Näin vakavan sairauden turva auttaa sairastuvaa

Tiesitkö, että vakavan sairauden turvasta maksettavaa kertakorvausta ei tarvitse käyttää sairauden hoitokuluihin? Lue kolme esimerkkiä siitä, mihin korvauksen voi käyttää vakavan sairauden yllättäessä.

Kuva: Joakim Honkasalo / Unsplash

Vakavan sairauden turva on vakuutus, joka tarjoaa taloudellista tukea, jos elämä kaatuu sairastumisen takia päälaelleen. Turvan piiriin kuuluvat ehdoissa määritellyt vakavimmat sairaudet ja toimenpiteet.

Vakavan sairauden turva on joustava erilaisiin elämäntilanteisiin: Sairauden sattuessa kohdalle verottoman kertakorvauksen voi käyttää kuten sen itse parhaaksi kokee. Korvausta ei tarvitse siis käyttää sairauskulujen kattamiseen, vaan sen voi halutessaan suunnata esimerkiksi lainojen hoitoon ja arjen pyörittämiseen, mikäli toimeentulo on sairauden vuoksi keskeytynyt.

Millaisissa tilanteissa vakavan sairauden turva osoittautuu arvokkaaksi? Lue kolme esimerkkitarinaa:

Timo, 58

Timo on kiireinen, ja onnellinen siitä: Päivät kuluvat lasten kanssa puuhailun, mielenkiintoisen työn ja maastopyöräilyharrastuksen parissa. Kolme vuotta sitten kaikki oli toisin. Timo oli sairastunut syöpään. Yksinhuoltajalle sairastuminen tarkoitti huolta paitsi omasta myös perheen jaksamisesta ja toimeentulosta. Mistä löytää voimia kahden alakouluikäisen lapsen hoitoon ja kuinka varmistaa perheen arjen jatkuminen?

Vakavan sairauden turvan kertakorvaus tarjosi Timolle arvokasta taloudellista lisäapua, kun voimat olivat sairauden myötä vähissä eikä työnteko ollut mahdollista. Timo hyödynsi aiempaa enemmän siivouspalveluja, ruuan kotitoimitusta ja taksikyytejä. Lapset aloittivat myös uudet harrastukset, joissa aika kului koulupäivien jälkeen. Näin Timo pystyi keskittymään tärkeimmiksi kokemiin asioihin: sairaudesta toipumiseen ja läsnäoloon lasten kanssa, silloin kun perhe oli yhdessä koolla iltaisin.

Lue myös: Näin työkyvyn menetys vaikuttaa tuloihisi

Valtteri, 33

Valtterille ja hänen kumppanilleen syntyi lapsi kaksi vuotta sitten. Valtteri alkoi tällöin pohtia, kuinka perhe selviäisi, jos jommallekummalle aikuisista kävisi jotain odottamatonta. Perheen juoksevat kulut olivat kasvaneet lapsen syntymän myötä, ja asuntokin oli vaihtunut suurempaan. Valtteri päätyi harkitsemaan vakavan sairauden turvan ottamista.

Selkeänä apuna hän koki vakavan sairauden turvan laskurin, jonka avulla pystyi nopeasti laskemaan itselleen suositellun turvasumman. 3200 € kuukausituloilla silloin 31-vuotias Valtteri sai hankittua vakavan sairauden turvan alle kymmenellä eurolla kuussa. Tällöin korvaussumma kattaisi vuoden tulomenetykset. Nyt Valtteri uskoo, että vaikka hänen ansiotulonsa putoaisivat väliaikaisesti sairauden takia, perheen ei tarvitsisi luopua nykyisestä kodista tai arkea helpottavasta autosta.

Lue myös: Miten varautua taloudellisesti vakavaan sairastumiseen?

Kaisu, 42

Viiden vuoden takainen kevät mullisti Kaisun elämän. Pitkään vaivanneille oireille löydettiin selitys lääkärin vastaanotolla. Sairausdiagnoosin myötä Kaisu oli oikeutettu saamaan korvauksen vakavan sairauden turvasta, jonka hän oli itselleen ottanut kahdeksan vuotta aiemmin. Ylimääräinen raha tilillä tarkoitti Kaisulle lisää valinnanvaraa sairauden hoitoprosessissa. Hän oli sattumalta tutustunut vuosia aiemmin saksalaiseen naiseen, joka oli sittemmin sairastunut samaan tautiin kuin Kaisu nyt muutaman vuoden myöhemmin. Kaisu otti sairastuttuaan tuttavaansa jälleen yhteyttä.

Saksalaisen tuttavan myönteiset hoitokokemukset paikallisessa yksityissairaalassa ja Kaisun omat lisäselvitykset sairauden hoitokeinoista saivat Kaisun hakemaan täydentävää hoitoa ulkomailta. Vakavan sairauden turvasta saadun korvauksen ja Kaisun omien säästöjen myötä tämä oli mahdollista. Ensi kesänä naiset toivovat tapaavansa jälleen kasvotusten kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Lue lisää: 8 faktaa vakavan sairauden turvasta