Hyvästä työstä voidaan palkita monella tapaa

Listasimme keskeisimpiä syitä, joiden vuoksi suomalaisyrityksissä perustetaan palkkiorahastoja.

Palkkiorahasto on aiempaa joustavampi palkitsemisen muoto, minkä ansiosta hyvinkin erilaiset yritykset ovat innostuneet rahastosta. Muutaman vuoden takaisen lakimuutoksen ansiosta palkkiorahastoon voi nykyisin sitoa erilaisia palkkiojärjestelmiä ja aiempaa monipuolisempia mittareita. Listasimme keskeisimpiä syitä, joiden vuoksi suomalaisyrityksissä perustetaan palkkiorahastoja.

Lisää kannustavuutta samalla kustannuksella

Palkkio- eli henkilöstörahaston avulla työnantaja voi tehostaa tulospalkkiojärjestelmäänsä.

Kun yritys haluaa kannustaa työntekijöitä kohti tavoitteita ja parempia suorituksia, rahaston avulla se voi maksaa suurempia palkkioita ilman kustannusten kasvua. Työnantajan ei nimittäin tarvitse maksaa palkkioista henkilösivukuluja, ja palkkiot se voi vähentää verotuksessa. Kun työntekijä nostaa varojaan rahastosta, 20 prosenttia nostosta on verovapaata.

Menestytään yhdessä

Monet perinteiset yhtiöt, mutta myös uudet, pienet ja ketterät yritykset, haluavat korostaa yhdessä tekemistä. Palkkiokriteerit voivat olla tiimi- tai talotasoisia. Palkkioita voidaan myös maksaa puhtaasti yrityksen tuloksen perusteella, kun halutaan palkita työntekijöitä yrityksen hyvästä menestyksestä tasavertaisesti.

Omistajien joukkoon

Viime vuosina yhä useammassa yrityksessä on havahduttu siihen, miten paljon koko henkilöstön suoriutuminen ja sitoutuminen vaikuttavat yrityksen menestykseen.
 
Palkkiorahaston avulla työntekijät voidaan ottaa mukaan omistajiksi, kun henkilöstön omistama rahasto sijoittaa yrityksen osakkeeseen. Tällöin hyvä tulos näkyy suoraan työntekijöidenkin palkkapussissa. Järjestely sopii erityisesti pörssiyhtiöihin.

Vastuullisuus tuntuu arjessa

Työntekijöiden taloudellisesta hyvinvoinnista huolehtiminen on osa henkilöstövastuuta.

Moni palkansaaja miettii eläkeaikaa ja ehkä eläkkeelle jäämistä hieman aikaisemmin tai hiljalleen työn määrää vähentäen. Nuoria työntekijöitä taas kiinnostavat toisenlaiset joustot. Yksi haaveilee downshiftauksesta kaukomailla. Toinen haluaa jäädä vanhempainvapaalle ja tehdä muutaman vuoden lyhyempää työpäivää. Palkkiorahaston avulla voidaan rahoittaa osa-aikaista tai määräaikaista työntekoa.

Vahvempaa viestintää

Palkkiorahasto auttaa pitämään mahdolliset palkkiot ja niihin liittyvät tavoitteet työntekijöiden mielessä. Palkkiot saapuvat rahastoon säännöllisin väliajoin, ja säästöjen kehitystä voi seurata. Kerran vuodessa mietitään, olisiko rahan nostamiselle tänä vuonna tarvetta. Näin työn ja palkitsemisen tavoitteet pysyvät kaikilla mielessä.

Erottaudutaan eduilla

Työntekijät ymmärtävät entistä paremmin kokonaispalkkauksen merkityksen.

Peruspalkka on lähtökohta, jonka jälkeen katsotaan, mitä muuta yrityksessä on tarjolla. Erilaisilla henkilöstöeduilla ja palkkioilla on taloudellista merkitystä, mutta niiden avulla yritys myös erottautuu muista ja houkuttelee hyviä työntekijöitä. Rahasto on yleistynyt erityisesti pienissä yrityksissä asiantuntija-aloilla.

Varainhoitopalvelua minulle ja meille

Palkkiorahasto tarjoaa kaikille johdosta työntekijöihin helpon tavan kartuttaa varallisuuttaan sijoittamalla palkkioita ammattimaisen varainhoidon avulla. Rahastosta voi tehdä nostoja vuosittain, mutta mitä pidempään nostoja lykkää, sitä suurempi summa rahastoon kertyy. Rahasto on suuri sijoittaja, jolla on laajempi sijoituskohteiden valikoima kuin yksityissijoittajalla.

Lue lisää palkkiorahastosta