Yrittäjäpurjehtijat tekivät historiaa

Spirit of Helsinki miehistöineen saavutti Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduksessa upeasti hopeaa. Se on kaikkien aikojen paras suomalaissaavutus kilpailussa. Pitkä purjehdus sisälsi yrittäjän arjestakin tuttuja riskejä, mutta kaikkeen voitiin merelläkin varautua.

Kuva: Jussi Korkeela

Swan 651 Ex. Fazer Finland Spirit of Helsinki ylitti Ocean Globe Racen maaliviivan Southamptonin Cowesissa myöhään huhtikuisena sunnuntai-iltana 28 625 merimailin ja 218 päivän maailmanympäripurjehduksen jälkeen. Viikkoa myöhemmin vahvistui, että hotelliyrittäjä Jussi Paavosepän kipparoima miehistö nappasi kilpailun toisen sijan vain 17 tunnin erotuksella kilpailun voittaneeseen Maideniin. Samalla Paavoseppä miehistöineen teki historiallisen tempun kilpailun parhaalla suomalaissijoituksella.

Hyvä sijoitus ei tullut yllätyksenä, sillä Paavoseppä tiesi jo ennen matkan alkua, että Spiritillä olisi mahdollisuudet jopa voittoon. Unelma vahvistui matkan aikana tavoitteeksi, ja voitto ratkesi vasta aivan loppumetreillä. Tärkeintä kuitenkin oli, että kisaan lähdettiin mukaan.

”Haluan näyttää omille lapsilleni, että näinkin voi elää. Voi tehdä asioita ja toteuttaa unelmiaan”, kippari maalaili matkaan valmistautuessaan.

Miehistö palasi Suomeen hopeamitalit kaulassaan vapun tienoilla ja Spirit of Helsinkiä oli vastaanottamassa monisatapäinen kannustusjoukko. Tunnelma Kauppatorin Lyypekinlaiturilla oli juhlavan riehakas, ja miehistöstä paistoi sekä kilpailumenestyksen että kotiin palaamisen riemu.

Ei vara purjevenettä kaada

Valtamerellä parhaiten pärjää se, joka ei turhia revittele, vaan pysyy kiinni suunnitelmassa eikä ota tarpeettomia riskejä. Sama periaate pätee myös yritysmaailmassa: oma selusta kannattaa turvata. Silloin on myös helpompi ottaa hallittuja riskejä ja tarttua tilaisuuteen, kun sellainen tulee kohdalle.

”Yrittäjänä on vähän niin kuin veneen kippari”, Aaro Immonen, Spirit of Helsingin miehistön nuorin jäsen ja sailmaster kiteyttää. ”Jos vene menestyy, siitä pääsee nauttimaan, mutta samalla tavalla on vastuussa, jos tulee turpaan.”

Ilmanvaihtoalalla toimivan Climecon Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Tommi Uksila kertoi ennen kilpailuun lähtemistään laittaneensa ensimmäistä kertaa elämässään testamentit ja edunvalvontasopimukset kuntoon pahimman varalta. Lisäksi hän kävi vaimonsa kanssa läpi asioita, jotka vaikuttaisivat arjen pyörittämiseen ja perheen taloudelliseen pärjäämiseen, jos hänelle kävisi jotain matkalla.

”Maailmanympäryspurjehdukseen valmistautuminen on ollut eräänlainen pysähdyspiste elämässäni”, Uksila pohti tuolloin.

Perheyritys Telvan toimitusjohtaja ja omistaja Tapani Hollmén puolestaan korosti, että irtautuminen oman firman toiminnasta kuudeksi viikoksi ei ole alkuunkaan yksinkertaista, kun on sitä ennen ollut kolmetoista vuotta aina tavoitettavissa. Hänelle tärkeää oli varmistaa, että Telvan hallituksella säilyy päätöksentekokyky, jos jotakin yllättävää olisi tapahtunut. Hollménin filosofia on, että riskejä on otettava, mutta niihin pitää myös varautua.

”Koskaan ei tiedä kaikkea, mitä haluaisi tietää. Päätökset on tehtävä käytettävissä olevan tiedon varassa ja omaan kassaan ja riskinottokykyyn suhteuttaen”, hän kuvaili ennen kisaan lähtöään.

Nyt pitkä purjehdus on ohi ja yrittäjät ovat päässeet palaamaan liiketoimintansa pariin. Kippari Paavoseppää odottaa The Barö -hotelli Inkoon saaristossa ja The Torby Fiskarsissa. Hotelliyrittäjäksi hän päätyi alun perin samalla tavalla kuin maailmanympäripurjehtijaksi, vailla aiempaa kokemusta. Se vaati rohkeutta. Tärkeintä Paavosepän mukaan on, että ei pysähdy, vaikka eteen tulisi vastoinkäymisiä.

”Elämässä on tullut pataan useita kertoja, mutta en ole silti halunnut lopettaa tekemistä. Jos elää sitten kun -elämää, ei lopulta päädy tekemään mitään”, hän tiivistää.

Lue lisää yrityspurjehtijoiden varautumisesta:

Ennakointi kannattaa aina

Tunnussana: kyllä

Pilvilinnojen rakentaja

 

 

Spirit of Helsingin purjehdus perustui siihen, että turvallisuudesta ei tingitä ja riskit otetaan tosissaan.