Saxo Bankin Outrageous Predictions -ennusteet vuodelle 2021: Tulevaisuus on nyt

8.12.2020

Saxo Bank on julkistanut tänään hullujen ennusteiden sarjansa "10 Outrageous Predictions" vuodelle 2021. Ennusteissa keskitytään epätodennäköisiin, mutta aliarvostettuihin tapahtumiin, jotka voisivat toteutuessaan lähettää shokkiaaltoja finanssimarkkinoiden läpi:

  1. Amazon ”ostaa” Kyproksen
  2. Saksa pelastaa Ranskan
  3. Lohkoketjuteknologia tekee lopun valeuutisista
  4. Kiinan uusi digivaluutta sysää pääomavirrat rakennemuutokseen
  5. Vallankumouksellinen fuusiomalli takaa ihmiskunnalle loputtomasti energiaa
  6. Universaali perustulo verottaa suurkaupunkeja
  7. Disruption Dividend luo kansalaisten teknologiarahaston
  8. Toimiva Covid-19-rokote tappaa yrityksiä
  9. Hopea paistattelee päivää aurinkopaneelien imussa
  10. Uuden sukupolven teknologia tukee frontier- ja kehittyviä markkinoita

Vaikka nämä ennusteet eivät olekaan Saxon virallisia markkinaennusteita vuodelle 2021, ne toimivat varoituksena riskejä punnitseville sijoittajille, joista suurin osa arvioi näiden tapahtumien todennäköisyyden olevan vain yhden prosentin luokkaa. Ennusteet haastavat miettimään, mikä kaikki voisi olla mahdollista, joskaan ei välttämättä todennäköistä, ja tällainen pohdinta on erityisen ajankohtaista vuoden 2020 odottamattoman koronakriisin valossa. Kaikkein disruptiivisimmat (ja siksi hulluimmat) lopputulemat ovat vääjäämättä ne, jotka tulevat täysin puskista.

Saxo Bankin sijoitusjohtaja Steen Jakobsen kommentoi tämänvuotista Outrageous Predictions ‑sarjaa:  

”Vuoden 2021 Outrageous Predictions ‑ennusteiden taustalla on se tosiasia, että koronapandemian ja Yhdysvaltojen piinallisten vaalien myötä olemme nyt ison harppauksen lähempänä aikaisemmin kaukaiselta vaikuttanutta tulevaisuutta, sillä lähes kaikki vallitsevat yhteiskunnalliset ja teknologiset supertrendit ovat saaneet niistä lisää vauhtia. Yksinkertaisesti sanottuna vuonna 2020 koetut traumat merkitsevät, että elämme keskellä tulevaisuutta vuonna 2021.”

”Olemme nähneet historian nopeimman markkinalaskun ja toipumisen sekä keskuspankkien taseiden ja budjettialijäämien räjähdysmäisen kasvun. Ei-niin-hullu ennusteemme onkin, että vuonna 2021 aletaan ymmärtää, että ”extend and pretend” ‑ajattelua ei voida jatkaa loputtomiin, vaikka juuri tämä onkin hinnoiteltu markkinaodotuksiin.”

”Covid-19 on kiihdyttänyt kaikkia merkittäviä supertrendejä. Listan kärjessä on työmarkkinoiden rakennemuutos, mutta samalla kuitenkin talouden kokonaiskakku on entistä suurempi – jopa henkeä kohti laskettuna. Universaali perustulo on tulossa, ja se muuttaa ihmisten elämäntapaa ja asioiden tärkeysjärjestystä. Se edellyttää myös talouskakun jakamista uudelleen. Muussa tapauksessa seurauksena on itseään ruokkiva noidankehä, jossa kaikki resurssit keskittyvät harvojen ja valittujen käsiin. Yksi keskeinen uuden tulevaisuuden mahdollistaja on asukasta kohden saatavissa olevan energian määrän kasvu, ilman että se juurikaan vaikuttaa negatiivisesti luonnonvaroihimme, ja energian riittävyys myös edistyksellisen tekoälyn ja kvanttilaskennan kaltaisiin huipputeknologioihin perustuvien järjestelmien pyörittämiseen. Olisimme tilanteessa, jossa meidän olisi pian mahdollista voittaa syöpä, estää tulevien pandemiariskien seuraukset ja hoitaa valeuutiset pois päiväjärjestyksestä tehokkaan lohkoketjuteknologian avulla.”

Outrageous Predictions 2021 ‑ennustesarja on luettavissa täällä.

 

Lisätiedot:

Lasse Lilholt, Global Communications, Saxo Bank

+45 39 77 63 44

press@saxobank.com

 

Trader on Mandatum Life Palvelut Oy:n Suomessa sidonnaisasiamiehenä edustaman Saxo Bankin tarjoama korkean teknologian kaupankäyntipalvelu.