Miksi jokaisen alle kolmekymppisen kannattaisi sijoittaa

Jatkuva säästäminen voi tuntua mahdottomalta, jos omat tulotkaan eivät ole säännöllisiä. Sijoittamisen voi kuitenkin aloittaa joustavasti pienilläkin summilla, ja kerryttää siten taloudellista turvaa niin eläkevuosiin, kuin kaikenlaisten elämän yllätysten varalle.

Kuva: Unsplash

Alle 30-vuotiaan elämään mahtuu paljon isoja elämänmuutoksia. Opiskelu ja valmistuminen, omilleen muuttaminen ja työelämään siirtyminen ovat käännekohtia, joissa omaa elämää ja taloutta joutuu pohtimaan uusiksi. Tässä elämäntilanteessa tulot eivät välttämättä ole säännöllisiä, ja tulevaisuuden suunnitelmia tehdään usein muutaman vuoden tähtäimellä. Moni kuitenkin katuu vanhempana, ettei aloittanut säästämistä ja sijoittamista jo parikymppisenä.

Omalle taloudelle kannattaakin asettaa tavoitteita. Olipa kyse sitten säästämisestä pahan päivän varalle, omia unelmia varten tai eläkepäiviin, on jokaisen syytä pohtia, millaisessa tilanteessa haluaa olla viiden tai kymmenen vuoden päästä. Entä työuran päätyttyä?

”Mitä realistisempi tavoite on, sitä motivoivampaa sen toteutumisen eteen on tehdä töitä. Harva meistä on muutamassa vuodessa miljonääri, mutta tuhansien eurojen säästötavoitteeseen voi päästä pienilläkin kuukausittaisilla säästöillä”, Mandatumin varainhoitaja Joakim Nurmi kertoo.

Säästäminen on syytä aloittaa mahdollisimman ajoissa, sillä sitä enemmän hyötyy myös korkoa korolle -efektistä, jonka ansiosta säästöille kertyneet tuotot kasvavat korkoa kerätyn pääoman lisäksi.

Laske sijoitustesi mahdollinen kasvu korkoa korolle -laskurilla

Eläkeajan elintaso kerrytetään työvuosien aikana

Vaikka eläkevuodet tuntuvatkin alle kolmekymppisistä kaukaisilta, on taloudellinen varautuminen myös vanhuuteen tärkeää, eikä riittävän eläketurvan hankkiminen tapahdu hetkessä.

Vuonna 2021 eläkkeelle jääneet nauttivat keskimäärin vajaan 1 800 euron keskieläkettä kuukausittain*. Naisilla summa on vielä 300 euroa pienempi. Kuukausittainen eläke on usein reilu pudotus työuran aikaisesta kuukausipalkasta, mutta menot harvoin pienenevät samassa suhteessa. Jos määrä tuntuu liian pieneltä ja toiveena on säilyttää elintaso jokseenkin ennallaan, on vaje kurottava umpeen työvuosien aikana.

”Jos säästämisen aloittaa alle kolmekymppisenä, on työuraa todennäköisesti jäljellä vielä kymmeniä vuosia. Siinä ajassa ehtii keräämään mukavan potin. Sijoittaminen onnistuu pienilläkin summilla rakentamalla säästösuunnitelman oman kulurakenteensa ympärille. Esimerkiksi 50 euron kuukausisäästöt kertyvät nopeasti karsimalla turhia menoja,” Nurmi sanoo.

Säästöt eivät ole sidottuna pelkästään eläkeaikaan, vaan ne luovat taloudellista turvaa kaikenlaisten elämän yllätysten varalle. Pitkäjänteisellä sijoittamisella luodaan eräänlainen vakuutus taloudelle.


Säästämistä joustavasti ja pitkäjänteisesti

Nykypäivän työelämässä työsuhteet eivät kestä kymmeniä vuosia, ja erilaiset pätkätyöt ovat yleisiä. Tulojen vaihtelun vuoksi moni saattaakin vierastaa ajatusta kuukausisäästämisestä.

Mandatumin digitaalisen varainhoidon palvelu ei vaadi sitoutumista kuukausittaiseen säästöön. Palvelun saa käyttöönsä jo 25 euron kertasijoituksessa, ja sinne voi sijoittaa jatkossa suurempia tai pienempiä summia, ja pitää taukoa halutessaan. Tarvittaessa varat saa nostettua joustavasti tilille.

Nurmi muistuttaa, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Ne kuitenkin tasaantuvat hajauttaessa sijoitukset pitkälle aikavälille:

”Sijoittamiseen kuuluu, että joskus mennään alas, ja joskus ylös. Nousut ja laskut tasoittuvat mitä pidemmälle horisonttiin katsoo. Pitkällä aikavälillä säästäessä voi myös tavoitella korkeampaa tuottoa, koska aika tasoittaa riskiä”.

Tärkeintä on pitäytyä omissa tavoitteissa. Säännöllinen säästäminen vaatii myös itsekuria, sillä on helppo langeta kiusauksiin ja käyttää raha nyt sen sijaan, että säästää tulevaisuutta varten.

”Kannattaa pitäytyä sijoitussuunnitelmassa, ja muistaa millaisia tilanteita varten säästöt on kerätty. Hyvä idea on pitää erikseen esimerkiksi ”huvittelukassaa”, jota voi hyödyntää vaikkapa spontaaneja matkoja varten, ja pitää eläkekassa tai pahan päivän varalle kerätyt säästöt erillään”, Nurmi sanoo.


Digitaalinen varainhoito:

Digitaalisella varainhoidon palvelulla pääset mukaan Mandatumin käsin poimittuihin ja ainutlaatuisiin sijoituskohteisiin jo 25 euron sijoituksella.

Sinun ei tarvitse olla sijoitusekspertti, kun voit ulkoistaa sijoituspäätökset. Mandatum koostaa sinulle soveltuvan sijoitussalkun tekemääsi sijoitussuunnitelmaan perustuen. Suunnitelman mukainen salkku toteutetaan Mandatumin Allokaatio-sijoituskorilla, jossa varojasi hoidetaan ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti.

Palvelun käyttöönotto on vaivatonta, ja onnistuu kymmenessä minuutissa verkossa. Virtuaalineuvoja auttaa sinut alkuun, ja näyttää laskelman siitä, minkälaista tuottoa pitkäaikainen sijoittaminen voisi tuoda. Mobiilipalvelun avulla on helppo seurata sijoitusten kehitystä, ja matkaa asetettuun tavoitteeseen.

Laske sijoitustesi mahdollinen kasvu ja tutustu palveluun

Jaa artikkeli