Viikkokatsaus 14.11.2022: Markkinaralli käänsi korot laskuun

Viime viikko päättyi melkoiseen markkinaralliin, kun Nasdaq koki historiansa 14. suurimman päivätason nousun Yhdysvaltojen odotettua parempien inflaatiolukujen seurauksena. Katseet kohdistuvat nyt inflaation hidastumisnopeuteen ja Fedin seuraaviin rahapoliittisiin päätöksiin.

Yhdysvalloissa torstaina julkaistut inflaatioluvut paljastivat, että hinnat ovat nousseet lokakuussa odotuksia vähemmän. Vuositason inflaatio oli 7,7 prosenttia, eli 0,4 prosenttia vähemmän kuin syyskuussa. Laskun taustalla on muun muassa terveydenhuoltopalveluiden ja käytettyjen autojen hinnoissa nähty merkittävä lasku.

Inflaatiolukujen julkaisu johti loppuviikosta huimaan osakenousuun. Nasdaq-indeksi nousi torstaina yli seitsemän prosenttia ja S&P 500-indeksi yli viisi. Kyseessä oli Nasdaqin 14. korkein päivätason nousu sen historiassa. Nousua nähtiin myös Euroopassa, jossa osakkeet ovat nousseet marraskuun aikana euroissa mitattuna yli kuusi prosenttia enemmän kuin Yhdysvalloissa.

Myös korot reagoivat inflaatiolukuihin ja laskivat selvästi sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ja luottoriskipreemiot, eli liikkeellelaskijan lainoista markkinoiden vaatimat lisätuotot suhteessa vakavaraisten valtioiden samanpituisiin velkainstrumentteihin, laskivat. Dollarin heikentyminen on syönyt dollarimääräisten sijoitusten tuottoja eurosijoittajan näkökulmasta.

Hintojen nousun odotetaan jatkavan hidastumistaan myös tulevina kuukausina. Olennaista on, kuinka nopeaa inflaation hidastuminen on ja miten Yhdysvaltain keskuspankki Fed siihen reagoi. Markkinoiden odotukset tulevasta korkopolitiikasta keventyivät välittömästi inflaatioraportin julkistamisen jälkeen, mutta on muistettava, että keskuspankit eivät tee päätöksiä yksittäisten raporttien perusteella vaan keskittyvät pidemmän aikavälin hintojen kehitykseen.

Yhdysvaltain neljännen kvartaalin talousnäkymät ovat kirkkaat

Yhdysvaltain talous on suoriutunut yleisesti vahvasti viime kuukausina ja myös neljännen kvartaalin ennakoidaan olevan pirteä. Talouden ennustetaan kasvavan peräti neljä prosenttia vuoden loppuun mennessä.

Samalla taantuman todennäköisyyttä pidetään kuitenkin edelleen korkeana pidemmällä aikavälillä. Demokraattien edustajainhuoneen menetyksen myötä presidentti Bidenin hallinnon ajamien tukipakettien läpimeno todennäköisesti myös hidastuu. Toisaalta voidaan myös ajatella, että markkinat pääsevät toimimaan vapaammin vähemmällä valtion puuttumisella.

Markkinoilla kiinnitetään tulevina viikkoina huomiota myös Walmartin ja muiden suurten jälleenmyyjien varastotilanteeseen ja niihin liittyvään viestintään.

Kryptomarkkinoilla merkittävä romahdus

Kryptovälittäjä FTX hakeutui perjantaina konkurssiin pitkään jatkuneen spekulaation päätteeksi. Useiden käyttäjien varat näyttävät kadonneen ilmoituksen jälkeen.

Myös monen muun kryptovälittäjän maksukykyä alettiin epäillä viikonloppuna ja pelot laajemmasta talletuspaosta heräsivät. Kryptomarkkinat ovat olleet jo jonkin aikaa laskussa ja suunta näyttäisi vain kiihtyvän entisestään. Kryptovaluutat joutuvat mahdollisesti pohtimaan uudestaan suhdettaan regulaatioon jatkoa ajatellen.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 14.11.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Syyskuu

2.5 %

Ti 15.11.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Marraskuu

-59.2

Ti 15.11.

Euroalue

Bruttokansantuote (1. julkaisu, n/n)

Q3

0.2 %

Ke 16.11.

Iso-Britannia

Inflaatio (v/v)

Lokakuu

10.1 %

Ke 16.11.

USA

Vähittäismyynti (pl. autot, k/k)

Lokakuu

0.1 %

Ke 16.11.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Lokakuu

0.4 %

Pe 18.11.

Iso-Britannia

Vähittäismyynti (v/v)

Lokakuu

-6.9 %

Lähde: Bloomberg