Viikkokatsaus 7.11.2022: Toiveikkuus ohjailee nyt sijoittajia

Yhdysvaltojen keskuspankin korkolinjaus kaatoi taas kylmää vettä toiveikkaiden sijoittajien päälle. Viime viikko päättyi kuitenkin vauhdikkaaseen kurssinousuun Kiinassa ja Euroopassa. Tuloskausi jatkuu edelleen odotuksia parempana.

Viime viikko oli hintaheilunnaltaan maltillisempi kuin syksyn aikana on totuttu. Tapahtumia ei viikolta kuitenkaan puuttunut.

Viikon odotetuin tapahtuma oli Yhdysvaltain keskuspankin (Fedin) korkokokous keskiviikkona. Keskuspankki nosti kokouksessa ohjauskorkoaan 0,75 prosenttiyksiköllä. Nosto oli odotettu ja sijoittajien kiinnostus keskittyikin siihen, mitä keskuspankki viestii jatkotoimenpiteistä.

Pääjohtaja Powellin mukaan keskuspankki aikoo vähentää koronnostotahtiaan lähitulevaisuudessa, mahdollisesti jo joulukuun kokouksessaan. Markkinat hinnoittelevat joulukuun kokoukselle nyt 0,5 prosenttiyksikön koronnostoa. Nosto olisi historiallisesti edelleen korkea, mutta aavistuksen jo löysemmän rahapolitiikan suuntaan. Markkinoiden ensireaktio uutisiin olikin hyvin positiivinen. Powell antoi kuitenkin myös ymmärtää, että koronnostosykli jatkuisi ennakoitua pidempään. Toisin sanoen koronnostopolku olisi aiemmin luultua loivempi, mutta pidempikestoinen. Tämä oli markkinoille negatiivinen yllätys, ja osakemarkkinat ja etenkin kasvuyhtiöiden osakkeet reagoivatkin uutisiin negatiivisesti.

Perjantaina julkaistiin Yhdysvaltojen lokakuun työmarkkinaraportti. Maatalouden ulkopuolelle syntyi noin 261 000 uutta työpaikkaa. Työttömyysaste nousi aavistuksen 3,7 prosenttiin, mutta on edelleen hyvin matalalla tasolla. Keskimääräiset tuntiansiot nousivat 4,7 prosenttia. Vahvat työllisyys sekä tuntiansioiden nousu eivät siis ainakaan näillä näkymin ole helpottamassa osaltaan inflaatio- ja sitä myöten koronnostopaineita. Keskuspankin ohjauskoron huipuksi hinnoitellaan nyt noin viittä prosenttia.

Vaikka Yhdysvaltojen keskuspankin korkolinjaus kaatoi kylmää vettä toiveikkaiden sijoittajien päälle, viikko päättyi kuitenkin vauhdikkaaseen kurssinousuun Kiinassa ja Euroopassa.

Nousun taustalla olivat uutiset kiinalaisviranomaisten mahdollisista aikeista valmistella linjanmuutosta koronapolitiikkaan. Positiiviset huhut heijastuivat Kiinan lisäksi myös Euroopan markkinoille, sillä Kiina on tärkeimpiä markkinoita eurooppalaisille vientiyhtiöille. Samaan aikaan teollisuusmetallien ja öljyn hinnat kohosivat. Myös euro vahvistui perjantaina noin kaksi prosenttia suhteessa dollariin.

Lauantaina Kiinan terveysviranomaiset kuitenkin korostivat maan koronapolitiikan osoittautuneen oikeaksi. Sijoittajien into vaikuttaa siis olleen ennenaikaista. Maanantaina Kiinan osakemarkkinat kuitenkin jatkoivat nousua duurisävelin.

Tuloskausi on sujunut odotuksia paremmissa merkeissä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa

Yhdysvalloissa noin 85 prosenttia yhtiöistä on raportoinut tuloksensa ja tuloskausi on kääntymässä loppusuoralle. Keskimäärin yhtiöt ovat raportoineet odotuksia parempia tuloksia. Keskimääräinen tuloskasvu USA:ssa on ollut noin +3 prosenttia. Tulospettymyksiä on saatu erityisesti kasvupainotteisista teknologiayhtiöistä. Huomattavaa on, että energiasektorin vaikutus koko markkinan tuloskasvuun on edelleen merkittävä, noin +9 prosenttiyksikköä. Ilman energiasektoria Yhdysvaltojen tuloskasvu olisikin miinuksella.

Euroopassa yhtiöt raportoivat tuloksiaan hieman Yhdysvaltoja jäljessä ja tuloskaudesta on jäljellä nyt noin kolmannes. Yhtiöt ovat raportoineet vauhdikasta tuloskasvua ja ennakko-odotukset tuloskaudesta onkin ylitetty myös Euroopassa. Heikkoa tai odotuksia heikompaa kehitystä ovat raportoineet kuluttajayhtiöt ja teleoperaattorit.

Mitä tällä viikolla kannattaa erityisesti seurata?

Tiistaina järjestettävät USA:n kongressin välivaalit ovat sijoitusmarkkinoiden mielenkiinnon kohteena. Republikaanipuolueen ennakoidaan voittavan ainakin kongressin alahuoneen eli edustajainhuoneen enemmistön, mikä vaikeuttaisi huomattavasti presidentti Bidenin mahdollisuuksia saada läpi uutta lainsäädäntöä. Ylähuoneen eli senaatin osalta tilanne on mielipidetiedusteluiden mukaan tasaisempi. Mikäli republikaanit onnistuisivat voittamaan myös senaatin enemmistön, aukaisisi se puolueelle mahdollisuuden viedä läpi uutta lainsäädäntöä kongressissa.

Alkaneen viikon keskeisimpiä datajulkaisuja ovat USA:n inflaatioluvut, jotka saadaan torstaina. Kokonaisinflaation odotetaan maltillistuneen 7,9 prosenttiin syyskuun 8,2 prosentista ja energian ja ruoan hinnasta putsatun ydininflaation 6,5 prosenttiin syyskuun 6,6 prosentista.

Lisäksi perjantaina julkaistaan Michiganin yliopiston kuluttajaluottamuslukuja.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 7.11.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Syyskuu

2.5 %

Ti 8.11.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Syyskuu

-2.0 %

To 10.11.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Lokakuu

6.6 %

Pe 11.11.

Iso-Britannia

Bkt-kasvu (n/n)

Q3

0.2 %

Pe 11.11.

Iso-Britannia

Teollisuustuotanto (v/v)

Syyskuu

-5.2 %

Pe 11.11.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Marraskuu

59.9

Lähde: Bloomberg