Tapahtumatoimisto Tapaus – ”Onnistumisen hetkellä koko organisaatio palkitaan”

Yritystapahtumia ja messuja ympäri maailman järjestävä Tapaus päätti perustaa palkkiorahaston, jolla palkitaan koko henkilöstö. Toimitusjohtaja Timo Aalto kertoo lisää rahastosta ja miksi henkilöstöön panostaminen on elintärkeää Tapauksen kaltaiselle yritykselle.

Kuva: Tapaus

”Toimialalla, jossa ei ole muita tuotannon välineitä kuin ihmiset, työntekijät ovat kaikki kaikessa”, Tapauksen toimitusjohtaja Timo Aalto sanoo.

”Arvo kävelee toimiston ovesta sisään aamulla ja ulos päivän lopuksi. Kaikki arvo syntyy selkänojan ja työpöydän välissä päivän aikana. Ihmisten tyytyväisyydellä ja motivoituneisuudella on suuri merkitys.”

Tapahtumien järjestämiseen erikoistunut Tapaus onkin perustanut palkkiorahaston henkilöstön kannustamiseen.

Palkkiorahaston merkitys voi olla myös symbolinen

Päätös palkkiorahaston pystyttämisestä oli helppo ja Aalto oli itse tutustunut rahastoihin aiemmin.

”Ajatus jäi takaraivoon ja päätös rahastosta oli loppujen lopuksi aika no-brainer”, Aalto naurahtaa.

”Rahasto on todella järkevä tapa maksaa palkkioita, sillä työntekijöille jää enemmän rahaa käteen.”

Palkkiorahastolla ei palkita rajattua ryhmää, vaan koko henkilökunta.

”Meille palkkiojärjestelmä on symbolinen osoitus siitä, ettei yrityksemme haluta olevan sellainen tähtimyyjien kultti, vaan asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa kaikkien tapauslaisten työpanos,” Aalto tähdentää.

”Onnistumisen hetkellä koko organisaatio palkitaan.”

Aallon mielestä palkka tai raha ei kuitenkaan yksin riitä sitouttamaan henkilöstöä.

”Yksi keskeinen asia on toki oikeat ihmiset. Meidän toimialamme on jatkuvasti maailman stressaavimpien ammattien listan yläpäässä ja tämä on kutsumushomma, josta pitää tykätä”, Aalto sanoo ja jatkaa: ”Yrityksen on tärkeää tarjota koko ajan mielenkiintoisia projekteja, joiden kanssa voi kehittyä ammatillisesti.”

Aalto peräänkuuluttaa aineettomia seikkoja, jotka vaikuttavat henkilöstön tyytyväisyyteen.

”Yrityskulttuuri on yhtä olennaista kuin oikeat ihmiset – sellainen tietty vallitseva meininki. Tietenkin myös hyvät työkaverit ja yrityksen arvojen omaksi kokeminen on tärkeää.”

Rahasto ei siis ole avain onneen eikä ainoa tapa motivoida työntekijöitä, mutta Aallon mukaan se on tärkeä osoitus työntekijöiden tärkeydestä yritykselle.

Rahastolla voi tukea työtekijän henkilökohtaisen talouden kehitystä

Rahastoja säätelee henkilöstörahastolaki ja tiettyjen kriteerien pitää täyttyä, jotta sitä voi hyödyntää.

”Rahastojärjestelmän on oltava tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Meille sen käyttöönotto oli helppoa, koska jo olemassa oleva bonussysteemimme noudatti näitä periaatteita eikä meidän tarvinnut tehdä isoja muutoksia vallitsevaan käytäntöön”, Aalto sanoo.

Rahaston perusidea on hallinnoida ja sijoittaa työnantajan henkilöstölle maksamia palkkiota.

”Meillä palkkiomalli on suhteellisen yksinkertainen. Verojen jälkeisestä yhtiön tuloksesta 10 prosenttia jaetaan henkilöstölle. Työntekijä voi ottaa palkkion ulos heti ja maksaa ansiotuloverot”, Aalto kuvailee.

Timo Aalto, toimitusjohtaja, Tapaus

"Meille palkkiojärjestelmä on symbolinen osoitus siitä, että asiakastyytyväisyyteen vaikuttaa kaikkien meidän tekeminen."

 

”Vaihtoehtoisesti työntekijä voi rahastoida palkkiosta puolet tai sen kokonaan, jolloin potti rahastossa kasvaa joka vuosi. Tämän jälkeen varoja voi nostaa osissa rahastosta ja osa nostosta on verovapaata. Työnantajalle kulu on sama, mutta työntekijä voi kerryttää aika lailla enemmän rahaa itselleen.”

Henkilöstön suhtautuminen rahastoon on ollut Tapauksella yksilökohtaista.

”Raha ja säästäminen ovat melko henkilökohtaisia asioita – toiset säästävät mielellään ja toiset kuluttavat ekstrarahan heti. Mututuntumalta tuntuu, että varttuneemmat työntekijät arvostavat säästömahdollisuutta enemmän kuin nuoret”, Aalto miettii.

Rahastolla voi myös tukea työntekijöiden taloudellista kehitystä ja suunnittelua. Aalto on samaa mieltä: ”Parhaimmillaan rahasto opettaa säästämistä nuorille, joka ei tunnu nykyään olevan kovin trendikästä.”

Kenelle Aalto sitten suosittelisi rahaston perustamista?

”Tulee väistämättä mieleen, mikseivät kaikki yritykset hyödynnä palkkiorahaston mahdollisuutta, koska se on niin toimiva malli. Rohkenen suositella sitä kaikille yrityksille, joiden toimintaan se sopii. Olisi hullua olla hyödyntämättä rahastoa, koska kulut ovat yritykselle joka tapauksessa samat, mutta työntekijä voittaa.”

Jaa artikkeli