Ville Rantasen uratarina

Tekoälykkään rahaston salkunhoitaja

Ville Rantasen uratarina

Tekoälykkään rahaston salkunhoitaja

Salkunhoitaja Ville Rantanen, 38, on työskennellyt Mandatumilla jo yksitoista vuotta. Hän on ehtinyt nähdä yhtiön toimintaa monesta eri kulmasta, sillä kyseinen työtehtävä on jo hänen viides pestinsä Mandatumilla.

Villen ura Mandatumilla alkoi vakuutuspuolella. Toimittuaan siellä muutaman vuoden hän siirtyi varainhoidon puolelle riskienhallintaan. Nykyään hän työskentelee Mandatum Asset Management -yhtiön salkunhoidossa, ja vastaa systemaattisista sijoitusstrategioista, joihin kuuluu kolme rahastoa sekä eläke- ja indeksisijoituskohteita. Ennen salkunhoitoa Ville ehti toimia Mandatumilla myös meklarina ja analyytikkona.

”Huomasin, että salkunhoito on se, mikä minua kiinnostaa eniten. On hienoa, että olen päässyt vaihtamaan firman sisällä työtehtävää minua itseäni kiinnostavaan suuntaan”, Ville kertoo.

Salkunhoitajan työ vaatii luontaista kiinnostusta

Ville kuuluu likvidien sijoitusten tiimiin, joka vastaa osakkeista, koroista, allokaatiotuotteista sekä systemaattisista strategioista. Tiimissä on kullekin osa-alueelle omat asiantuntijansa, jotka työskentelevät melko itsenäisesti oman vastuualueensa ympärillä, mutta tiimi on kuitenkin aina tukena:

”Me keskustelemme todella paljon markkinoista tiimin kanssa, ja kuullaan toistemme näkemyksiä. On mukava työskennellä ihmisten kanssa, jotka ovat yhtä motivoituneita työstään”, Ville sanoo.

Salkunhoitajan työviikot kuluvat normaalisti rahastojen kaupankäyntiin ja likviditeetin hallintaan, markkinoiden seuraamiseen sekä myynnin tukemiseen ja asiakkaiden tapaamiseen. Eniten yhteistyötä oman tiimin ulkopuolella tehdään varainhoitajien, myynnin tuen sekä riskienhallinnan kanssa. Monet työkalut kuten Bloomberg, muut kaupankäynti- ja positionhallintajärjestelmät sekä MS Office -ohjelmat tulevat työssä tutuiksi.

Villen mukaan salkunhoito on loistava työ sellaiselle, jolla on luonnollinen kiinnostus sijoittamiseen ja finanssimarkkinoiden seuraamiseen. Työ on itsenäistä, ja vaatii tekijältä aktiivisuutta ja tiedonnälkää. Toisaalta itsenäisyys mahdollistaa myös pitkälti oman työn aikatauluttamisen.

Uutena kollegana tekoäly

Ville kertoo viihtyvänsä työssään todella hyvin.

”Tässä oppii aina uutta. Kiinnostavaa luettavaa ja seurattavaa olisi enemmän kuin aika riittää, sillä ala kehittyy jatkuvasti, ja uusia innovaatioita ja tutkimusta syntyy koko ajan”, hän sanoo.

Ville on viime vuosien aikana päässyt työskentelemään uusien ja innovatiivisten tuotteiden, kuten Managed Futures Fund -sijoitusrahaston parissa. Rahastossa hyödynnetään tekoälyä, joka tekee päivittäin ennusteita finanssimarkkinoiden kehityksestä.

”Tekoäly toimii salkunhoitajan valvonnassa, ja kaupat toteuttaa aina ihminen. On ollut todella mielenkiintoista päästä näkemään tekoälyn mahdollisuudet sijoittamisessa. Esimerkiksi koronakriisin keskellä tekoäly on pitänyt pään kylmänä ja antanut loogisia suosituksia ennusteiden pohjalta”, Ville kertoo.

”Täällä halutaan olla edelläkävijöitä”

Yhdentoista Mandatumilla vietetyn vuoden kokemuksella Ville kertoo, mikä hänen mielestään on työnantajassaan parasta:

”Se, että työntekijöihin luotetaan ja vastuuta saa sitä mukaa kun näyttää, että sen pystyy kantamaan. Täällä on myös poikkeuksellisen hyvä henki työntekijöiden välillä.”

Hän kertoo, että paljon on myös muuttunut yhtiössä vuosikymmenen vuoden aikana.

”Olemme mielestäni menneet tosi paljon eteenpäin kaikessa siitä, kun tulin taloon. Mandatum ei ole liian iso yhtiö, jotta hyvät jutut saadaan nopeasti toteutettua ilman liiallista byrokratiaa. Mandatumilla halutaan kehittää uusia asioita ja olla edelläkävijä, ja sen huomaa myös työntekijöissä. Meillä on myös kova into saada kansainvälistä kasvua aikaan", hän sanoo.

Entä millaisena Ville näkee seuraavat 10 vuotta urallaan?

”Tällä hetkellä ainakin tuntuu siltä, että salkunhoito vetää yhä silloinkin puoleensa.”

Ville-rantanen-highlight.jpg
Ville Rantanen
Kuva: Reima Kokko