Viikkokatsaus 17.6.2024: Markkinakuohuntaa eurovaalien jälkimainingeissa

Markkinoilla riitti viime viikolla vauhtia, kun Euroopassa kuohui eurovaalien seurauksena. Yhdysvalloissa jännitystä tarjosivat puolestaan samalla päivälle osuneet toukokuun inflaatiodatan julkaisu ja maan keskuspankki Fedin korkokokous.

Viime viikolla korko- ja osakemarkkinoilla nähtiin vauhdikkaampi viikko erityisesti Euroopassa, ja euroalueella osakkeet laskivatkin indeksitasolla viikon aikana yli neljä prosenttia. Yhdysvalloissa laaja markkina on riskeille immuuni, ja erityisesti vahva teknologiasektori tasapainotti markkinaa. Kuitenkin erot myös Yhdysvaltain markkinan sisällä kasvoivat merkittävästi.

Poliittinen kuohunta heiluttaa markkinoita Euroopassa

Toissaviikon sunnuntaina laajalti eri EU-maissa järjestetyt eurovaalit ja niitä seurannut poliittinen kuohunta ovat aiheuttaneet markkinoilla yllättävänkin suurta heiluntaa. Tämä on keskittynyt kuitenkin pääasiassa niihin maihin, joissa vaalien tulos on herättänyt eniten poliittista hermoilua.

Suurimmaksi kärsijäksi sekä osake- että korkomarkkinoilla joutui vaaliepävarmuuden painama Ranska, jossa osakemarkkinat painuivat viime viikolla vuoden alusta luettuna miinukselle.

Myös joukkovelkakirjamarkkinoilla liikkeet ovat olleet merkittäviä niin Ranskassa kuin muissakin euromaissa, ja tuottoerot Saksaan ovat kasvaneet laajalti. Myös euro heikentyi dollaria vastaan selvästi vaalien aiheuttaman heittelyn seurauksena.

Poliittisen kuohunnan vaikutukset markkinoihin ovat yleensä kuitenkin lyhytaikaisia, joten tilanne markkinoilla rauhoittunee muutaman viikon kuluessa. Myös Ranskassa parin viikon päästä maan eurovaalituloksen seurauksena järjestettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien jälkeen tunnelman markkinoilla uskotaan hieman tasoittuvan.

Positiivisia inflaatiouutisia ja toppuuttelevia korkokommentteja

Viime keskiviikko oli markkinoilla todellinen superpäivä, kun Yhdysvalloissa oli ohjelmassa sekä toukokuun inflaatiolukujen julkistus että maan keskuspankki Fedin korkokokous.

Yhdysvalloista saatiin viime viikolla vaihteeksi positiivisia inflaatiouutisia, kun maan toukokuun inflaatioluvut olivat odotuksia matalampia. Kuukausitasolla inflaatio oli nollassa, ja erityisesti palveluiden vaisu inflaatio ilahdutti markkinoita.

Toiveet vihdoin pysyvämmin kohti kahta prosenttia painuvasta inflaatiosta nousivatkin jälleen inflaatiouutisten jälkeen. Vaikka yksittäiset positiiviset uutiset tuskin vielä täysin kääntävät tilannetta kokonaan, markkinat reagoivat positiivisiin uutisiin vahvasti.

Keskuspankin korkopäätöksessä ohjauskorkoa ei päädytty muuttamaan, eivätkä markkinat sitä etukäteen odottaneetkaan. Fed kuitenkin viilensi hieman hyvistä inflaatioluvuista noussutta intoa kertomalla, että keskuspankin avomarkkinakomitean jäsenet odottavat loppuvuodelle vain yhtä koronlaskua. Vielä aiemmin jäsenet ennakoivat kuluvalle vuodelle kolmea koronlaskua. Muutoksen suuruus oli markkinoille hienoinen yllätys, vaikka myös markkinat ennakoivat tällä hetkellä enää yhtä koronlaskua tälle vuodelle.

Toisaalta keskuspankki toisti olevansa edelleen datariippuvainen ja muuttavansa näkemystään inflaatiodatan ja työmarkkinan muuttuessa. Vaikka keskuspankki oli lausunnoissaan odotuksia haukkamaisempi, jäivät positiiviset inflaatiouutiset kuitenkin ensisijaisesti markkinoiden mieliin viime viikolla.

Datakalenteri alkaa vähitellen hiljentyä kohti kesää, mutta alkaneella viikolla luvassa on vielä muun muassa ostopäällikköindeksejä Euroopasta ja Yhdysvalloista, vähittäiskauppalukuja Yhdysvalloista ja Englannin pankin korkopäätös.

Viikkokatsaus jää kesätauolle, ja seuraava katsaus ilmestyy elokuussa. Hyvää kesää!

Viikon markkinaindikaattorit

Periodi
Edellinen
Ti 18.6.
Saksa
ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus
Kesäkuu
-72.3
Ti 18.6.
USA
Vähittäismyynti pl. autot (k/k)
Toukokuu
0.2 %
Ti 18.6.
USA
Teollisuustuotanto (k/k)
Toukokuu
0.0 %
To 20.6.
Saksa
Tuottajahintaindeksi (PPI) (v/v)
Toukokuu
-3.3 %
To 20.6.
Euroalue
Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)
Kesäkuu
-14.3
Pe 21.6.
Saksa
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Kesäkuu
52.4
Pe 21.6.
Euroalue
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Kesäkuu
52.2
Pe 21.6.
USA
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Kesäkuu
54.5
Lähde: Bloomberg