Viikkokatsaus 3.6.2024: Katseet kohdistuvat korkokokoukseen

Alkaneella viikolla on luvassa Euroopan keskuspankki EKP:n korkokokous, josta markkinat odottavat ensimmäistä koronlaskua. Viime viikolla Euroopasta julkaistut odotuksia korkeammat inflaatioluvut ja piristynyt talousdata voivat kuitenkin lykätä tulevaisuuden koronlaskuodotuksia.

Markkinoilla viime viikko muistutti vahvasti edeltäjäänsä, kun loivasti alavireiset tunnelmat jatkuivat osakemarkkinoilla. Osakemarkkinat laskivat globaalisti melko tasaisesti – selkeintä heikkous oli kuitenkin kehittyvillä markkinoilla ja Kiinassa.

Euroopassa korot nousivat viime viikolla hieman, kun puolestaan Yhdysvalloissa nousua niiden osalta ei juurikaan nähty. Euron ja dollarin vaihtokurssin kehitys oli puolestaan vakaata.

Odotuksia korkeampia inflaatiolukuja

Viime viikon suurimmasta yllätyksestä vastasivat euroalueen inflaatioluvut. Euroalueella inflaatiokehitys on ollut alkuvuoden aikana Yhdysvaltoja positiivisempaa eli inflaatio on täällä maltillistunut Yhdysvaltoja nopeammin.

Toukokuussa kuitenkin sekä inflaatio että ruoan ja energian hinnan vaihtelusta putsattu ydininflaatio olivat euroalueella odotuksia korkeampia.

Vaikka 2,6 prosentin inflaatio oli hieman 2,5 prosentin odotusta korkeampi, ei se kuitenkaan ollut inflaatiouutisista dramaattisin. Keskeisemmäksi nousi odotuksia enemmän noussut 2,9 prosentin ydininflaatio, kun siihen kohdistuva odotus oli 2,7 prosenttia.

Koronlaskua virittelevälle Euroopan keskuspankki EKP:lle odotuksia korkeammat inflaatioluvut voivat aiheuttaa päänvaivaa. Heikommat inflaatiouutiset yhdistettynä vahvaan työllisyyskehitykseen ja piristyneihin talouslukuihin laskenevat keskuspankin koronlaskunälkää tulevaisuudessa.

Aloittaako EKP koronlaskunsa?

Alkavan viikon yksi keskeisimmistä päivistä tulee olemaan torstai, jolloin EKP pitää odotetun korkokokouksensa. Vaikka odotuksia korkeammat inflaatioluvut voivat toppuutella keskuspankkia tulevissa koronlaskusuunnitelmissaan, eivät luvut olleet niin dramaattisia, etteivätkö koronlaskut voisi Euroopassa alkaa jo tällä viikolla.

Markkinat ovat hinnoitelleet ensimmäisen koronlaskun EKP:n osalta kesäkuulle, ja keskuspankki on myös itse aiemmissa puheissaan viitannut vahvasti tähän mahdollisuuteen. Ensimmäistä koronlaskua kesäkuulle pidetäänkin jo lähes täysin varmana.

Loppuvuodeksi markkinat odottavat sekä EKP:ltä että Yhdysvaltain Fediltä koronlaskuja, mutta huomattavasti aiempaa vähemmän. Fediltä kuluvalle vuodelle odotetaan yhdestä kahteen koronlaskua ja EKP:ltä kahta, joista toisen uskotaan ajoittuvan syys–lokakuulle.

Talousdataa on korkokokouksen lisäksi luvassa muutoinkin runsaasti, kun kuluvalla viikolla julkaistaan muun muassa Yhdysvaltojen työllisyysluvut, joiden osalta odotetaan jälleen vahvistumista työmarkkinoiden suuntaan, sekä ISM-ostopäällikköluvut, jotka kertovat Yhdysvaltain talouden kehityssuunnasta.

Viikon markkinaindikaattorit

Periodi
Edellinen
Ma 3.6.
USA
Teollisuuden luottamus (ISM)
Toukokuu
49.2
Ti 4.6.
USA
Tehdastilaukset (k/k)
Huhtikuu
1.6 %
Ke 5.6.
Euroalue
Tuottajahinnat (v/v)
Huhtikuu
-7.8 %
Ke 5.6.
USA
Palvelusektorin luottamus (ISM)
Toukokuu
49.4
To 6.6.
Saksa
Teollisuustilaukset (k/k)
Huhtikuu
-0.4 %
To 6.6.
Euroalue
Vähittäismyynti (v/v)
Huhtikuu
0.7 %
To 6.6.
Euroalue
Keskuspankin korkopäätös
Kesäkuu
4.5 %
Pe 7.6.
Saksa
Teollisuustuotanto (k/k)
Huhtikuu
-0.4 %
Pe 7.6.
Euroalue
Bruttokansantuote (n/n)
Q1
0.0 %
Pe 7.6.
USA
Maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen muutos (k/k)
Toukokuu
175 000
Lähde: Bloomberg