Fearless Finns: Vaihtelevissa olosuhteissa

Alppihiihtäjä Eduard Hallberg käy koulua ja harjoittelee Norjassa. Hyvien treeniolosuhteiden perässä on jouduttu syksyllä matkustamaan myös Itävaltaan, Suomeen ja sisätiloihin laskemaan.

Kuvat: Ski Sport Finland / Eduard Hallberg

Halla!

Alkukausi lähenee loppuaan, ja kilpailut ovat aivan nurkan takana. Käyn alppilukiota Norjan Oppdalissa, joka sijaitsee noin 100 kilometriä Trondheimista etelään. Käyn kolmatta vuotta lukiossa, ja suunnitelmissa on suorittaa lukion ohjelman mukaisesti neljässä vuodessa. Tämän vuoden jälkeen minulla on enää vuosi jäljellä.

Oppdalissa on todella hyvä ryhmädynamiikka, kaikki tulevat toimeen ja autamme sekä kannustamme toisiamme aina missä ikinä olemmekaan. Valmentajamme on Hallgeir Vognild, joka on todella taitava. Hän on ollut pelissä mukana jo monen vuoden ajan ja valmentanut muun muassa Aksel Lund Svindalia. Hän on aina jahtaamassa meille parhaita olosuhteita ja harjoitusmahdollisuuksia. Jos minun pitäisi kuvailla häntä yhdellä sanalla, se olisi spontaani. Esimerkiksi lentoliput Itävaltaan tuli ostettua kaksi päivää ennen lähtöä.

eduard-hallberg-lumisen-aidan-vieressä.jpg

Olen saanut paljon hyviä laskupäiviä tämän syksyn aikana. Laskimme elo-ja syyskuussa Oslon uudessa hallissa, jossa on ollut hyvä harjoitella loivalla laskemista; Alppitermein niin sanottua polkemista, eli miten luodaan nopeutta pujottelusuksilla. Halliin on viiden tunnin ajomatka Oppdalista, eli sinne pääsee helposti milloin vain.

Syyskuun lopussa olimme Itävallan Hintertuxissa, jossa saimme seitsemän laskupäivää hyvissä olosuhteissa. Lokakuussa olimme sitten pari viikkoa Pitztalissa. Pitztalin rinne on jyrkkä ja haastava, ja vaatii tietynlaista julmaa asennetta, jos sitä haluaa laskea kovaa alas.

Marraskuun alussa pysyimme Norjassa ja laskimme Juvaksen jäätiköllä. Juvasshyttassa saimme viisi hyvää harjoituspäivää, vaikka sää oli todella epävakaa. Sää vaihteli tunnin välein, joten päätimme lähteä vielä kerran Pitztaliin laskemaan vähän vauhtia ja suurpujottelua.

Lasku kulki Pitztalissa hyvin, ja aloin saada sukset toimimaan haluamallani tavalla. Olemme panostaneet suurpujotteluun paljon viime aikoina. Pujottelua olemme laskeneet ainoastaan kaksi päivää lukuun ottamatta halliharjoituksia, joissa jo laskin todella hyvin. Rinteet Itävallassa ovat niin hienot, että siellä tuntuu vähän väärältä alkaa taklata portteja pujotteluharjoituksissa, kun sitä voi tehdä missä tahansa. Mielestäni on todella tärkeää laskea suurpujottelua ja rakentaa pujottelutekniikkaa myös sitä kautta.

Minun tärkein keskittymiskohteeni on tällä hetkellä se, että pysyn vahvana ja stabiilina keskivartalossa sekä yläkropassa käännöksen lopussa ja vaihdossa. Minulla on taipumus nousta keskivartalolla liian pystyyn käännöksen lopussa, enkä silloin saa kaikkia vauhteja käännöksestä mukaan. Tämän jälkeen on hankalampaa aloittaa seuraavaa käännöstä.

Lumitilanne Norjassa on tällä hetkellä aika kriittinen. Monet kisat on jo peruttu, eikä täällä ole yksikään paikka auki, jossa voisia laskea. Siksi matka jatkuu Suomeen ja Leville. Sieltä kisakauteni alkaa, ja sen jälkeen nähdään missä seuraavat kisat lasketaan. Odotan kovasti, että pääsen kilpailemaan. Minulla on kova halu tuntea sitä fiilistä, kun seison startissa täynnä itseluottamusta.

Tällä kaudella keskityn lähinnä FIS-kisoihin, ja niissä voittaminen on tietysti tavoite. Mutta haluan olla johdonmukainen ja kehittyä kaikissa lajeissa kauden aikana. Toivotan teille kaikille hyviä laskupäivä. Keep grinding & stay fearless.

Nähdään rinteessä,

Eduard