Viikkokatsaus 29.1.2024: Vaikeuksia Suezilla

Lähi-idän tilanteen kiristyminen ja euroalueen vaisut ostopäällikköindeksiluvut varjostivat vahvaa markkinaviikkoa. Yhdysvalloissa tuloskausi on alkanut hieman odotuksia paremmin pankkeja lukuun ottamatta.

Markkinoilla nähtiin kohtuullisen positiivinen viikko, kun osakkeet ja korkeariskisemmät yrityslainat jatkoivat hyvässä vireessä. Osakemarkkinoiden nousu tapahtui vaihteeksi Euroopan ja Suomen johdolla, ja myös kiinalaiset osakekurssit kasvoivat heikomman alkuvuoden jälkeen. Korkomarkkinoilla eurooppalaiset lainamarkkinat, erityisesti high yield -yrityslainat, jatkoivat vahvaa suoriutumista. Sen sijaan valtionlainat laskivat entisestään sen seurauksena, että korkojen laskuun perustunut ralli kuivui kasaan vuodenvaihteen jälkeen.

Lähi-idässä tilanne kiristyi entisestään viikonloppuna, mikä vaikuttaa globaaleihin tuotantoketjuihin merkittävästi hidastamalla Punaisenmeren rahtiliikennettä. Moni suurista rahtiyhtiöistä on keskeyttänyt kuljetuksiaan Punaisenmeren läpi ja ohjannut laivansa Afrikan eteläpuolelta, mikä lisää matka-aikaa Aasiasta Eurooppaan noin viikolla. Suezin kanava on nyt lähes yhtä hiljainen kuin Ever Given -laivan vuonna 2021 aiheuttaman tukoksen takia ja rahtikulut ovat kasvaneet huomattavasti muutaman viikon aikana. Jos häiriö jää väliaikaiseksi, kulut eivät välttämättä näy kuluttajahinnoissa, mutta pidentyessään tavarantoimittajilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nostaa hintojaan, mikä kiihdyttäisi inflaatiota.

EKP ja Lagarde eivät tarjoilleet yllätyksiä

Euroopan keskuspankin torstain korkokokouksessa ei muutettu ohjauskorkoa suuntaan eikä toiseen eikä annettu juurikaan uutta tietoa tulevaisuuden liikkeistä. Puheenjohtaja Lagarde toisti aiemman viestinsä siitä, että ohjauskorko kääntyisi laskuun kesään mennessä, mutta ei tarkentanut, milloin. Puheenvuoron perusteella voidaan ainakin päätellä, että korkoja ei laskettane ennen huhtikuuta, ellei ensi viikolla julkaistava inflaatioraportti kerro hintojen nousun hidastuneen merkittävästi.

Eurooppalainen työmarkkina voi tällä hetkellä hyvin, vaikka on jäänyt vähemmälle huomiolle viime kuukausina. Työttömyysprosentit ovat varsin alhaisia, mutta palkkakehitys on hitaampaa kuin Yhdysvalloissa. Lagarde korosti palkkakehityksen olevan yksi merkittävä tekijä tulevien korkopäätösten taustalla.

Ostopäällikköindekseissä ja tuloskasvussa positiivista virettä – ainakin Yhdysvalloissa

Viime viikolla julkaistut Euroopan ja Yhdysvaltojen ostopäällikköindeksit nousivat molemmat, mutta Euroopan luvut ovat yhä tasolla, joka kielii negatiivisesta talouskehityksestä. Yhdysvalloissa indeksin nousu oli selvempää ja erityisesti tuotantoalojen indeksit nousivat tuntuvasti.

Ostopäällikköindeksit koostuvat yritysten ostopäälliköille tehtyjen kyselyiden tuloksista ja kuvaavat yritysten luottamusta tulevien kuukausien aktiviteeteista. Indeksit antavat kuvaa talouden näkymistä laajasti, ja ne kertovat eri alakomponenttiensa kautta esimerkiksi lyhyen aikavälin hinta- ja työllisyysnäkymistä.

Yhdysvalloissa vasta hieman yli viidesosa S&P 500-indeksin yrityksistä on raportoinut viime vuoden tuloksensa. Tässä vaiheessa tulokset ovat kasvaneet keskimäärin kuusi prosenttia, mutta koko vuoden tuloskasvuodotus on edelleen yli kymmenen prosenttia. Korkeat odotukset tarkoittavat, että yhtiöiden pitäisi yltää todella korkealle, jotta osakkeiden nousutahti pysyisi yllä.

Yksittäisistä yhtiöistä Intel ja Tesla tuottivat sijoittajille pettymyksen, mutta Netflix yllätti vahvalla tuloksellaan. Kaikki S&P 500:lla olevat yhdysvaltalaispankit ovat myös raportoineet tuloksensa, jotka olivat osittain odotuksia heikompia. Suuri osa isoista teknologiayhtiöistä julkaisee tuloksensa tulevan viikon aikana, mikä vaikuttaa merkittävästi koko tuloskauden saldoon.

Euroopan tuloskausi on vasta niin varhaisessa vaiheessa, että sen perusteella ei kannata tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 29.1.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Tammikuu

96.4

Ti 30.1.

Euroalue

BKT-kasvu (1. julkaisu, n/n)

Q4

-0.1 %

Ti 30.1.

USA

Kuluttajien luottamus

Tammikuu

110.7

Ke 31.1.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Joulukuu

-2.0 %

Ke 31.1.

USA

Chigagon ostopäällikköindeksi

Tammikuu

46.9

Ke 31.1.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Tammikuu

5.5 %

To 1.2.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Tammikuu

2.9 %

To 1.2.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Tammikuu

47.4

Pe 2.2.

USA

Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos (k/k)

Tammikuu

216 000

Pe 2.2.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Tammikuu

78.8

Pe 2.2.

USA

Tehdastilaukset (k/k)

Joulukuu

2.6 %

Lähde: Bloomberg