Sijoitusten ja säästöjen hallinnointi

Sijoitusten ja säästöjen hallinnointi

Kuinka teet muutoksia sijoituskohteisiin ja säästöihin eläke- ja sijoitusvakuutuksessa tai säästösopimuksessa

Voit tarkastella eläke- ja sijoitusvakuutuksen tai säästösopimuksen tilannetta, kertyneitä säästöjä ja sijoituskohteita verkkopalvelussa.

Löydät tiedot sijoituksistasi valitsemalla verkkopalvelun ylävalikosta Sopimukset ja sen jälkeen oikean sopimuksen. Jos sijoituskohteiden muuttaminen verkkopalvelussa on sopimuksessa mahdollista, voit tehdä myös muutoksia sopimukseen verkkopalvelussa tässä kohdassa.

Tältä sivulta löydät ohjeet seuraaviin sijoituskohteiden ja säästöjen muutoksiin:

Säästöjen jakauman muutos

Kun haluat muuttaa säästöjesi jakaumaa eri sijoituskohteisiin, voit tehdä säästöjen jakauman muutoksen. Jos haluat muuttaa tulevien maksujen jakaumaa, voit tehdä sen muuttamalla sijoitussuunnitelmaa (katso ohje alempana tällä sivulla).

 • Valitse Sopimukset-sivu ja valitse haluamasi sopimus.
 • Avaa välilehti Sijoituskohteet.
 • Valitse Muuta säästöjen jakaumaa. Valitse haluamasi prosenttiosuudet säästöjen sijoituskohteille. Valitsemalla Lisää sijoituskohteita voit valita yhden tai useamman uuden sijoituskohteen. Huomaathan, että sijoituskohteiden jakauman kokonaissumman tulee olla sata prosenttia.
 • Kun olet valmis, valitse Jatka. Sijoituskohteiden nimet ovat linkkejä kohteiden tarkempiin tietoihin. Tutustuthan niihin huolellisesti.
 • Vahvista sijoitussuunnitelman muutos valitsemalla Olen tutustunut sijoituskohteita koskeviin esitteisiin ja sääntöihin ja valitsemalla Hyväksy. Muutokset sijoituskohteissa näkyvät verkkopalvelussa yleensä muutaman arkipäivän viiveellä.

Saat aina vahvistuksen tehdystä säästöjen siirrosta ja voit kätevästi tarkistaa tekemiäsi säästöjen jakauman muutoksia verkkopalvelusta Tehdyt säästöjen siirrot -välilehdeltä. 

Uuden muutoksen tekeminen säästöjen jakaumaan

Voit tehdä uuden muutoksen säästöjen jakaumaan, kun edellinen muutos on laskettu säästöihin.

Osassa vakuutuksia uuden muutoksen voi tehdä seuraavana pankkipäivänä klo 10.30. jälkeen, jolloin edellisen säästöjen jakauman muutoksen laskenta on käynnissä. Tällöin tulee huomioida, että uusin muutos tehdään edellisen siirron vastaanottavien sijoituskohteiden arviosäästöistä, jotka on laskettu viimeiseksi tiedossa olevilla sijoituskohteiden arvoilla.  

Muutoksen laskeminen säästöihin

Säästöjen jakauman muutos lasketaan säästöihin pääsääntöisesti kuluvan pankkipäivän arvoilla, jos muutos on hyväksytty verkkopalvelussa ennen kello 10.30 ja seuraavan pankkipäivän arvoilla, jos muutos on hyväksytty kello 10.30 jälkeen.

Sijoituskohteiden arvot lasketaan sijoituskohdetta hallinnoivan yhtiön järjestelmässä joko kuluvana, seuraavana tai sitä seuraavana pankkipäivänä, jonka jälkeen ne toimitetaan Mandatumiin. Toimeksiannon laskenta vakuutusten säästöihin toteutetaan Mandatumissa viivytyksettä, kun toimeksiannossa olevien sijoituskohteiden arvot on saatu. 

Normaalitilanteessa säästöjen jakauman muutos sekä muut sijoituskohteisiin liittyvät toimeksiannot (maksut, osittaiset nostot, korvaukset) lasketaan vakuutuksen säästöihin yhden tai kahden pankkipäivän aikana.  

Vakuutusehtojen mukaan Mandatumin tulee tehdä säästöjen siirto viimeistään viidentenä pankkipäivänä ilmoituksen saapumisesta yhtiöön.  

Säästöjen jakauman muutoksen sekä muiden laskennassa olevien sijoituskohdetoimeksiantojen aikana osassa vakuutuksista on verkkopalvelussa nähtävissä arviosäästöt, jotka on laskettu viimeiseksi tiedossa olevilla sijoituskohteiden arvoilla. Kun tehtyyn toimeksiantoon kiinnittyneiden sijoituskohteiden päivän arvot on saatu, toimeksianto lasketaan kyseisellä arvolla ja säästöt päivittyvät.

Poikkeustilanteet

Poikkeustilanteessa säästöjen jakauman muutoksen toteutus voi viivästyä tai estyä esimerkiksi rahastoyhtiön lunastuksien viivästymisen, kaupankäynnin keskeytymisen tai järjestelmähäiriön johdosta. Tilanteessa, jossa viiden päivän määräajan kuluessa ei ole laskettavissa tai saatavissa siirtoon liittyvien sijoituskohteiden osuuksien arvonmääritystä tai noteerausta, käytetään vakuutusehtojen mukaan ensimmäistä määräajan jälkeen laskettavaa tai saatavaa arvonmääritystä tai noteerausta. 

Huomioithan, että Mandatum ei takaa verkkosivujensa oikeellisuutta ja virheettömyyttä, eikä vastaa verkkosivujen tai verkkopalveluiden keskeytymisestä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista. 

Sijoitussuunnitelman muutos

Kun haluat muuttaa tulevien maksujen jakaumaa, voit tehdä sen muuttamalla Sijoitussuunnitelmaa.

 • Valitse Sopimukset-sivu ja valitse haluamasi sopimus.
 • Valitse Sijoituskohteet ja Sijoitussuunnitelma, ja valitse Muuta sijoitussuunnitelmaa.
 • Avautuvassa ikkunassa voit valita koskeeko muutos tulevia maksuja tai nykyisiä säästöjä. Sijoitussuunnitelman muutosta tehdessä valitse kohta Sijoitussuunnitelmaa eli tulevia maksuja.
 • Valitse haluamasi prosenttiosuudet sijoituskohteille. Valitsemalla Lisää sijoituskohteita voit valita yhden tai useamman uuden sijoituskohteen. Huomioithan, että sijoituskohteiden jakauman kokonaissumman tulee olla sata prosenttia.
 • Päivitä tarvittaessa sijoittajaprofiilisi verkkopalvelussa muutoksen yhteydessä. 
 • Vahvista sijoitussuunnitelman muutos valitsemalla Hyväksy.

Tulevia maksuja koskeva sijoitussuunnitelman muutos astuu voimaan heti. Seuraava maksamasi maksu jaetaan sijoitussuunnitelmasi mukaisiin sijoituskohteisiin. 

Säästöjen nosto

Voit tehdä sijoitusvakuutuksestasi tai säästösopimuksestasi nostoja verkkopalvelussa valitsemalla ensin tarkasteltavan sopimuksen ja sen jälkeen Muutokset-välilehden. Välilehdeltä löydät Säästöjen nosto -lomakkeen. Lomakkeella voit valita mistä sijoituskohteista nosto tehdään. Nostettavasta summasta vähennetään mahdolliset kulut ja verot. Mandatum veloittaa säästöjen nostosta käsittelymaksun, jonka suuruus vaihtelee sopimuksen mukaan.  

Jos sopimuksessa ei ole Säästöjen nosto -lomaketta verkkopalvelussa, voit tehdä noston lähettämällä verkkoviestin asiakaspalveluun verkkopalvelun Viestit-osiossa. 

Saat nostosta erillisen vahvistuksen, joka on nähtävissä verkkopalvelussa. Osassa sopimuksista tehdyt säästöjen nostot löytyvät verkkopalvelusta Tehdyt säästöjen siirrot ja osittaiset nostot -välilehdeltä. 

Kun säästöjen nosto on hyväksytty verkkopalvelussa, nostoilmoituksen tiedot tarkastetaan. Tarkastuksen jälkeen nostossa olevat sijoituskohteet lunastetaan, jonka jälkeen noston määrä lasketaan ja maksetaan asiakkaan tilille.  

Säästöjen noston toteuttaminen

Sijoituskohteiden arvot lasketaan sijoituskohdetta hallinnoivan yhtiön järjestelmässä joko kuluvana, seuraavana tai sitä seuraavana pankkipäivänä, jonka jälkeen ne toimitetaan Mandatumiin. Toimeksiannon laskenta vakuutusten säästöihin toteutetaan Mandatumissa viivytyksettä, kun toimeksiannossa olevien sijoituskohteiden arvot on saatu. 

Normaalitilanteessa säästöjen nosto sekä muut sijoituskohteisiin liittyvät toimeksiannot (maksut, säästöjen jakauman muutokset, korvaukset) lasketaan vakuutuksen säästöihin yhden tai kahden pankkipäivän aikana. Tämän jälkeen säästöjen nosto maksetaan asiakkaan ilmoittamalle tilille viivytyksettä.  

Säästöjen jakauman muutoksen sekä muiden laskennassa olevien sijoituskohdetoimeksiantojen aikana osassa vakuutuksista on verkkopalvelussa nähtävissä arviosäästöt, jotka on laskettu viimeiseksi tiedossa olevilla sijoituskohteiden arvoilla. Kun tehtyyn toimeksiantoon kiinnittyneen päivän sijoituskohteiden arvot on saatu, toimeksianto lasketaan kyseisellä arvolla ja säästöt päivittyvät. 

Mandatum ilmoittaa tiedot tehdyistä nostoista Verohallintoon. 

Huomioithan, että Mandatum ei takaa verkkosivujensa oikeellisuutta ja virheettömyyttä, eikä vastaa verkkosivujen tai verkkopalveluiden keskeytymisestä mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä säästöistä ja sijoituskohteista