Tärkeä muistutus huijausviesteihin liittyen

26.1.2024

Mandatumin nimissä on lähetetty laskutukseen liittyviä huijausviestejä, jotka ovat voineet sisältää virheellisiä laskuja tai maksulinkkejä. Mikäli epäilet huijausviestiä, älä vastaa viestiin äläkä klikkaa viestin mahdollista linkkiä tai toimi viestin ohjeiden mukaan.

Mandatum kehottaa asiakkaitaan tarkkaavaisuuteen laskujen kanssa varsinkin niissä tilanteissa, joissa lasku tai maksulinkki ohjaavat muualle kuin Mandatumin verkkopalveluun. Huomaathan, että huijarien lähettämät viestit saattavat päätyä puhelimessa samaan viestiketjuun aitojen viestien kanssa. Erityisesti sähköpostiin saapuneisiin laskuihin kehotetaan kiinnittämään tarkempaa huomiota.

Huijausviestin voi tunnistaa esimerkiksi lähettäjän sähköpostiosoitteesta, josta on voitu vaihtaa esimerkiksi vain yksi merkki vastaanottajan erehdyttämiseksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää silloin, jos lasku on odottamaton tai et ole aiemmin saanut laskuja sähköpostitse. Kaikki Mandatumin sähköpostiosoitteet ovat muotoa @mandatum.fi, @mandatumlife.fi tai @mandatumam.com. Mandatumin verkko-osoite on www.mandatum.fi. Mandatumin asiakaspalvelunumerot ovat suomalaisia (+358). Pohjoismaisia institutionaalisia asiakkaita voidaan palvella myös ruotsalaisista (+46) numeroista. Asioimme asiakkaan kanssa aina hänen valitsemallaan kielellä, pääosin suomeksi tai ruotsiksi.

Huomioithan, että Mandatum ei pyydä asiakkaidensa kirjautumistunnuksia (esimerkiksi pankkitunnukset) tai pankkiyhteystietoja sähköpostitse. Mikäli sinua kehotetaan maksamaan lasku muuttunein tilitiedoin, ota aina yhteys Mandatumin asiakaspalveluun tai yhteyshenkilöösi ennen kuin maksat laskun. Mandatumin tilitiedot pysyvät lähtökohtaisesti muuttumattomina. Mandatum ei käytä asiakkaidensa kanssa asioidessaan etäyhteyssovelluksia, joiden tarkoituksena on ottaa puhelun vastaanottajan laite soittajan hallintaan.

Yleisesti huomioitavia asioita turvalliseen asiointiin:

  • Kirjaudu Mandatumin verkkopalveluun vain Mandatumin verkkosivujen kautta, älä viestin linkin tai hakukoneen tulosten kautta.
  • Toimita arkaluontoinen tai henkilötietoja sisältävä materiaali vain turvallista kanavaa käyttäen. Mikäli et ole varmaan kanavan turvallisuudesta, kysy neuvoa Mandatumin asiakaspalvelusta tai yhteyshenkilöltäsi.
  • Käytä vain Mandatumin verkkosivuilla olevia tai tiedossasi olevia Mandatumin yhteyshenkilösi yhteystietoja.
  • Ilmoita mahdollisista epäilyttävistä viesteistä Mandatumille sähköpostiosoitteeseen security@mandatum.fi. Liitä mahdollinen kuvaruutukaappaus epäilyttävästä viestistä viestin liitteeksi.