Viikkokatsaus 26.2.2024: Tekoäly lunasti sijoittajien odotukset

Yhdysvaltojen osakemarkkinat nousivat loppuviikosta vahvasti erityisesti teknologiayhtiö Nvidian julkaiseman odotuksia paremman tuloksen ansiosta. Myös Euroopan osakeindeksit kohosivat, vaikka Saksasta julkaistu talousdata oli odotuksia heikompaa.

Yli 10 prosenttia odotukset ylittäneen tulosjulkistuksen seurauksena Nvidian osakekurssi nousi ennätyslukemiin ja nosti koko S&P 500 -indeksiä merkittävästi. Yhtiön toimitusjohtaja kommentoi tulosta kuvailemalla uskovansa tekoälyn saavuttaneen kriittisen käännekohdan, jonka jälkeen siihen tehdyt investoinnit kasvavat merkittävästi.

Samaan aikaan S&P 500 jatkaa keskittymistään yhä harvempien suuryhtiöiden harteille. Nvidia yksin selittää jopa 25 prosenttia koko indeksin tuotosta kuluvan vuoden aikana, ja viisi suurimman tuloksen tehneistä yhtiöistä peräti 60 prosenttia. Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovatkin jatkaneet keskittymistään, ja kymmenen suurimman yhtiön paino on ollut yhtä korkealla viimeksi 1970-luvulla.

Yhdysvaltojen ja Euroopan osakemarkkinat ovat kehittyneet melko samaa tahtia viimeiset kuukaudet, vaikka Yhdysvaltojen talouskasvu on ollut omaa luokkaansa. Ilman suurimpien teknologiayritysten poikkeuksellisen vahvaa suoriutumista eurooppalaisosakkeiden arvonkehitys olisi jopa Yhdysvaltojen edellä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että markkinoiden ja talouden kehityskulut eivät aina kulje käsi kädessä, ainakaan lyhyellä aikavälillä. Vastaavaa ilmiötä on todistettu Japanissa, jonka talous on taantumassa mutta osakkeet nousussa. Kehittyvillä markkinoilla puolestaan kiinalaisosakkeiden piristyminen nosti koko indeksiä viime viikolla.

Ostopäällikköindekseissä ja tuloksissa parantamisen varaa Euroopassa

Ostopäällikköindeksit mittaavat yritysten tuotantoa, uusien tilauksien määrää, työllisyystasoa ja muita olennaisia indikaattoreita ostopäälliköille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella. Indeksit antavat kuvaa talouden näkymistä laajasti ja kertovat eri alakomponenttiensa kautta esimerkiksi lyhyen aikavälin hinta-, työllisyys- ja kasvunäkymistä.

Viime viikolla julkaistut Euroopan yhdistetyt ostopäällikköindeksin luvut olivat hieman nousussa viime kuukauteen verrattuna. Vaikka suunta on oikea, luvut viittaavat edelleen hiipuvaan kasvuun. Ranskan luvut olivat odotuksia paremmat sekä palveluiden että teollisuustuotannon osalta, mutta Saksa tuotti merkittävän pettymyksen huomattavasti odotuksia huonommilla teollisuuden ostopäällikköindekseillä.

Myös Euroopan tuloskausi on ollut vaisua katseltavaa, ja yhtiöiden tulokset ovat keskimäärin supistuneet yli kymmenellä prosentilla. Erityisesti energia- ja raaka-aineyhtiöiden tulokset ovat odotetusti hiipuneet. Kokonaisuutena tähän mennessä raportoineet yhtiöt ovat kuitenkin hieman ylittäneet niihin kohdistuneet odotukset, ja etenkin kuluttajayhtiöillä on ollut jopa hyvää tuloskasvua. Siitä huolimatta tuloskausi on ollut kaikkea muuta kuin ruusuista katseltavaa.

Keskuspankeilta odotetaan aiempaa harvempia koronlaskuja

Euroopan keskuspankin on tällä hetkellä hinnoiteltu laskevan ohjauskorkoaan neljästi kuluvan vuoden aikana ja aloittavan korkojen laskun kesäkuussa. Ajankohtaa olennaisempaa sijoittajien kannalta on kuitenkin se, miksi laskeva korkopäätös aikanaan tehdään. Mikäli syynä on se, että inflaatio on saatu kuriin kahden prosentin tavoitetasolle kestävällä tavalla, korkojen lasku nostaisi markkinoita todennäköisemmin kuin tilanteessa, jossa korkoja laskettaisiin siksi, että talouskasvu kärsii niistä liikaa, vaikka inflaatio olisi edelleen tavoitetasoa korkeammalla.

Yhdysvalloissa inflaatiopaine on vahvan talouskasvun myötä säilynyt korkeana, ja on edelleen mahdollista, että Fedin seuraava korkopäätös onkin ylös- eikä alaspäin. Fedin hinnoitellaan nyt laskevan korkotasoaan kolmesti vuoden 2024 aikana, verrattuna aiemmin hinnoiteltuun neljään.

Tulevalla viikolla markkinoilla odotetaan erityisesti Euroopan inflaatiolukuja ja Yhdysvaltojen PCE-lukuja, eli yksityiskuluttajien hintaindeksiä. Lisäksi keskiviikkona julkaistaan Yhdysvaltojen viime vuoden neljännen kvartaalin tarkistetut bruttokansantuotteen kasvuluvut.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 27.2.

USA

Käyttötavaratilaukset (k/k)

Tammikuu

0.0 %

Ti 27.2.

USA

Kuluttajien luottamus

Helmikuu

114.8

Ke 28.2.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Helmikuu

96.2

Ke 28.2.

USA

BKT-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q4

3.3 %

To 29.2.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Tammikuu

-4.4 %

To 29.2.

Saksa

Kuluttajahinnat (v/v)

Helmikuu

2.9 %

To 29.2.

USA

Chicagon ostopäällikköindeksi

Helmikuu

46.0

Pe 1.3.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Helmikuu

2.8 %

Pe 1.3.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Helmikuu

79.6

Pe 1.3.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Helmikuu

49.1

Lähde: Bloomberg