Viikkokatsaus 19.12.2022: Keskuspankkikokousten superviikko päättyi mollivoittoisiin tunnelmiin

Viime viikolla vietettiin keskuspankkien superviikkoa, kun niin Euroopan, Yhdysvaltojen kuin Englannin keskuspankit pitivät korkokokouksensa. Yhdysvalloista ja Englannista uutiset olivat odotettuja, mutta EKP:n odotettua haukkamaisemmat kommentit painoivat tunnelmia loppuviikosta.

Euroopan keskuspankki (EKP) nosti torstaisessa korkokokouksessaan ohjauskorkoaan odotetusti 0,50 prosenttiyksiköllä. Noston myötä jälleenrahoituskorko on nyt 2,5 prosenttia ja liikepankkien talletuskorko 2,0 prosenttia. Ennakko-odotusten mukaisesti EKP ilmoitti myös alkavansa supistaa tasettaan maaliskuussa 15 miljardin euron kuukausitahdilla. Keskuspankin mittakaavassa supistus on maltillinen, eikä rahapolitiikan kannalta erityisen merkittävä.

Yllätyksiä tulikin pääjohtaja Lagarden odotettua haukkamaisempien kommenttien myötä kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Pääjohtaja korosti, että inflaatiota vastaan pitää edelleen taistella ja hänen käyttämänsä sanavalinnat lupailivat useampia koronnostoja kuin mitä markkinat olivat vielä ennen kokousta hinnoitelleet. Seuraavasta eli helmikuun korkokokouksesta odotetaan kahden pykälän (eli 0,5 prosenttiyksikön) nostoa ja vastaavaa nostoa myös sitä seuraavasta eli maaliskuun kokouksesta. Toukokuun kokoukselle markkinat hinnoittelevat vielä vain yhden pykälän nostoa, mutta Lagarden kommenteista voidaan tulkita myös useamman pykälän noston olevan mahdollinen. Koronnostojen toteutuminen riippuu inflaatiosta ja muusta taloudesta saatavasta datasta.

Kokouksen yhteydessä julkaistiin myös keskuspankin neljännesvuosittain tekemä talousennuste. Ennusteen mukaan EKP ei odota talouden supistuvan ensi vuonna, vaan odottaa 0,5 prosentin reaalista talouskasvua. Inflaation se taas odottaa pysyvän ylhäällä vielä ensi vuonnakin ja rauhoittuvan vuonna 2024 lähemmäksi omaa kahden prosentin tavoitettaan. Työttömyyden EKP odottaa pysyvän ensi vuonna nykytasolla.

Kokouksen jälkeen korkotaso nousi etenkin Euroopassa, osakemarkkinat kääntyivät laskuun taantumapelkojen kohottaessa päätään, yrityslainojen riskilisät kasvoivat ja dollari heikkeni suhteessa euroon.

Yhdysvaltojen ja Englannin keskuspankeilta viesti oli odotettu

Eurooppalaiseen vastinpariinsa verrattuna Yhdysvaltojen keskuspankki (Fed) on jo paremmassa tilanteessa inflaation taltuttamisessa. Yhdysvalloissa inflaation huippu näyttäisi jääneen jo taakse ja alkuvuodesta myös esimerkiksi energian hinta alkaa vaikuttaa alentavasti inflaatioon. Korkosyklin huippu alkaakin Yhdysvalloissa jo lähestyä niin ajallisesti kuin korkotasomielessä, kun Euroopassa ohjauskoron osalta mahdollisuuksien kirjo on vielä laaja.

Fed piti joulukuisen korkokokouksensa viime viikon keskiviikkona. Keskuspankki nosti ohjauskorkoaan odotetusti kahdella pykälällä eli 0,5 prosenttiyksikköä. Ohjauskoron vaihteluväli on nyt 4,25–4,50 prosenttia. Puhuessaan medialle Fedin pääjohtaja Powell painotti, että helmikuun koronnosto on riippuvainen tulevasta talousdatasta ja että keskuspankki ei lopeta koronnostoja ennen kuin on selkeää näyttöä siitä, että inflaatio tulee alas. Suunta ainakin on oikea: viime viikolla saadut Yhdysvaltojen marraskuun inflaatioluvut olivat odotuksia maltillisempia ja niin kokonaisinflaatio kuin ydininflaatio, eli ruoan ja energian hinnanmuutoksista putsattu inflaatio, laskivat lokakuusta (+7,1 prosenttia ja +6,0 prosenttia).

Johtokunnan yksittäiset jäsenet nostivat kokouksessa odotetusti omia arvioitaan ohjauskoron kehityksestä selkeästi edellisen kokouksen arvioitaan korkeammalle. Keskimäärin johtokunnan jäsenet odottivat ensi vuoden loppuun ohjauskoron olevan hiukan yli viisi prosenttia, vuonna 2024 hiukan yli neljä prosenttia ja 2025 hiukan yli 3 prosenttia. Jälkimmäisen kohdalta hajonta eri johtokunnan jäsenten arvioiden välillä oli jo suurempaa.

Myös Englannin keskuspankki piti joulukuisen korkokokouksensa viime torstaina. Keskuspankki nosti ohjauskorkoaan odotusten mukaisesti 0,50 prosenttiyksiköllä 3,5 prosenttiin. Markkina hinnoittelevat tämän korkosyklin huipuksi noin 4,5 prosenttia.

Niin Yhdysvaltojen kuin Englannin keskuspankkien päätökset ja viestit vastasivat markkinoiden odotuksia eivätkä aiheuttaneet suurta markkinareaktiota.

Viikkokatsaus jää joulutauolle. Seuraava viikkokatsaus julkaistaan taas tammikuussa. Toivotamme viikkokatsauksen lukijoille tunnelmallista joulua ja valoisaa uutta vuotta!

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 19.12.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Joulukuu

86.3

Ti 20.12.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Marraskuu

34.5 %

Ti 20.12.

Euroalue

Kuluttajien luottamus, 1. julkaisu

Joulukuu

-23.9

Ke 21.12.

Saksa

Kuluttajien luottamus, 1. julkaisu

Tammikuu

-40.2

Ke 21.12.

USA

Kuluttajien luottamus

Joulukuu

100.2

To 22.12.

USA

Bruttokansantuote (n/n, vuotuistettu)

Q3

2.9 %

Pe 23.12.

USA

Käyttötavaratilaukset (k/k)

Marraskuu

1.0 %

Pe 23.12.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Joulukuu

59.1

Lähde: Bloomberg