Myötätuulessa

Tuulet ovat puhaltaneet suotuisasti purjehtija Valtteri Uusitalolle viime aikoina. Taustalla on onnistuneita kilpailuja, lapsuuden unelma olympialaisista ja sisäinen palo purjehdusta kohtaan.

Kuva: Johan Ekblom

Haastattelun aikana ILCA 7 -luokassa purjehtiva Valtteri Uusitalo on Alankomaissa, jossa hän on juuri saavuttanut hopeaa maailmancupin osakilpailussa. Ulkomailla vietettyjä päiviä maajoukkuepurjehtijalle kertyy vuodessa noin 200 kilpailumatkojen ja treenileirien vuoksi, joten pitkienkin aikojen viettäminen ulkomailla on Uusitalolle tuttua. Viime aikoina purjehtija on viettänyt aikaa erityisesti Espanjassa, Belgiassa ja Alankomaissa.

Alkukauden sairastelujen jälkeen Uusitalolla on nyt takanaan onnistunut harjoittelujakso, ja hän suhtautuu tuleviin kilpailuihin positiivisella otteella.

”Olen saanut todella ehjän harjoitusjakson ja olen hyvillä fiiliksillä. Myös tulokset kertovat, että treenit ovat osuneet oikeaan osoitteeseen”, kuvailee Uusitalo kehitystään.

Unelmana olympialaiset

Ennen purjehdusta urheilullisen nuoren vapaa-aika kului pitkälti yleisurheilun ja alppihiihdon parissa, ja Uusitalo saikin sukset jalkoihinsa ensimmäistä kertaa jo 2-vuotiaana. Purjehduksesta hän innostui vasta verrattain myöhään, 12-vuotiaana, vanhempiensa innoittamana. Uusitalon isä on entinen purjehtija, ja vesillä oleminen oli tuttua perheen purjeveneen ansiosta.

Purjehdus tuntui Uusitalolle heti omalta jutulta, ja menestystä alkoi tulla nopeasti. Myös tavoitteellinen treenaaminen alkoi heti purjehdusuran alkutaipaleella, ja unelma arvokisoissa purjehtimisesta syntyi. Valtteri Uusitalo kuva

”Menestyminen ja mitalin ottaminen olympialaisissa on ollut pikkupojasta asti tavoitteena ja kirkkaana mielessä. Sitä kohti on tehty töitä ja tehdään jatkossa kovaa”, kertoo Uusitalo.

Kuluvalla kaudella Uusitalo on pyrkinyt miettimään vähemmän itse tulostavoitteita ja pyrkii niiden sijaan antamaan kaikkensa joka tilanteessa niin treeneissä kuin kilpailuissakin. Kauden ykköstavoite on elokuussa Alankomaiden Haagissa purjehdittavissa MM-kisoissa, joissa on myös jaossa ensimmäiset maapaikat ensi vuoden Pariisin olympialaisiin. Tavoite MM-kisoihin on jo selkeä: ottaa Suomelle maapaikka.

Arkea ympäri maailmaa

Uusitalon arki pyörii pitkälti harjoittelun ja kauppakorkeakouluopintojen ympärillä. Vaikka urheilun ja opintojen yhdistäminen tuottaa ajoittain haasteita pitkien ulkomailla vietettyjen aikojen vuoksi, on opiskeluiden yhdistäminen urheilijan arkeen onnistunut Uusitalon mukaan yllättävänkin hyvin. Opiskelu tuo myös hyvää vastapainoa urheilulle, ja ne tukevat toinen toisiaan.

Harjoittelutunteja Uusitalolle kertyy ulkomailla viikossa noin 20, kotimaassa muutaman tunnin vähemmän. Ulkomailla harjoittelu koostuu enemmän lajiharjoittelusta vesillä, kun puolestaan Suomessa fokus on fyysisessä harjoittelussa.

Valtteri Uusitalo

"Se on pohjimmiltaan sellainen sanoinkuvailematon polte, joka on ollut jo pitkään."

Harjoittelun, kilpailujen ja opintojen ympärillä pyörivässä arjessa ei Uusitalolle yleensä jää kovinkaan paljon vapaa-aikaa. Jos kalenterista löytyy kuitenkin tyhjää tilaa, Uusitalo pyrkii viettämään sen ystäviensä kanssa – mieluiten vesillä.

Vaikka urheilijan elämä on ajoittain rankkaa, on Uusitalon motivaatio korkealla.

”Se on pohjimmiltaan sellainen sanoinkuvailematon polte, joka on ollut jo pitkään”, kertoo Uusitalo motivaatiostaan purjehdusta kohtaan.

Myös epäonnistumiset ovat osa urheilijan elämää, ja Uusitalo toteaakin, että huippu-urheilussa epäonnistumisia tulee merkittävästi enemmän kuin onnistumisia. Uusitalo haluaa kuitenkin nähdä epäonnistumiset mahdollisuuksina ja on pyrkinyt oppimaan niistä mahdollisimman paljon.

 


Mandatum mukana Valtterin matkalla

Valtteri Uusitalo ja Mandatum sopivat toukokuussa 2-vuotisen yhteistyösopimuksen.

”Olen erittäin iloinen saadessa Mandatumin yhteistyökumppanikseni matkalleni kohti purjehduksen maailman huippua. Mandatum edustaa arvomaailmani kanssa hyvin samankaltaisia arvoja. Mandatum ei tyydy keskinkertaisuuteen taikka muiden jalanjäljissä kulkemiseen. Näistä syistä yhteistyön aloittaminen on luontevaa. Odotan innolla alkavaa yhteistyötä Mandatumin kanssa matkalla maailman huipulle!” kuvailee Uusitalo ajatuksiaan alkavasta yhteistyöstä.