Viikkokatsaus: 12.4.2021 Onko korkomarkkinoilla otettu aikalisä?

Millaisin odotuksin lähdetään alkavaan tuloskauteen? Kuumaa, kylmää vai kädenlämpöistä – millainen on markkinatilanne nyt? Miten Bidenin massiivinen elvytyspaketti etenee? Lue nämä ja muut viikon kysymykset markkinoista vastauksineen.

Millainen markkinatilanne on ollut viime viikkoina?

Markkinatunnelma on säilynyt positiivisena ja hintaheilunta maltillistunut. Voisi sanoa, että nyt on levollinen vaihe ennen tuloskautta.

Levollisuuden taustalla on esimerkiksi julkistettu talousdata, joka on ollut pääsääntöisesti odotuksia vahvempaa. Lisäksi rokotusohjelmien eteneminen ja tartuntalukujen taittuminen Euroopassa luo näkymän talouksien asteittaisesta avaamisesta.

Korot ovat olleet viime aikoina sijoittajien tutkassa. Onko koroissa nousupainetta?

Korkojen nousupaine on hellittänyt myös USA:ssa. Keskuspankit sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ovat viestinnässään pyrkinyt korostamaan, että se on valmis jatkamaan elvytystä tarvittaessa pitkäänkin.

Viime viikolla Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Powell korosti, että USA:ssa on yhä 9-10 miljoonaa työtöntä enemmän kuin ennen pandemiaa. Powell viestin keskuspankin olevan valmis jatkamaan tukitoimia, kunnes talous on normalisoitunut.

Milloin ensimmäistä koronnostoa odotetaan?

Markkinat hinnoittelevat ensimmäistä koronnostoa alkuvuoteen 2023.  Odotetavissa on, että koronnosto ei kuitenkaan olen Yhdysvaltain keskuspankin ensimmäinen toimi, vaan ensimmäinen askel saattaa olla arvopapereiden osto-ohjelmien asteittainen vähentäminen.

Bidenin infra-, ilmasto- ja työlllisyyspakettia seurataan tarkasti markkinoilla. Mitä uutta siitä kuuluu?

Bidenin Infra & ilmasto -ohjelman varoja on tarkoitus ohjata ilmastonmuutoksen torjuntaan ja puhtaaseen energiaan. Varoja ohjattaisiin myös muun muassa työllisyyden parantamiseen ja koulutukseen.

Alun perin ohjelman kokonaiskooksi esitettiin 3 000 miljardia dollaria, mutta siitä on mahdollisesti tulossa aiemmin esitettyä pienempi. Markkinaspekulaatioissa on väläytelty kooksi 2000 miljardia dollaria. Vaikka ohjelman kokoa pienennettäisiin, se on silti kooltaan massiivinen. Vertailun vuoksi viime vuonna hyväksytyn EU:n elvytyspaketin enimmäiskoko on 750 miljardia euroa eli noin 885 miljardia dollaria.

Miten republikaanit ovat kommentoineet tilannetta?

Republikaanit ovat aiemmin kritisoineet elvytyspaketin olevan infraohjelmaksi naamioitu verojen korotus, koska Biden aikoo rahoittaa pakettia omaisuus- ja yritysveroja korottamalla.

Valtiovarainministeri Yellen on viestinyt Bidenin hallinnon olevan valmis kompromissiin yritysveron korotuksissa, kunhan verotuloja saadaan kasvatettua. Republikaanit ovat suhtautuneet nuivasti suunniteltuihin veronkorostuksiin.

Korkomarkkinat ovat olleet tarkassa seurannassa, onko korkorintamalta mitään uutta?

Korkojen nousu on rauhoittunut myös USA:ssa, yrityslainamarkkinoilla tilanne ennallaan. Voidaankin sanoa, että nyt on meneillään hengähdystauko tai aikalisän otto.

Markkinoilla seurataan tilannetta mielenkiinnolla: mihin valtiolainan korkotaso kehittyy, entä jyrkentyykö korkokäyrä edelleen? Osakemarkkinoilla korkojen nousun hellittäminen on heijastunut muun muassa teknologiayhtiöiden piristymisenä alkuvuoden tahmean kurssikehityksen jälkeen.

Tuloskausi on alkamassa pian. Millaisin odotuksiin siihen lähdetään?

Kaiken kaikkiaan Q1-kvartaalilta odotetaan kaikilta toimialoilta positiivista tuloskasvua. Markkinoilla odotetaan kaikkiaan noin 20 prosentin tuloskasvua, ja erityisesti energia- ja teknologiayhtiöiltä odotetaan suurinta tulosparannusta.

Hintaheilunta on ollut viime aikoina voimakasta. Miltä tilanne nyt näyttää?

Hintaheilunta on vaimentunut normaalitasoille.  Esimerkiksi VIX-indeksi mittaa markkinoiden hinnoittelemaa hintaheiluntaa lähikuukausille, ja sen osalta olemme siirtymässä kriisiajan hinnoittelusta normaaliajan puolelle.

Joillakin sijoittajilla sijoitusstrategiassa hintaheilunta on yksi mittari, jonka avulla tarkastellaan salkun koostumusta ja sitä, voiko salkussa ottaa lisää riskiä osakepainoa nostamalla. Hintaheilunnan vaimentuminen normaalitasolle voisi kyseisten sijoittajien kohdalla tarkoittaa sitä, että he palaavat jälleen rauhallisemman markkinatilanteen vuoksi osakeostoksille.

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Edellinen

Ma 12.4.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Helmikuu

-

-

-2,9 %

Ti 13.4.

Saksa

ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus

Huhtikuu

-

-

76.6

Ti 13.4.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Maaliskuu

-

-

1.3 %

Ke 14.4.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Helmikuu

-

-

0,1 %

To 15.4.

USA

Vähittäismyynti (k/k)

Maaliskuu

-

-

-3,0 %

To 15.4.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Maaliskuu

-

-

-2,2 %

Pe 16.4.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Huhtikuu

-

-

84.9

La 17.4.

Kiina

Bkt-kasvu (v/v)

Q1

-

-

6,5 %

Lähde: Bloomberg