Tavoite motivoi, unelma jää puheeksi

Toimitusjohtaja Tapani Hollmén asettaa nopeasti tavoitteen, jos jokin asia alkaa kiehtoa häntä. Pelkkä unelmointi ei riitä motivaation syttymiseen.

Telvan toimitusjohtaja Tapani Hollménin perheen sohvalla on viimeisen vuoden aikana katseltu kahdesti elokuva True Spirit. Tositarinaan perustuvassa elokuvassa 16-vuotias australialainen Jessica Watson purjehtii yksin maailman ympäri.

”9- ja 11-vuotiaat lapseni ovat elokuvaa katsoessa miettineet, mitä kaikkea valtamerellä purjehtiessa voi tapahtua. Toisella kerralla he sanoivat, että katsominen oli helpompaa, kun tiesi, että tyttö selviää”, Hollmén sanoo.

Henkiseen valmistautumiseen on aihetta, sillä perheen isä lähtee vuodenvaihteessa puoleksitoista kuukaudeksi purjehtimaan Kap Hornin ympäri. Hän on yhden legin verran mukana maailmanympäryspurjehdus Ocean Globe Raceen osallistuvan Spirit of Helsinki -veneen miehistössä.

”Vielä asia ei ole konkretisoitunut, mutta valmistautumista tehdään vähitellen. Kävimme koko perhe Southamptonissa katsomassa kisan starttia syyskuussa”, Hollmén kertoo.

"Konkreettiset tavoitteet motivoivat."

Sormi vesilasissa

Kap Hornin kiertäminen – legendaarinen ja vaativa purjehdusreitti – on ollut Tapani Hollménilla mielessä lapsesta asti. Hänen isoisänsä oli aikanaan mukana purjehtimassa niemen ympäri silloin merivoimien koulutuslaivana käytetyllä Suomen Joutsenella.

Unelma oli toteutumassa jo muutama vuosi sitten toisen veneen miehistössä, mutta silloin korona sotki suunnitelmat. Ajatus jäi kaihertamaan, ja kun Spirit of Helsingin miehistöön liittyminen tuli mahdolliseksi, se vaati Hollménilta vain kymmenen minuutin mietinnän.

”Olin jo valmistautunut henkisesti ja homma oli markkinoitu kotona”, hän sanoo.

Ihan yksinkertaista puolentoista kuukauden irtautuminen ei ole miehelle, joka on viimeiset kolmetoista vuotta ollut koko ajan tavoitettavissa. Sen ajan Hollmén on johtanut teollisuustuotteiden ja turvallisuusratkaisujen alalla toimivaa perheyritys Telvaa. Hän omistaa 15 henkeä työllistävän yrityksen yhdessä vaimonsa kanssa.

Purjehdukselle lähtiessään Hollmén on kuutisen viikkoa kaikkien yhteydenottojen tavoittamattomissa.

”Tämä on perinteinen sormi vesilasissa -testi. Koloa ei jää vaikka, sormen ottaa pois”, hän uskoo.

Tarkasti valitun henkilökuntansa hän uskoo ”klaaraavan tilanteen hyvin”. Yrityksen projektit ovat usein vuosien mittaisia, joten muutamassa viikossa mikään ei ehdi edetä alusta loppuun.

”Meillä on hyvin itseohjautuva henkilökunta. Hallituksella ja sen puheenjohtajana toimivalla vaimollani säilyy päätöksentekokyky, jos jotakin yllättävää sattuu.”

Tavoite puskee eteenpäin

Tapani Hollmén oli yrittäjähenkinen jo pikkupoikana. Hän kasvoi maatilalla ja kävi veljensä kanssa myymässä torilla saadakseen taskurahaa. Ala-asteikäisenä hän perusti ensimmäisen kesäkanalansa.

Rationaalinen räknäys kuitenkin voitti, kun hän lukion jälkeen 1990-luvun puolivälissä mietti tulevaa uraa. Takana oli lama, ja kemiaa lukemaan ja kadettikouluun päässyt Hollmén järkeili, että sotilasura olisi näistä parempi vaihtoehto.

”Varma toimeentulo valtion virassa painoi vaakakupissa”, hän sanoo.

Kymmenen vuotta hän toimikin rajavartiolaitoksen virkamiehenä. Sitten vaimon isoisän isän vuonna 1936 perustamassa Telvassa tulivat ajankohtaiseksi sukupolvenvaihdoskeskustelut, ja tuntui hyvältä ajatukselta siirtyä sen ruoriin. Ala oli tuttu. Hollmén oli rajavartiolaitoksella istunut asiakkaan puolella pöytää.

Uuteen lähteminen ei silloin hirvittänyt, eikä hyppy tuntemattomaan edelleenkään vie yöunia.

"Ultimateriski on tietysti oma kuolema."

”Paineensietokyky on vahvuuteni. Uuteen lähtiessä pitää aina hypätä oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mutta se sopii minulle.”

Hollménilla on tapana muotoilla toiveensa ja unelmansa nopeasti tavoitteen muotoon. Hän kuvaa itseään konservatiiviseksi ja realistiseksi elämässä yleisesti, ja sellaiselle ihmiselle unelma tuntuu vähän höttöiseltä sanalta.

Hollménia motivoivat konkreettiset tavoitteet, joita hän asettaa itselleen mielellään: maraton, Kap Hornin kiertäminen tai asiakastyytyväisyyden parantaminen.

”Jos on maraton sovittu puolen vuoden päähän, sitä jaksaa juosta syyssäällä kaksi tuntia märässä metsässä. Pelkkä unelmointi ei motivoisi minua fyysisen kunnon ylläpitoon.”

Hänestä pelkkä unelmointi sopii yrittäjyyteenkin vähän huonosti.

”Yrittäminen on minulle suunnitelmallista tekemistä, jossa pitää koko ajan olla tavoite tai välimaali mielessä”, Hollmén sanoo.

Nyt hänen päätavoitteensa on kuitenkin Kap Hornin kiertäminen. Se liittyy toiseen, yrittäjyyteen liittyvään tavoitteeseen. Hollmén toivoo poissaolon olevan alkusysäys sille, että voisi vähentää työmääräänsä.

“Pikkuhiljaa pyrin tekemään itseäni tarpeettomaksi.”

(Artikkeli jatkuu)

Vajavaisen tiedon varassa

Kaikki päätöksensä Tapani Hollmén kuvaa tekevänsä tiedon ja riskianalyysin pohjalta – järkevästi, mutta kuitenkin heittäytyen.

”Koskaan ei tiedä kaikkea, mitä haluaisi tietää. Päätökset on tehtävä käytettävissä olevan tiedon varassa ja omaan kassaan ja riskinottokykyyn suhteuttaen”, Hollmén sanoo. Hän puhuu yrittämisestä mutta voisi puhua yhtä hyvin valtameripurjehduksesta.

Ocean Globe Racessakaan riskeiltä ei tietenkään vältytä, vaikka lähtijät ovat huolellisesti valmistautuneet.

”Ultimateriski on tietysti oma kuolema. Siksi testamentti on tehty ja yllättäviin tilanteisiin on myös taloudellisesti varauduttu”, hän sanoo.

Tärkeintä riskienhallintaa on kuitenkin hänen mielestään oikeansuuntainen tekeminen, jolla estetään turhia vaaratilanteita syntymästä. Miehistön toimintaa on harjoiteltu tiiviisti, vaikka Hollmén ei ole ehtinyt mukaan aivan niin paljon kuin olisi toivonut.

”Oleellista on, että miehistönä emme tee tyhmiä liikkeitä ja analysoimme riskit siinä tilanteessa. Ei mitään sellaista asennetta, että kuollaan jos kuollaan.”

Hollménilla on vielä aikaa valmistautua tulevaan koitokseen. Yrityksessä on määrä pohtia tarkemmin, miten asiat toimitusjohtajan poissaollessa järjestetään. Purjehduksen suhteenkin viisaus lisääntyy, kun toiset pääsevät ensimmäiseen välisatamaan Kapkaupunkiin.

”Vene ehtii ajaa syyskuusta tammikuuhun ennen kuin hyppään kyytiin Aucklandista. Saan varmasti kuulla toisten kokemuksia ja neuvoja.”

 


Spirit of Helsinki

Yrittäjäpurjehtijat lähtivät matkalle maailman ympäri, Ocean Globe Race -kisaan. Spirit of Helsinki – Swan 651 on rakennettu vuonna 1984. Miehistön jäseniä yhdistävät yrittäjyyden lisäksi unelmat, intohimo purjehdukseen ja rakkaus luontoon.

Ocean Globe Race 2023 on kahdeksan kuukauden seikkailu ympäri maailmaa tavallisilla huviveneillä. Kisa alkoi Euroopasta syyskuussa 2023. Noin 27 000 mailin sprintti ympäri maapalloa jakaantuu neljään legiin. Välisatamat ovat Kapkaupunki, Auckland ja Punta del Este.

spiritofhelsinki.fi