Yrittäjät eivät luota eläkejärjestelmään – riittääkö yrityksen myyminen eläkesuunnitelmaksi?
Tuoreen eläkebarometrin mukaan joka toinen yrittäjä epäilee eläkejärjestelmää. Omaa eläkeajan toimeentuloa ei kannata jättää pelkästään yrityksen mahdollisesta myynnistä saatavien tulojen varaan.
ETK:n eläkebarometrin mukaan jopa puolet yrittäjistä ei luota eläkejärjestelmään tai suhtautuu siihen jokseenkin epäillen. Yrittäjät kyseenalaistavat erityisesti turvan tasoa ja rahoituksen kestävyyttä.
Viimeisimpien tietojen mukaan Suomessa tehdään vuosittain 2 000–3 000 omistajanvaihdosta, kun halukkaita yrityksen myyjiä olisi miltei tuplaten. Noin viidestä tuhannesta, usein ikääntyvästä yrittäjästä jopa puolet ei siis onnistu myymään tai siirtämään yritystään seuraavalle jatkajalle.
Yrityskaupan verkkopalvelun Yrityspörssin toimitusjohtaja Meri Varkoi-Anhavan mukaan yrityskauppa on tänä vuonna kiihtynyt. Yrityspörssin kautta myyntiin on tullut lähes kaksinkertainen määrä yrityksiä viime vuoteen verrattuna.
”Yksi tyypillisimpiä syitä yrityksen myyntiin on eläköityminen, ja yhä useampi eläköityvä yrittäjä näyttää lähteneen nyt liikkeelle. Myös ostajia on liikkeellä hyvin. Osa yrityksistä jää silti myymättä. Tähän voi olla syynä se, että myynnissä on lähdetty liikkeelle liian myöhään tai hinta on liian korkea”, Varkoi-Anhava kertoo.
Varkoi-Anhava muistuttaa, että eläkeikää lähestyvän yrittäjän kannattaa kehittää liiketoimintaansa loppuun asti. On myös syytä varmistaa, että tärkeät asiakirjat kuten sopimukset ovat kunnossa ja oleelliset asiat dokumentoitu.
”Ostajaa kiinnostaa yrityksen kyky tehdä tulosta tulevaisuudessa, joten yritys on pidettävä jatkuvasti myyntikunnossa”, Varkoi-Anhava korostaa.
YEL-vakuutus on turha sijoitus?
Suomalaisista miltei kuusi kymmenestä kertoo luottavansa eläkejärjestelmään, joten yrittäjien suhtautuminen eläkejärjestelemään on selvästi kriittisempi kuin suomalaisilla keskimäärin.
Yrittäjien epäluuloa saattaa lisätä se, että yrittäjä joutuu itse arvioimaan ja päättämään maksujensa suuruuden ja kuukausittaisista ansioista konkreettisesti häviävät eurot saattavat tuntua turhalta sijoitukselta. Sosiaalisen median keskusteluissa monet yrittäjät laskevatkin, etteivät ehdi saamaan YEL-vakuutusmaksuja eläkkeenä takaisin.
Jos työtuloa ei ole mitoittanut oikein, voi eläkkeen taso pudota melkoisesti yrittäjäuran aikaisista ansioista.
Jos työtuloa ja vakuutusmaksuja ei kuitenkaan ole mitoittanut oikein, voi eläkkeen taso pudota melkoisesti yrittäjäuran aikaisista ansioista. YEL-työtuloon perustuvat myös yrittäjän sairauspäivärahojen, työkyvyttömyyseläkkeen ja esimerkiksi vanhempainvapaan korvauksen suuruus, joten työtulon pitäminen liian alhaalla voi aiheuttaa ikävän yllätyksen työelämän katkotilanteissa.
Hyvään eläkkeeseen monta tietä
Yrittäjän ei kannata jättää eläkeajan toimeentuloa pelkän mahdollisen yrityskaupan varaan. YEL-vakuutus luo hyvän eläkkeen perustan, mutta riittävän eläkkeen takaamiseksi moni yrittäjä tarvitsee täydennystä. Vaihtoehtoja varautumiseen on monia.
Suomen Yrittäjien kyselytutkimuksen (Taloustutkimus 2017) mukaan yrittäjien suosituin sijoitusmuoto on suorat osakkeet. Tutkimuksen mukaan lähes yhtä monella (40 % vastaajista) on vapaaehtoinen eläkevakuutus. Joka kolmas hyödyntää rahastoja.
Säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen järkevällä hajautuksella tarjoaa parhaat mahdollisuudet tasaiseen tuottoon. Vapaaehtoinen eläkevakuutus on usein verotuksellisesti järkevä ratkaisu: vakuutusmaksut ovat muille kuin toiminimiyrityksille vähennyskelpoisia kuluja eikä niitä katsota verotuksessa yrittäjän ansiotuloksi. Kuolemantapauksen varalta vakuutuksessa on myös henkivakuutusturva, jonka nojalla kertyneet säästöt maksetaan nimetylle edunsaajalle.