi on jaettu kolmeen osaan: kehitystiimiin, datatiimiin ja Hyvösen vetämään järjestelmätiimiin. Alkuun järjestelmätiimin team leadina ja uutena vastuuna tiimin esihenkilön roolissa Hyvösen vastuulla on varmistaa yhdessä tiiminsä kanssa, että varainhoidon 90 eri sovellusta toimivat niin kuin pitää. Tämän lisäksi hänen vastuulleen kuuluu tehtävien edistäminen ja priorisointi varainhoidon kehitystiimin työjonossa.

”Olen päässyt vaikuttamaan työnkuvaani paljon ja tekemään järjestelmähallinnoinnin ohella myös niin sanottua hands on -työtä koodaamisen parissa. Nyt odotan innolla mitä esihenkilörooli tuo tullessaan. Tykkään tehdä asioita monipuolisesti. Mandatumissa katsotaan asioita laajemmassa kontekstissa niin, että työssä pääsee yhdistämään liiketoiminnan tarpeet ja teknologian.”

Yksi keskeinen osa Hyvösen työtä on ollut sujuvoittaa IT-puolen työprosesseja, jotka ovat usein pirstaleisia ja nopeatempoisia. Siinä avainasemassa on ollut japanilaisen autoteollisuuden kehittämä Kanban-menetelmä, jonka keskeisin toimintaperiaate on työtehtävien ja tekemisen tasainen virtaus eli ”flow”.

”Kanbanissa keskitytään siihen, että meidän työskentelymme virtaa mahdollisimman sulavana ja katkeamattomana eri vaiheiden läpi. Se helpottaa sekä työn tavoitteiden että tulosten seuraamista ja lisää myös työn mielekkyyttä”, Hyvönen kuvailee.

Maailmassa on tapahtunut paljon lyhyessä ajassa, mikä on kiihdyttänyt IT-puolen merkityksen nousua myös Mandatumissa. Teknologia kehittyy jatkuvasti huimaavaa vauhtia ja megatrendit muokkaavat myös finanssialan pelikenttää voimakkaasti. Toimivat ja joustavat järjestelmät ovat sellaisessa ympäristössä yritykselle valttikortti.

”Viime vuosina teknologia on ollut suuri muutosvoima, jonka ympärille moni megatrendi on rakentunut. Se tarkoittaa, että IT-ala on jatkuvasti vahvemmin muutoksen keskiössä ja se mahdollistaa finanssialan sisälläkin aivan uudenlaisia liiketoimintamalleja,” Hyvönen kertoo.

”Mandatumissa on haluttu olla vahvasti mukana uusimmissa kehityskuluissa ja esimerkiksi korona-ajan etätyöskentelyharppaus sujui meillä poikkeuksellisen kivuttomasti koska olimme tietoteknisesti valmistautuneita muutoksiin.”

Hyvösen mukaan Mandatumissa parasta on työkulttuuri.

”Mandatum on toistuvasti ollut yksi Suomen ja Euroopan parhaista työnantajista. Täällä on saatu aikaan kulttuuri, jossa työntekijät viihtyvät ja jossa jatkuvasti mietitään, miten työympäristöä voitaisiin parantaa ja tehdä vielä houkuttelevammaksi. Jos vertaa esimerkiksi pienempiin IT-alan startup-yrityksiin, niin siellä houkuttelevuus perustuu pääsääntöisesti samoihin asioihin, eli viihtyvyyteen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tuottamiseen työntekijöille. Niihin asioihin panostamisessa Mandatum on omiaan”, hän tiivistää.

 

Lue lisää Mandatumin uratarinoita:

HR-työ on parhaimmillaan oikeudenmukaisuuden toteuttamista

Ida Saarilahti, HR Partner

Tutustu Idaan
Jos ovi sulkeutuu, mene ikkunasta

Tuomas Simonen, Johtaja, henkilöasiakas- ja digimyynti

Tutustu Tuomakseen
Finanssiala yllätti positiivisesti

Anna-Maija Kauppi, Senior Data Engineer

Tutustu Anna-Maijaan