Viikkokatsaus 22.12.2021: Mistä löytyi vuoden 2021 voittajamarkkinat?

Miten suunnitellut koronnostot vaikuttavat markkinoiden tunnelmaan? Mistä löytyi vuoden 2021 voittajamarkkinat? Mitä huolestuttavaa talousdataa on saatu Yhdysvalloista? 

Miten viime viikko päättyi?

Viime viikko päättyi haastavissa tunnelmissa markkinoiden sulatellessa keskuspankkien viestejä. Osakkeet jäivät lopulta hieman miinukselle. Korot laskivat keskuspankkien haukkamaisista kommenteista huolimatta. Dollari vahvistui euroa vastaan.

Mitä keskuspankin viestivät viime viikon kokouksistaan?

Viime viikolla pidettiin useita keskuspankkien kokouksia, joista odotetuimmat olivat Yhdysvaltojen ja Euroopan keskuspankkien kokoukset keskiviikkona ja torstaina. Keskuspankkien viesti oli hieman odotettua haukkamaisempi, eli rahapolitiikka kiristetään markkinoiden odotuksia nopeammin. FED kertoi päättävänsä velkakirjojen osto-ohjelman maaliskuussa. Tiivistäen keskuspankkien fokus on nyt inflaation torjunnassa.

Myös Euroopan keskuspankki ilmoitti hieman odotettua nopeammista velkakirjojen osto-ohjelmien alasajosta vuonna 2022.

Lisäksi Englannin keskuspankki ja Norjan keskuspankki nostivat ohjauskorkojaan.

Millaisia koronnostoja on luvassa?

Keskuspankkien jäsenten korko-odotukset ennakoivat nyt kolmea nostoa ensi vuodelle. Jäsenten korko-odotusten mediaanin perusteella korot ylittäisivät 2 %:n tason vuonna 2023 ja pitkällä aikavälillä korot olisivat 2,5 prosentissa. Muutaman yksittäisen jäsenen korko-odotuksissa pitkän aikavälin korko-odotusten taso hipoo 3 prosenttia.

Miltä tuorein talousdata näyttää?

Talousdata näyttää edelleen kohonneisiin riskeihin nähden kohtuullisen vahvalta ja ylittää ekonomistien odotuksia kehittyviä markkinoita lukuun ottamatta. Viikon huolestuttavin uutinen olivat Yhdysvaltojen heikot vähittäiskauppaluvut, jotka voivat kieliä inflaation vaikutuksista kulutuskysyntään.

Vuosi 2021 tuli päätökseen vaihtelevissa tunnelmissa. Mistä löytyy tämän vuoden voittajamarkkinat?

Vuoden parhaimmat tuotot syntyivät Yhdysvaltojen S&P 500-indeksissä. Tosin Yhdysvalloissa 35 % tuotosta syntyy viidestä osakkeesta (Nvidia, Tesla, Google, Microsoft, Apple).

Euroalue (EuroStoxx 50) ja Suomi (OMXH 50) ovat jääneet Yhdysvalloista syyskuun laskumarkkinan jälkeen.

Alkuvuodesta näytti, että kehittyvät markkinat ottaisivat tänä vuonna johtajan roolia. Toisin kuitenkin kävi ja markkina on pikkuhiljaa laskenut negatiiviselle puolelle. Suurin syy kehittyvien markkinoiden alamäkeen on Kiinan markkina, jossa markkinaitilanteeseen ovat vaikuttaneet mm. Evergranden ja koko kiinteistöalan mahdolliset ongelmat. Kiinan kiinteistösektorin vaikeudet huolestuttavat edelleen sijoittajia. 

 

Miten omikron vaikuttaa markkinoihin?

Koronaviruksen omikronmuunnos on nyt vallitseva variantti Euroopassa ja leviää odotetun nopeasti. Tartunnat ovat monessa maassa pandemian huipputasoilla. Variantin vaarallisuudesta on edelleen useita eri näkemyksiä, mutta rokotteiden teho myös uutta varianttia vastaan näyttää edelleen lupaavalta. Samaan aikaan useassa maassa on ylitetty aiemmat pandemian aikaisten tartuntaennätykset viimeisten viikkojen aikana.

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Ti 21.12.

Saksa

Kuluttajien luottamus

Tammikuu

 

 

Ti 21.12.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Joulukuu

 

 

Ke 22.12.

USA

Bruttokansantuote (n/n, vuotuistettu)

Q3

 

 

Ke 22.12.

USA

Kuluttajien luottamus

Joulukuu

 

 

To 23.12.

USA

Yksityinen kulutus (k/k)

Marraskuu

 

 

To 23.12.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Joulukuu

 

 

Lähde: Bloomberg