Viikkokatsaus 16.5.2022: Osakemarkkinat elpyivät hieman ja inflaation kasvu tasaantui – miltä markkinoilla nyt näyttää?

Markkinoilla vallitsee edelleen epävakaa tunnelma. Miltä viime viikolla julkaistut Yhdysvaltojen inflaatioluvut näyttivät? Mitä teollisuusmetallien hintojen laskusta voidaan päätellä? Entä mitä kryptomarkkinoilla on tapahtunut?

Yhdysvalloissa julkaistiin viime viikolla huhtikuun inflaatioluvut. Onko hintojen nousu tasaantunut?

Yhdysvaltojen viime keskiviikkona julkaistut inflaatioluvut olivat ensimmäistä kertaa tänä vuonna edeltävää kuukautta alemmalla tasolla: huhtikuun inflaatio oli 8,3 % verrattuna vuoden takaiseen, kun maaliskuun luku oli 8,5 %. Luku oli silti odotettua korkeampi. Inflaatiota ovat Yhdysvalloissa kiihdyttäneet aiempina kuukausina ennen kaikkea polttoaineet ja autojen hinnat. Autojen hintojen merkitys pienentyi hieman, mutta samalla esimerkiksi asumisen kustannukset jatkoivat nousuaan. Juuri asumiseen liittyvät kustannukset ovat olleet perinteisesti melko tahmeita laskemaan, ja siksi tuore inflaatioraportti herättää huolta inflaation tasosta myös tulevaisuudessa.

Vaikka inflaation kasvu tasaantui, raportti ei merkittävästi muuttanut vallitsevaa maailmankuvaa. Fed todennäköisesti jatkaa kiristävää rahapolitiikkaa, kunnes inflaatioluvut ovat selkeästi matalammat. Euroopassa puolestaan inflaatio-odotukset ovat laskeneet hieman. Merkit pysyvämmästä energian hintojen rauhoittumisesta otettaisiin Euroopassa ilolla vastaan, mutta Venäjän tilanne lisää edelleen epävarmuutta.

Miltä Kiinan koronatilanne nyt vaikuttaa?

Kiinan koronaluvut ovat laskeneet maan tiukkojen rajoitusten ansiosta, erityisesti Shanghaissa ja muilla merkittävillä teollisuusalueilla. Shanghain hallinto on ilmoittanut pyrkivänsä palaamaan kesäkuuhun mennessä takaisin normaaliin. Kiina on korostanut, että koko maassa pidetään kiinni nollakoronapolitiikasta, toisin kuin länsimaissa, joissa on rokotusten ansiosta palattu elämään tavallista elämää. Rajoitusten tavoitteena on siis painaa tartuntaluvut mahdollisimman lähelle nollaa.

Kiinan viimeisimmät talousluvut kielivät rajoitusten aiheuttaman tuotannon laskun tuottamista vaikeuksista. Sekä teollisuustuotanto että vähittäiskauppaluvut laskivat viime kuusta selvästi ja jäivät markkinoiden odotuksista.

Teollisuusmetallien hinnat ovat laskussa – mitä se tarkoittaa?

Kuparin ja alumiinin kaltaisten rakennusteollisuudessa runsaasti käytettyjen teollisuusmetallien hinnat ovat olleet toukokuun alusta saakka laskussa. Niiden kysyntä heijastaa teollisuuden aktiivisuuden tasoa – kun metallia kuluu paljon, talous on todennäköisesti kasvussa. Siksi näiden metallien hintoja pidetään yhtenä talouden kasvun ja hidastumisen mittarina.

Miltä viime viikko näytti osake- ja korkomarkkinoilla?

Osakemarkkinoilla on näkynyt pientä palautumista viime viikon pohjalukemista. Markkinat nousivat kasvuosakkeiden vetäminä loppuviikosta, ja esimerkiksi perjantaina NASDAQ-indeksi äityi lähes 4 % päivänousuun. Aiemmin viikolla S&P500 laski Yhdysvaltain inflaatiolukujen jälkeen hyvin lähelle karhumarkkinaa, eli yli 20 % laskua markkinahuipusta.

Korot notkahtivat hetkellisesti viime viikon päätteeksi, ja Yhdysvaltojen 10-vuotinen valtionlaina painui alle 3 % tason. Euroopassa Saksan 10-vuotinen laina laski alle 1 % tason.

Mitä kryptomarkkinoilla on tapahtunut viikon aikana?

Kryptovaluutat ovat herättäneet runsaasti puhetta viime viikon aikaan niiden rajun laskun johdosta. Myös sellaiset kryptovaluutat, joita pidettiin arvoltaan vakaina, eli niin sanotut ”stable coinit”, ovat laskeneet. Stable coinien merkitys kryptomarkkinoille on suuri, ja niiden lasku ei ennakoi hyvää muille kryptovaluutoille. Kryptomarkkinoiden suunnan ennakointi on myös jatkossa varsin haastavaa, mutta tarina kryptovaluutoista inflaatiosuojana vaikuttaa saaneen viimeisten kuukausien aikana merkittävän kolauksen.

Myös NFT-markkinoilla (NFT: Non-Fungible Token) on tapahtunut romahdus – moni miljoonilla ostettu NFT on nyt vain satojen dollarien arvoinen.

On huomionarvoista, että rahan tarjonnan ja kryptoindeksin välillä vaikuttaisi olevan selkeä korrelaatio – kun raha on halpaa, sitä ohjautuu enemmän esimerkiksi kryptoihin. Rahan kallistuessa sijoittajat vaikuttavat siirtävän varojaan muihin kohteisiin.

Viime viikon tapahtumia käsiteltiin lisäksi myös poikkeuksellisesti viime torstaina julkaistussa viikkokatsauksessa. Lue katsaus täältä.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 17.5.

Euroalue

Bkt-kasvu (n/n, 1. julkaisu)

Q1

0.2 %

Ti 17.5.

USA

Vähittäismyynti

Huhtikuu

0.5 %

To 19.5.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Huhtikuu

-

Pe 20.5.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Huhtikuu

30.9 %

Pe 20.5.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Toukokuu

-16.9

Lähde: Bloomberg