Fearless Finns: Takaisin Suomen joukkueeseen

Alppihiihtäjä Samu Torsti kertoo paluustaan harjoittelemaan Suomen maajoukkueen kanssa treenattuaan muutaman vuoden Ruotsin maajoukkueen mukana. Blogitekstissään Samu myös antaa vinkkejä talveen valmistautuville laskettelun harrastajille.

Kuvat: Ski Sport Finland / Samu Torsti

Mandatumin kumppani, alppihiihdon maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatumin verkkosivuilla. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista ja huippu-urheilijan elämästä. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Hello ja hyvää syksyä!

Meillä alppihiihtäjillä kausi on hyvässä vauhdissa, kun lumille on palattu jo elokuun alussa. Tuntui jännältä pakkailla taas pitkää kalsaria ja monoja laukkuun, kun ulkona oli vielä kesäkelit ja pihalle lähtiessä sai sivellä aurinkorasvaa pintaan. Mutta kyllähän se joka kerta hyvältä tuntuu päästä lajin pariin – pitkän ja hikisen kesän jälkeen.

samu-torstin-mono.jpgMinun kohdallani alkukausi tarkoitti paluuta Suomen maajoukkueen mukaan kahden Ruotsin maajoukkueen kanssa vietetyn vuoden jälkeen. Joukkuekaverini Ruotsista loukkaantui kauden viimeisissä kisoissa, ja näin meidän pieni ja pippurinen joukkueemme ”hajosi”. Saa nähdä, saadaanko skandinaavinen iskuryhmämme vielä kasaan kauden aikana. Se onnistuu, mikäli joukkuekaverini tervehtyy ja pääsee kilpailemaan.

Paluu Suomen joukkueeseen on ollut mieluisa. Joukkueessamme on paljon uusia kasvoja, kuten valmentaja ja muutamia minulle entuudestaan tuntemattomia nuoria lahjakkuuksia. Tämä tuo rutkasti luonnollista energiaa ja huumoria päivittäiseen ahertamiseen.

Tuosta huumorista täytyy sanoa, että ainakin omat vitsini taipuvat paremmin suomen kuin ruotsin kielellä. Niiden laadusta täytyy kuitenkin kysyä mielipidettä muulta joukkueelta.

Viime kauden päätteeksi tein muutoksia omaan laskutekniikkaani. Muutosprosessia on ajettu päivittäisellä tasolla sisään uuden itävaltalaisen valmennuksen johtamana. Prosessi on tietysti vielä kesken, mutta uskon, että kauden aikana päästään treenin hedelmiä keräilemään. Kauden alku on sujunut ilman suurempia takapakkeja, joten voin hyvillä mielin lähteä kisakauteen.

samu-torsti-laskee.jpg

Pari vinkkiä kautta aloittaville laskettelijoille

  1. Sukset kannattaa voidella aina kauden päätteeksi suojavoiteella. Jos olet muistanut viime kauden päätteeksi tehdä tämän, muista myös siklata suojavoide pois ennen ensimmäistä lumipäivää. On muuten inhottavaa ruveta rinteessä luottokortilla raaputtamaan suksenpohjia, kun ne eivät luista mihinkään ja hiki puskee selkää pitkin.
  2. Tarkista siteet ennen ensimmäistä laskua, etteivät sukset irtoa jalasta turhan herkästi. Jos et tiedä, miten siteitä säädetään, käänny vuokraamon ammattilaisten puoleen.
  3. Monoja kannattaa käyttää jalassa kerran tai kaksi ennen ensimmäistä lumipäivää, ettei päivä mene pilalle sen takia, kun monot painavat jalkoja.
  4. Hyvä olisi käydä pari kertaa lenkkipolulla tai tehdä jumppaa kotosalla, että lihaksisto olisi aavistuksen vastaanottavampi laskemisen tuomille ärsykkeille.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin pakata koko rahalla iloa matkaan ja hymyä huulille. Valmistautumisesta riippumatta laskettelu on kuitenkin parasta paikan päällä.

Nähdään rinteissä,

Samu Torsti

Lue Fearless Finns -blogin aiempia tekstejä >>