Viikkokatsaus 6.5.2024: Vaihteleva viikko päättyi positiivisiin tunnelmiin

Viime viikko oli markkinoilla kahtiajakoinen. Heikosti alkanut viikko kääntyi loppuviikosta paremmaksi muun muassa Yhdysvaltain keskuspankki Fedin korkokokouksen ja maasta julkaistujen työllisyyslukujen ansiosta.

Viime viikko alkoi osakemarkkinoilla laskusuunnassa, mutta markkina päätyi kuitenkin viikon lopuksi lähelle alkuviikon lähtötasoaan. Loppuviikosta erityisesti Yhdysvaltain keskuspankki Fedin korkokokous ja perjantaina Yhdysvalloista julkaistut työllisyysluvut piristivät markkinaa.

Positiivisesti viime viikolla pärjänneitä markkinoita olivat erityisesti Kiina, Suomi ja Japani. Korot puolestaan laskivat erityisesti viikon loppupuolella, ja euro vahvistui dollaria vasten. Korkojen laskun seurauksena muun muassa valtionlainat nousivat.

Koronlaskuodotukset heittelevät

Viime keskiviikkona Fed piti odotetun korkokokouksensa. Markkinoilla lähdettiin kokoukseen ajatuksella, että keskuspankki saattaisi muuttaa aiempaa viestiään siitä, että koronnostot ovat jo takanpäin.

Fed kuitenkin viesti kokouksessaan, että koronnostot pysyvät tällä hetkellä työkalupakin ulkopuolella nousseista inflaatiohuolista huolimatta. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että jos inflaatio pysyy yhä korkeana tai jopa nousee samalla, kun talouskasvu pysyy vahvana, saattavat koronnostot nousta keskuspankin pöydälle.

Toinen sijoittajien näkökulmasta iloinen uutinen kokouksesta oli se, että Fed ilmoitti taseensa pienennyksen hidastumisesta, kun aiempi 60 miljardin kuukausierä leikataan 25 miljardiin.

Viikon toisesta keskeisimmästä datajulkistuksesta vastasi Yhdysvalloista julkaistu työmarkkinaraportti. Työmarkkinadata oli odotuksia heikompaa, kun palkkojen kasvu on jatkanut hidastumistaan ja vapaaehtoisesti työpaikkansa jättäneiden määrä on ollut laskussa. Kuumentumisen merkkejä osoittanut työmarkkina vaikuttaa siis olevan hidastumassa.

Markkinoilla koronlaskuodotukset elivät viikon varrella voimakkaasti. Fedin kokouksen ja Yhdysvaltain työmarkkinaraportin ansiosta loppuvuodelle odotetaan tällä hetkellä kahta koronlaskua, syyskuulle ja joulukuulle.

Odotuksia parempi tuloskausi sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa

Tuloskausi Yhdysvalloissa lähenee hiljalleen loppuaan, ja raportoineilla yhtiöillä tuloskasvu on ollut positiivista. Raportoineista yhtiöistä yli 80 prosenttia on ylittänyt odotukset, mikä on keskimääräistä suurempi osuus.

Tähän mennessä raportoineilla yhtiöillä tuloskasvu on ollut keskimäärin viisi prosenttia ja liikevaihdon kasvu neljä prosenttia. Koko vuoden osalta tuloskasvuodotukset ovat pysyneet kovina, noin yhdeksässä prosentissa.

Tuloskasvu on kuitenkin ollut hyvin teknologiavetoista, kun puolestaan raaka-aine- ja energiasektorin yhtiöiden tulokset ovat jatkaneet supistumistaan. Magnificent Seven -yhtiöiden tulokset ovat pääsääntöisesti olleet vahvoja, ja esimerkiksi Amazon kertoi viime viikolla vahvoista AWS-segmenttinsä kasvuluvuista.

Myös eurooppalaisyhtiöiden raportoimat luvut ovat olleet odotuksia parempia, mutta silti heikkoja. Eurooppalaisyhtiöistä tällä hetkellä tuloksensa on raportoinut noin 50 prosenttia yhtiöistä, joista noin 60 prosenttia on ylittänyt odotukset.

Raportoineiden yhtiöiden tulokset ovat supistuneet noin seitsemän prosenttia ja liikevaihdot noin kolme. Koko vuoden osalta tuloskasvuodotus on Euroopan osalta vaatimaton, vain noin prosentin luokkaa.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 6.5.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Maaliskuu

-8.3 %

Ti 7.5.

Saksa

Teollisuustilaukset (v/v)

Maaliskuu

-10.7 %

Ti 7.5.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Maaliskuu

-0.7 %

Ke 8.5.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Maaliskuu

-4.8 %

To 9.5.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Huhtikuu

-

Pe 10.5.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Toukokuu

77.2

Lähde: Bloomberg