Eläkevakuutusmaksujen vuodenvaihteen aikataulut

12.12.2023

Säästämällä eläkevakuutukseen voit parantaa omaa eläketurvaasi. Eläkevakuutukseen maksetuista maksuista saat verottajalta verovähennysedun. Eläkevakuutuksen maksuja voi vähentää verotuksessa jopa 5 000 euroa*) vuodessa.

Tee lisäsijoitus eläkevakuutukseen hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta ja hyödynnä verovähennysetu

Voit tarkistaa Mandatumin verkkopalvelusta tänä vuonna maksamiesi maksujen määrän ja tehdä lisäsijoituksen sopimukseesi. Valitse Sopimukset -sivulta eläkevakuutuksesi ja siirry Maksut-välilehdelle. Lisäsijoituksen pääset tekemään Tee lisäsijoitus -linkin kautta.

Lisäsijoituksen voit tehdä myös Mandatum Rahat -mobiilipalvelussa valitsemalla Kertamaksu-kohdassa Tee lisäsijoitus. Jollet ole vielä ladannut Mandatum Rahat -mobiilipalvelua, voit tehdä sen maksutta omasta sovelluskaupastasi (App Store tai Google Play).

Viimeiset maksuajankohdat 2023

Eläkevakuutusmaksut kannattaa maksaa ajoissa joulukuun aikana, jotta maksut ehtivät kohdistua vuodelle 2023.

Jos olet maksamassa maksua lähellä vuodenvaihdetta, suosittelemme tarkastamaan omasta pankistasi viimeisen maksuajankohdan, jotta maksu kirjautuu vuoden 2023 eläkevakuutusmaksuihin. Myöhemmin maksetut maksut kirjautuvat eläkevakuutukseen vuodelle 2024, eikä niitä voi vähentää vuoden 2023 verotuksessa, vaan ne siirtyvät vähennettäväksi vuoden 2024 verotuksessa.

Eläkevakuutukseen maksetut maksut näet verkkopalvelusta ja mobiilipalvelusta

Mandatumin verkkopalvelusta ja Mandatum Rahat -mobiilipalvelusta voit milloin tahansa tarkistaa eläkevakuutukseen maksettujen maksujen määrän.

Lähetämme myös vuoden 2024 alussa vuositiedotteen, josta voit tarkistaa maksamiesi maksujen määrän. Eläkevakuutusten vuositiedotteet postitetaan vakuutuksenottajille helmikuun loppuun mennessä.

Eläkevakuutuksesi vuositiedotteet ovat nähtävissä myös verkkopalvelun Arkistossa. Jos käytössäsi on paperiton palvelu, tiedotteita ei lähetetä postitse, vaan näet kaikki eläkevakuutuksesi tiedotteet verkkopalvelun Arkistosta.

Henkilöasiakkaiden yksilöllisen eläkevakuutuksen verotus ja puolison verovähennysoikeus

Mandatum ilmoittaa eläkevakuutukseen maksamasi maksut suoraan verottajalle, joka tekee vähennyksen verotuksessasi automaattisesti. Maksetuista maksuista ei tarvitse lähettää erittelyä verottajalle, mutta Mandatumista saamasi erittely on hyvä säilyttää kuuden vuoden ajan verotuksen tarkistusta varten.

Saat keväällä verottajalta esitäytetyn veroilmoituksen vuodesta 2023, jossa maksamasi eläkevakuutusmaksut näkyvät.

Eläkevakuutusmaksuja voi vähentää pääomatuloista jopa 5 000 euroa vuodessa. Jos sinulla ei ole pääomatuloja tai jos pääomatulosi eivät riitä eläkevakuutusmaksun vähentämiseen kokonaisuudessaan pääomatuloista, tekee verottaja vähennyksen kokonaan tai osittain suoraan ansiotuloverosta ns. alijäämähyvityksenä.

Jos sinulla on lisäksi työnantajan ottama vapaaehtoinen yksilöllinen eläkevakuutus, johon on maksettu kuluvan kalenterivuoden aikana maksuja, voit vähentää omassa verotuksessasi eläkevakuutusmaksuja 2 500 euroa kalenterivuodessa. Työnantajan ottama ryhmäeläkevakuutus ei vaikuta oman eläkevakuutuksesi maksujen vähennysoikeuteen.

Kumpikin puoliso vähentää omassa verotuksessaan oman vakuutuksensa maksut. Vakuutus katsotaan sen puolison vakuutukseksi, joka on vakuutettuna vakuutuksessa. Sillä ei ole merkitystä, kumpi puolisoista on ottanut vakuutuksen tai maksanut sen maksut.

Jollei puolisolla ole riittävästi tai ollenkaan ansio- tai pääomatuloja, tekee verottaja automaattisesti vähennyksen toisen puolison ansiotuloista menevästä verosta alijäämähyvityksenä. Puoliso ei kuitenkaan voi vähentää omista pääomatuloistaan toisen puolison eläkevakuutusmaksuja.

Lisätietoja eläkevakuutuksestasi saat tarvittaessa asiakaspalvelustamme lähettämällä viestin verkkopalvelussa tai puhelimitse. Huomioithan asiakaspalvelumme vuodenvaihteen poikkeavat aukioloajat.

*) Tämä summa pätee, jos maksat yhteen yksilölliseen eläkevakuutukseen. Jos sinulla on useampia itsellesi ottamia yksilöllisiä eläkevakuutuksia tai PS-tilejä, voit maksaa näihin kaikkiin verovähennyskelpoisia maksuja yhteensä 5 000 euroa vuoden aikana.


Näytä kaikki tiedotteet ja uutiset