Viikkokatsaus 9.8.21: Mitkä ovat sijoittajien suurimmat pelot?
Kesä muutti sijoittajien huolenaiheet. Mitkä ovat sijoittajien suurimmat pelot? Koska rahapolitiikka kiristyy? Miten Q2-tuloskausi on sujunut? Miksi Kiinan osakemarkkinat ovat painuneet alaspäin? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.
Kesä muutti sijoittajien huolenaiheet. Mitkä ovat nyt sijoittajien suurimmat pelot?
Korona, inflaatio ja talouskasvun kyykkääminen ovat tämän hetken suurimmat harmaat pilvet.
Deutsche Bankin sijoittajille kuukausittain tehtävän kyselytutkimuksen mukaan sijoittajien selkein päähuolenaihe on rokotuksille vastustuskykyiset uudet koronavirusvariantit.
Vielä kesän alkaessa inflaatio oli sijoittajien ykköshuolenaihe, mutta heinäkuun kyselyn mukaan inflaatiopelot ovat kuitenkin jo osin hälvenneet ja koronaviruksen deltavariantti on taas syrjäyttänyt inflaation markkinoiden suurimpana huolenaiheena. Viime aikoina päätään ovat nostaneet pelot nopean talouskasvun hiipumisesta sekä keskuspankin mahdollisista virheistä.
Inflaatiopelkojen maltillistuessa ja keskuspankkien pitäessä rahapolitiikkansa löysänä, markkinakorot ovat laskeneet. Koska kiristyksiä odotetaan?
USA:ssa keskuspankkiirit valmistelevat lausunnoissaan sijoitusmarkkinoita rahapolitiikan kiristämiselle. Viime aikoina kolme keskuspankkiiria ovat antaneet niihin viittaavat lausunnot (vapaasti suomennettuna):
Christopher J. Waller: Rahapolitiikan kiristäminen voitaisiin aloittaa jo lokakuussa, jos kaksi seuraavaa työllisyysraporttia osoittavat merkkejä positiivisesta kehityksestä.
Richard H. Clarida: Keskuspankki valmis ilmoittamaan elvytyksen vähentämisestä loppuvuoden aikana ja aloittamaan koronnostot 2023.
Mary C. Daly: Elvytyksen vähentämisestä päätetään todennäköisesti loppuvuoden aikana tai viimeistään ensi vuoden alkupuolella.
Wallerin lausunnossa oletetaan, että työmarkkinoiden pitäisi osoittaa merkkejä positiivisesta kehityksestä. Millaisia uusimmat luvut työmarkkinoilta ovat?
USA:ssa julkaistiin vahvat työllisyysluvut perjantaina. Uusia työpaikkoja syntyi 943 000 heinäkuussa, työttömyysaste laski 5,4 %:iin.
Miten inflaatiopelkojen laantuminen on vaikuttanut korkoihin?
Korkotaso on ollut laskusuunnassa inflaatiopelkojen maltillistuessa. Kun inflaatio oli alkukesästä sijoittajien ykköshuolenaihe, Yhdysvalloissa korkotaso kävi ylimmillään 1,7 prosentissa. Kesän aikana korkotasossa tultiin alaspäin, mutta perjantaina vahvojen työllisyyslukujen jälkeen pompattiin takasin 1,3 prosentin tuntumaan.
Euroopassa kehitys on ollut vastaavanlaista, joskaan muutokset eivät olet olleet yhtä suuria.
Yhdysvalloissa seurataan nyt tarkasti Bidenin infrastruktuuripakettia, jolla on vaikutusta myös työllisyyteen sekä inflaatioon. Mitä paketille kuuluu?
USA:n 1000 miljardin dollarin infrastruktuuripaketti on edennyt etanavauhtia. Senaatissa pakettia on puoltanut sekä joukko demokraatteja ett republikaaneja. Nyt näyttäisikin siltä, että paketti tullaan hyväksymään. Tietojen mukaan äänestys paketista voisi olla tänään maanantaina 9.8.
Paketin hyväksyminen heijastuisi positiivisesti USA:n teollisuuteen ja sitä kautta työmarkkinoihin. Toisaalta paketti lisäisi myös raaka-aineiden kysyntää tilanteessa, jossa se on voimakasta talouden toipumisen myötä. Tämä taas voi nostaa raaka-aineiden hintoja ja sitä kautta myös inflaatiota. Toki infraprojektit toteutettaisiin useamman vuoden aikana, jolloin vaikutus ei olisi kerralla niin suuri.
Vuoden toisen neljänneksen tuloskausi on melkein lopussa. Miten se on mennyt?
Tuloskausi on ollut jälleen odotuksia vahvempi USA:ssa. Lähes 90 % yhtiöistä raportoinut tuloksensa.
Tuloskasvu on ollut +101 %, liikevaihdon kasvu +28 %. Viime vuoden vertailuajankohtana elettiin korona-aikaa, jolloin moni talous oli suljettuna. Tämän vuoksi kasvuluvut eivät sinällään ole yllätys.
Keskeinen vertailukohde onkin liikevaihdon kasvu ja tuloskasvu Q2/2021 markkinaodotuksiin nähden. Noin 85 % raportoineista on ylittänyt markkinaodotukset.
Entä millainen tuloskausi on ollut Euroopassa?
Euroopassa noin 75 % yhtiöistä raportoinut tuloksensa.
Yhtiöiden tuloskasvu on ollut +242 %, liikevaihdon kasvu +28 %. Euroopassa än nähty siis suhteessa Yhdysvaltoja voimakkaampaa kasvua. Sitä selittää osaltaan toimialajakauma, joka on Yhdysvaltoja suhdanneherkempi, joten myös vertailukauden kuoppa oli Yhdysvaltoja syvempi.
Myös Euroopassa keskeinen vertailukohde onkin liikevaihdon kasvu ja tuloskasvu Q2/2021 markkinaodotuksiin nähden. Noin 64 % raportoineista on ylittänyt markkinaodotukset.
Kiinassa markkinat ovat olleet kesän ajan hyvin alavireiset. Mikä tähän on syynä?
Kiinalaisten teknologiayhtiöiden kurssit ovat laskeneet viranomaisten tiukennettua otettaan.
Heinäkuussa ilmoitettiin, että suurten internetjättien ohella muun muassa ruoankuljetuspalveluja ja pääsykokeisiin valmentavia kursseja tarjoavia yhtiöitä säännellään jatkossa aiempaa tarkemmin.
Toimet ovat osa hallinnon uudistuksia, joilla pyritään vähentämään korruptiota, edistämään ympäristönsuojelua ja muokkaamaan kansantalouden tulonjakoa aiempaa tasaisemmaksi.
Miten kurssit ovat reagoineet uutisiin?
Yhtiöiden kurssit ovat laskeneet uutisten seurauksena, ja tämä on vetänyt koko Kiinan markkinoita alaspäin. Teknologiayhtiöt muodostavat Kiinan yleisindeksistä noin 35 prosentin painoarvon, ja pelkästään kaksi teknologiayhtiötä (Tencent ja Alibaba) muodostavat kumpikin yli 10 prosentin painoarvon. Täten niitä koskevat negatiiviset uutiset ja Kiinan hallinnon kiristyvä ote vaikuttavaa voimakkaasti Kiinan yleisindeksin kehitykseen ja painaa sitä alaspäin.
Miten muuten keskeiset osakemarkkinat ovat viime aikoina kehittyneet?
Kuten äsken nousi esiin, Kiinassa osakemarkkinat ovat painuneet alaspäin. Muut kehittyvät markkinat ovat kehittyneet suotuisammin. USA ja Pohjoismaat ovat puolestaan tuottaneet kesän aikana paremmin kuin Eurooppa tai kehittyvät markkinat.
Viikon markkinaindikaattorit:
|
|
|
Ma 9.8. |
Kiina |
Inflaatio (v/v) |
Ti 10.8. |
Saksa |
ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus |
Ke 11.8. |
USA |
Pohjainflaatio (v/v) |
To 12.8. |
Iso-Britannia |
Teollisuustuotanto (v/v) |
To 12.8. |
Euroalue |
Teollisuustuotanto (v/v) |
Pe 13.8. |
USA |
Kuluttajien luottamus |
Lähde: Bloomberg |
|