Vakuutusedut ovat huolenpitoa henkilöstöstä
Yhä useampi yritys tai organisaatio vakuuttaa henkilöstönsä riskien varalta. Joka toinen palkansaaja pitää vakuutusetuja tärkeänä tai erittäin tärkeänä palkitsemisen keinona.
Henkilöstön palkitseminen yhdistetään perinteisesti rahaan, kuten tulospalkkioihin tai bonuksiin. Viime vuosina työnantajat ovat keskittyneet aiempaa enemmän etuihin, minkä myötä myös vakuutusedut ovat yleistyneet nopealla tahdilla. Tyypilliset vakuutusedut ovat työntekijöille otettavat laajat henkivakuutukset ja työkyvyttömyysturvat.
Syitä tähän voi hakea ilmiöistä, jotka ovat horjuttaneet yleistä turvallisuuden tunnetta, kuten pandemia sekä taloustilanteen heikentyminen.
”Ihmisten kiinnostus terveyteensä sekä sosiaaliturvan tason heikentyminen ovat herättäneet työnantajat. Nyt halutaan keskittyä aiempaa enemmän henkilöstön hyvinvointiin. Se vaikuttaa tietysti suoraan myös tuottavuuteen”, kertoo Mandatumin asiakasjohtaja Riitta Jokelainen.
Riskivakuutukset ovat työnantajille mahdollisuus huolehtia työntekijöiden taloudellisesta hyvinvoinnista. Henkilövakuuttaminen on ollut työnantajilla käytäntönä jo pidempään varsinkin Länsi-Euroopan maissa, ja nyt se on yleistymässä myös Suomessa.
”Suomessa sosiaaliturvan taso on heikentynyt muun Euroopan tapaan, ja nyt sairauspäivärahaan kaavaillaan leikkauksia. Sairausajan korvaus on parhaimmillaankin noin puolet tulotasosta, samoin työkyvyttömyyseläkkeet ovat tulotasoon nähden maltillisia,” Jokelainen kertoo.
Mandatumin palkitsemistutkimuksen mukaan joka toinen palkansaaja kokee vakuutusedut tärkeiksi tai erittäin tärkeiksi, mikä on enemmän kuin työnantajat arvioivat.
”Kaikki lähtee yksilön tarpeesta ja siitä, että vakuutusetu koetaan henkilökohtaiseksi. Suomalaiset ymmärtävät oman taloudellisen tilanteensa ja varautumisen tarpeen yhä paremmin”, Mandatumin suurista ja keskisuurista yrityksistä vastaava johtaja Teemu Kantelinen toteaa.
Kaikille samat edut
Toinen trendi työntekijöiden palkitsemisessa on, että etuudet halutaan laajentaa koskemaan koko henkilöstöä. Kehitys on lähtenyt liikkeelle suurista, kansainvälisistä organisaatioista mutta saanut viime aikoina suosiota myös henkilöstömääriltään suurissa sekä pienissä suomalaisyhtiöissä.
”Koko henkilöstöä koskevien vakuutusetujen lisääntyminen juontaa yritysten henkilöstöpolitiikasta – halutaan olla vastuullisia työnantajia. Henkilöstön terveyden lisäksi halutaan satsata heidän taloudelliseen hyvinvointiinsa ja taata työntekijöille perusturva, jos jotain ikävää tapahtuu”, Jokelainen kertoo.
Riskivakuutuksista etenkin henkivakuutuksia otetaan koko henkilöstölle. Usein työntekijät vakuutetaan myös pysyvän tai lyhytaikaisen työkyvyttömyyden varalta.
”Perinteisesti laajat edut ovat kuuluneet asiantuntijaorganisaatioiden palkitsemiskäytäntöihin, mutta nyt nähdään, että vakuutusedut kiinnostavat työnantajia laajasti aina, kun nähdään tarve satsata henkilöstöön”, Kantelinen lisää.
Olennaista tutkitusti on, että työntekijät tietävät palkitsemisjärjestelmästään ja -eduistaan, joten viestinnän on oltava avointa ja selkeää. Eduista on osattava kertoa mahdollisimman konkreettisesti, jotta ne motivoivat.
Mandatumin palkitsemisratkaisuissa etuna on, että työnantaja saa viestintään tukea, ja Mandatum pystyy viestimään eduista suoraan työntekijöille.
”Työntekijä pystyy itse tarkastelemaan, millainen vakuutus hänelle on otettu, näkemään vakuutusedun yksityiskohdat sekä tarvittaessa viestimään kanssamme suoraan”, Kantelinen kuvaa.