Viikkokatsaus 24.1.2022: Ajaako FED sijoittajat pois osakkeista?

Mikä markkinoita hermostuttaa? Miten korkojen nousukiito on heijastunut osakkeisiin? Entä eri markkinoille?

Miltä markkinoilla nyt yleisesti näyttää?

Korona on jäänyt markkinoiden mielissä taka-alalle ja sijoittajien huomio kiinnittyy nyt keskuspankkien toimiin ja niiden vaikutuksiin.

Kalenterivuoden vaihtuminen on ollut selkeä vedenjakaja osake- ja korkomarkkinoiden luonteessa. Pitkät korot ovat nousseet impulsiivisesti ja osakemarkkinoilla viime vuoden suhteelliset häviäjistä on tullut uuden vuoden suhteellisia voittajia.

Perinteiselle osake- ja korkosijoittajalle alku vuodelle onkin ollut vaikea. Vielä vuotta ei kuitenkaan voi tai kannatakaan julistaa menetetyksi, mutta edessä kuitenkin näyttää olevan volatiilimpi vuosi.

Mikä markkinoita hermostuttaa?

USA:n keskuspankin rahapolitiikan kiristyminen on nyt markkinatapahtumien keskiössä. Markkina-arviot kiristyspolusta ovat tulleet nopeasti aggressiivisemmiksi, ehkä jopa liiankin, mikä taas on heijastunut osakemarkkinoille.

Aiemmin tälle vuodelle ennustettiin 3–4 korkojen nostoa, nyt ilmoille on heitelty veikkauksia jopa kaksinkertaisista määristä. Ensimmäistä korkojen nostoa on ennustettu maaliskuulle ja nyt markkinoilla pohditaankin, nähdäänkö tuolloin heti isompi korkojen nosto tai voidaanko korkoja nostaa jo aiemmin.

Fedin keskiviikkoisen korkokokouksen antimia odotetaankin nyt markkinoilla kuumeisesti.

Ajaako FED sijoittajat pois osakkeista?

Historiallisesti Fedin rahapolitiikan kiristys on tuonut vastatuulia osakemarkkinoille. Kuitenkin haasteet ovat painottuneet erityisesti kiristyssyklin loppuun, kun keskuspankit ovat löytäneet rahapolitiikalleen sopivan tiukkuuden. Itse syklin aikana osakemarkkinat ovat voineet sangen hyvin.

Menneisyyteen peilaten osakemarkkinoiden viimeaikainen lasku olisi siis vain väliaikaista ja osakemarkkinoiden keskimääräisen performanssin kannalta edessä voisi olla vielä kelpo vuosi. Toki on hyvä muistaa sijoittamisen tuttu virsi: menneisyys ei ole tae tulevasta tässäkään asiassa.

Miten korkojen nousukiito on heijastunut osakkeisiin?

Korkojen noustessa perinteisesti osakkeet, joiden nykyarvosta suuri osa perustuu lähivuosien kassavirroille, menestyvät ja taas osakkeet, joiden nykyarvosta suuri osa perustuu pitemmän ajan päästä tuleviin kassavirtoihin, näyttävät vähemmän houkuttelevilta.

Alkuvuoden reaalikorkojen nousu onkin laukaissut nopean toimialarotaation osakemarkkinoilla. Menestyjiin ovat odotetusti kuuluneet sykliset- ja arvotoimialat, kuten rahoitussektori, teollisuus ja energia. Negatiiviset heijastukset on taas nähty kasvu- ja defensiivisillä toimialoilla, kuten esimerkiksi IT- ja telekommunikaatiosektoreilla.

Loppuviikosta nähtiin myös laajempaa ”risk off -myyntipainetta” kautta toimialojen, erityisesti kuitenkin FANG+-yrityksissä.

Entä eri markkinoille?

Korkojen nousun vaikutukset eri sektoreilla ovat näkyneet myös eri maantieteellisillä markkinoilla.

Kasvupainotteinen Yhdysvaltojen markkina ja erityisesti Nasdaq ovat olleet suhteessa enemmän laskussa kuin Euroopassa, jossa on enemmän arvo- ja syklisempiä yrityksiä. Aasia ja Latinalainen Amerikka ovat aloittaneet vuoden vahvasti, Venäjä taas heikommin.

Yleisesti ottaen viime vuoden häviäjistä onkin tullut alkaneen vuoden voittajia ja päinvastoin. Viime vuoden tuottoeroja tunnutaan kirivän kiinni nyt nopeaan tahtiin.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 25.1.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Tammikuu

94.7 %

Ti 25.1.

USA

Kuluttajien luottamus

Tammikuu

115.8

Ke 26.1.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Tammikuu

0-0.25 %

To 27.1.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Helmikuu

-6.8

To 27.1.

USA

BKT-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q4

2.3 %

Pe 28.1.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Tammikuu

115.3

Pe 28.1.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Tammikuu

68.8

Lähde: Bloomberg