Terveyttä ei voi ostaa, taloudellista turvaa voi

Jos ihminen sairastuu vakavasti, raha-asioiden ei pitäisi lisätä huolten määrää. Valitettavasti tämä ei aina toteudu. Sairastumiseen voi kuitenkin varautua taloudellisesti etukäteen, jolloin voimavaroja jää paremmin toipumiseen.

Vakavat sairaudet ovat yllättävän yleisiä. Silti niihin varautuminen taloudellisesti etukäteen on usein puutteellista. Mitä pidempään toipuminen sairaudesta tai vaikkapa leikkauksesta kestää, sitä suurempi on vaikutus omaan talouteen.

"Ihmiset tietävät, ettei pelkkä sosiaaliturva riitä korvaamaan menetettyä työaikaa. Moni jää kuitenkin punnitsemaan vakuutukseen investointia, kun rahalle olisi tarvetta muuallakin. Silloin vakuutus kuitenkin kannattaisi hankkia, kun sitä ei vielä tarvitse", Mandatumin liiketoiminnan kehityksen johtaja Petri Vieraankivi huomauttaa.

Vakavan sairauden turva tuo taloudellista rauhaa

Sairastuessa ei kaipaa yhtään uutta huolta. Erityisesti jos kotitaloudessa on asuntolainaa tai muita suuria kulueriä, riskeihin olisi syytä varautua etukäteen. Jos sairastuessa tulot esimerkiksi puolittuvat, voi vaikutus elintasoon olla merkittävä.

"Sairastumista ajatellaan ensin hoidon kautta ja onneksi vakavien sairauksien osalta hoito onkin Suomessa hyvin kohdallaan. Harvoin tullaan ajatelleeksi, mitä tapahtuu, jos joutuu olemaan työelämästä ja toimeentulosta sivussa toipumisen aikana”, Vieraankivi sanoo.

”Vakavan sairauden turva varmistaa, että vakavan sairauden kohdatessa voi keskittyä tärkeimpään, eli paranemiseen."

Mitkä sairaudet turva kattaa? Tutustu vakavan sairauden turvaan

Diagnoosi riittää verottomaan kertakorvaukseen

Mandatumin Vakavan sairauden turva sekoitetaan usein sairauskuluvakuutukseen. Sairauskuluvakuutuksessa maksetaan korvausta jo toteutuneista kuluista, ja korvaus haetaan erikseen tositteita vastaan. Vakavan sairauden turvan kertakorvauksen saamiseksi riittää lääkärin antama diagnoosi sairaudesta.

(Artikkeli jatkuu)

 

"Kertakorvauksen saaminen on yksinkertaista – sen saa verottomana lääkärin tekemän diagnoosin jälkeen lääkärintodistuksella. Kertakorvaus ei vähennä muita korvauksia, kuten Kelan myöntämää sairauspäivärahaa. Saat turvasummasi mukaisen korvauksen, joka määritellään jo vakuutuksen ottamisvaiheessa elämäntilannetta ajatellen sopivan suuruiseksi", Vieraankivi kertoo.

Suurin osa vakuutetuista laittaa rahan toimeentuloon, mutta jotkut haluavat käyttää sen yksityisiin hoitoihin.

"Rahalla teet sitä, mikä on sinulle sillä hetkellä tärkeää, oli se sitten mahdollisimman nopeat hoidot tai vaikkapa ulkomaanmatka läheisten kanssa."

Lue lisää: Näin vakavan sairauden turva auttaa sairastuvaa

Miksi sinun kannattaa varautua?
  • Taloudellinen tilanne. Jos sairastut, hoidot eivät romuta talouttasi. Kannattaa pohtia, miten pidempi poissaolo töistä vaikuttaa talouteesi varsinkin, jos sinulla on asuntolainaa. Kuinka pitkään pärjäisit vajaalla palkalla?

  • Perhe. Onko perheesi riippuvainen toimeentulostasi? Jos sairastut, myös toipuminen vie aikaa. Voit käyttää Vakavan sairauden turvan kertakorvauksen haluamallasi tavalla perheesi elintason ylläpitämiseen.

  • Mielenrauha. Jos sairaus iskee, on tärkeää, että voimavaroja riittää paranemiseen. Vakavan sairauden turvan avulla varaudut ennalta.

  • Terveys. Vakavan sairauden turva kattaa yleisiä kansantauteja, kuten syövän tai sydäninfarktin, sekä isoista leikkauksista esimerkiksi sepelvaltimon ohitusleikkauksen ja elin- tai luuydinsiirrot.