Viikkokatsaus 24.10.2022: Tuloskauden alku piristää synkkää syksyä

Kolmannen kvartaalin tuloskausi on tuonut valonpilkahduksia sijoittajien synkkään syksyyn, kun yritykset ovat raportoineet odotuksia parempia tuloksia. Viikko päättyi Yhdysvalloissa tuntuvaan nousuun, kun markkinoille levisi huhuja korkojen kiristystahdin löyhenemisestä.

Hintaheilunta sijoitusmarkkinoilla jatkui läpi viime viikon sijoittajien tasapainotellessa taantumahuolien ja keskuspankkien koronnostoaikeiden välillä. Yhdysvaltojen osakemarkkinat päättivät viikon tuntuvaan nousuun, kun markkinoille levisi perjantaina huhu, jonka mukaan osa keskuspankin johtokunnan jäsenistä harkitsee nostotahdin hellittämistä lähitulevaisuudessa.

Markkinat odottavat nyt 0,75 prosenttiyksikön ohjauskoron nostoa Yhdysvaltojen keskuspankin seuraavassa, eli marraskuun alussa olevassa korkokokouksessa. Markkinat hinnoittelevat ohjauskoron kohoavan noin 5,0 prosenttiin ensi vuoden aikana. Vielä elokuussa sijoittajat odottivat huomattavasti matalampaa, 3,5–3,75 prosentin, korkohuippua.

Markkinahuhujen lisäksi pientä piristystä mollivoittoiseen syksyyn on saatu käynnissä olevasta kolmannen kvartaalin tuloskaudesta. Yritykset ovat raportoineet keskimäärin hieman odotuksia parempia tuloksia.

  • Yhdysvalloissa viidesosa yhtiöistä on raportoinut tuloksensa. Näistä yhtiöistä noin 70 prosenttia on ylittänyt odotukset. Ainoastaan harkinnanvaraisia tuotteita ja palveluita (eli ei-välttämättömät tuotteet, kuten luksus- ja vapaa-ajan tuotteen. Englanniksi discretionary products and services) tarjoavat yhtiöt ovat jääneet odotuksista. Yhtiöiden tulokset ovat supistuneet keskimäärin 2 prosenttia.
  • Euroopassa tuloskausi on vasta aluillaan. Raportoineista yhtiöistä hieman alle puolet on ylittänyt odotukset, mikä on vähemmän kuin yleensä. Etenkin harkinnanvaraisiin kuluttajatuotteisiin ja -palveluihin keskittyneet yhtiöt ovat jääneet odotuksista. Tulokset ovat supistuneet keskimäärin 12 prosenttia.

Tulosennusteita on laskettu tuloskauden alla, mutta ei erityisen laaja-alaisesti. Valtaosa tulosennusteiden laskuista on muodostunut kasvuyhtiöistä, kun alkuvuoden ylioptimistiset odotukset yhtiöille ovat poistuneet.
Tuloskausi on kuitenkin vielä vasta pääsemässä vauhtiin, eikä pitkälle meneviä johtopäätöksiä voida tehdä. Aloitus on silti ollut rohkaiseva.

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous toi sijoittajille vain vähän uutta

Yksi viime viikon seuratuimmista tapahtumista oli Kiinan kommunistisen puolueen joka viides vuosi pidettävä puoluekokous, joka päättyi sunnuntaina. Asiantuntija-arvioiden mukaan puolueen pääsihteerin ja Kiinan presidentin Xi Jinpingin asema on entistäkin vahvempi. Sijoittajille kokous toi vain vähän uutta.

Kaksi asiaa, johon sijoittajat kiinnittivät erityisesti huomiota, olivat puheet koronaviruspolitiikasta ja Taiwanista.

Xi hehkutti Kiinan koronaviruksen vastaisen taistelun olleen kansainvälinen menestys. Linjanmuutosta talouskasvua jarruttaviin mittaviin rajoitustoimiin ei siis liene tulossa.

Tavoitetta Taiwanin liittämisestä Kiinaan Xi kommentoi vastaavin sananmuodoin kuin aikaisemminkin. Xin mukaan Kiina tavoittelee kapinallisena maakuntanaan pitämänsä Taiwanin liittämistä Kiinaan rauhanomaisen keinoin, mutta varaa mahdollisuuden käyttää kaikkia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Taiwanin itsenäisyyden vastustaminen kirjattiin myös puolueen peruskirjaan, mikä osaltaan vahvisti vallitsevaa linjaa.

Mitä tällä viikolla kannattaa seurata?

Viikon ehkä odotetuin tapahtuma on Euroopan keskuspankin korkokokous, joka pidetään torstaina 27. lokakuuta. Markkinat odottavat kokouksesta 0,75 prosenttiyksikön ohjauskoron nostoa nykyisen 0,75 prosentin päälle. Joulukuun kokouksesta odotetaan vielä 0,5 prosenttiyksikön nostoa. Markkinat odottavat ohjauskoron olevan siis Euroopassa kaksi prosenttia vuoden lopussa.

Viikon alussa saadaan myös tuoreita ostopäällikköindeksejä, joista haetaan indikaatiota siitä, miten yritykset näkevät lähitulvaisuuden. Yrityksen näkemykset antavat osviittaa muun muassa tulevasta talouskasvusta.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 24.10.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi, (1. julkaisu)

Lokakuu

45.9

Ma 24.10.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi, (1. julkaisu)

Lokakuu

48.2

Ma 24.10.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi, (1. julkaisu)

Lokakuu

49.3

Ti 25.10.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Lokakuu

84.3

Ti 25.10.

USA

Kuluttajien luottamus

Lokakuu

108.0

To 27.10.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Marraskuu

-42.5

To 27.10.

Euroalue

Keskuspankin korkopäätös

Lokakuu

1.25 %

To 27.10.

USA

Käyttötavaratilaukset (k/k)

Syyskuu

-0.2 %

To 27.10.

USA

Bkt-kasvu (n/n)

Q3

-0.6 %

Pe 28.10.

Saksa

Bkt-kasvu (n/n)

Q3

0.0 %

Pe 28.10.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Lokakuu

93.7

Pe 28.10.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Lokakuu

59.8

Lähde: Bloomberg