Viikkokatsaus 12.2.2024: Yhdysvaltojen kasvu jaksaa yllättää

Markkinoiden positiiviset tunnelmat jatkuivat viime viikolla. Osakkeet päätyivät globaalisti vähän viime viikon tasoa korkeammalle ja luottoriskimarkkinoilla oli rauhallista. Korot nousivat hieman ja euro vahvistui suhteessa dollariin.

Suomalaisosakkeet olivat jälleen maailman häntäpäässä ja Helsingin pörssin tuotto on nyt pakkasen puolella vuositasolla. Vaikka viime vuoden loppupuolella nähtiin pientä kiriä, muilla aikaväleillä kehitys on murheellisen näköistä.

Liikekiinteistömarkkinoilla nähtiin kuplintaa, kun yhdysvaltalais-, saksalais- ja japanilaispankit raportoivat myöntämiensä kiinteistölainojen luottotappiovarauksista. Häiriöiden taso on kuitenkin edelleen maltillisella tasolla.

Yhdysvalloissa uutisoitiin erityisesti suuresta New York Community Bankista, jonka osake on laskenut viimeisten viikkojen aikana rajusti. Yhdysvalloissa ongelmat koskevat nimenomaan pienempiä pankkeja, joista osa on merkittäviä rahoittajia nimenomaan ongelmissa olevalla liikekiinteistösektorilla. Isommissa pankeissa altistus sektorille on pienempi, ja siksi pelot laajemmasta systeemikriisistä finanssisektorilla ovat edelleen rajattuja. Tilannetta on kuitenkin hyvä pitää silmällä.

Talousdata näyttää hyvältä, vaikka mallien mukaan ei pitäisi

Talousdata on jälleen piristynyt odotuksiin nähden paitsi Yhdysvalloissa, myös Euroopassa. Alkuvuosi on näyttänyt jokseenkin samanlaiselta kuin viime vuoden loppu, eli talousdata on yllättänyt positiivisuudellaan kerrasta toiseen. Euroopassa kasvu on ollut vaisua, mutta silti odotuksia parempaa. Yhdysvalloissa puolestaan myös loppuvuonna rakoilun merkkejä osoittanut työmarkkinaraporttikin on kääntynyt vahvaksi, ja viime viikolla julkaistut ISM-palvelualojen ostopäällikköindeksit ylittivät markkinoiden odotukset. Sen lisäksi pankkien lainanantokriteerit ovat hieman keventyneet, mikä yleensä kielii helpottavasta taloustilanteesta.

Korkean inflaation ja koronnostosyklin keskellä kaikki talousmallit ennustivat, että Yhdysvaltojen talouskasvun pitäisi kääntyä heikompaan suuntaan, mutta näin ei ole käynyt. Mikäli maan talousdata jatkuu vahvana, merkittäväksi ongelmaksi voi kuitenkin nousta inflaation pitäminen tavoitelukemissa pitkällä aikavälillä. Talouskasvu kun kirittää inflaationäkymiä, mutta väärään suuntaan. Yhdysvaltojen keskuspankilla ei ole tällä hetkellä mitään kiirettä korkojen laskun aloittamisen suhteen, ja sijoittajien kannattaa suhtautua varauksella kaikkein optimistisimpiin ennusteisiin.

Teknologiayhtiöt määräävät tuloskauden tahtia

Yli puolet yhdysvaltalaisyhtiöistä ovat nyt raportoineet tuloksensa. Keskimääräinen tuloskasvu tähän mennessä raportoineilla yhtiöillä on noin 5 prosenttia, eli hieman odotuksia parempi. Kasvu ei ole kuitenkaan tullut tasaisesti eri toimialoilta, vaan suuret teknologiayhtiöt ovat vetäneet keskiarvoa selvästi ylöspäin. Sen sijaan yhdysvaltalaispankeilta on nähty heikompia tuloksia henkilöstöleikkausilmoitusten saattelemana. Myös energiayhtiöiden, perusteollisuuden ja terveydenhuoltosektorin tulokset laskivat odotetusti.

S&P 500-indeksin seitsemän suuren teknologiayhtiön, eli niin sanotun Magnificent Sevenin yhtiöistä Apple, Meta ja Microsoft raportoivat odotuksia paremmat tulokset, kun taas Tesla ja Amazon tuottivat pettymyksen. Alphabetin tulos oli odotusten mukainen ja Nvidia raportoi tuloksensa vasta ensi viikolla.

Euroopassa tuloskausi näyttää toistaiseksi odotetun vaisulta. Noin kolmasosa yhtiöistä on nyt raportoinut tuloksensa, jotka ovat laskeneet keskimäärin yli 10 prosenttia viime vuoteen nähden. Erityisesti energia- ja raaka-aineyhtiöiden tulokset ovat laskeneet merkittävästi.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 13.2.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Helmikuu

15.2

Ti 13.2.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Tammikuu

3.9 %

Ke 14.2.

Euroalue

Bruttokansantuote (1. julkaisu, n/n)

Q4

0.0 %

Ke 14.2.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Joulukuu

-6.8 %

To 15.2.

USA

Vähittäismyynti (pl.autot, v/v)

Tammikuu

0.4 %

To 15.2.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Tammikuu

0.1 %

Pe 16.2.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Helmikuu

79.0

Lähde: Bloomberg