Viikkokatsaus 20.9.2021: Miksi kiinalaisen kiinteistöyhtiö Evergranden maksuvaikeudet herättävät huolta?

Mikä on osakemarkkinoiden mollivoittoisuuden taustalla? Mikä markkinoita hermostuttaa? Miksi kiinalaisen kiinteistöyhtiö Evergranden maksuvaikeudet herättävät huolta? Entä mitä on luvassa USA:n keskuspankin tämän viikon korkokokouksesta?

Osakemarkkinat ovat syyskuussa kehittyneet mollivoittoisesti.  Mikä on tilanteen taustalla?

Sijoitusmarkkinoita hermostuttavat talousdatan heikentyminen, keskuspankkien mahdollinen rahaelvytyksen vähentäminen sekä kiinalaisen kiinteistöyhtiö Evergranden väitetyt maksuvaikeudet. Talouskehitystä arvioidaan painavan deltamuunnoksen myötä käyttöön otettujen rajoitteiden. Varsinkin Kiinassa uusia rajoituksia on paikallisella tasolla otettu käyttöön herkästi. Lisäksi markkinoilla seurataan tarkasti inflaation kehittymistä. Yhdeksi tekijäksi viime viikon vaisun osakemarkkinan taustalla nostettiin jälleen syyskuun optioiden erääntyminen perjantaina.

Miksi kiinalaisen kiinteistöyhtiö Evergranden maksuvaikeudet herättävät huolta?


Evergrandella erääntyy tällä viikolla maksettavaksi kupongit kahdesta joukkovelkakirjastaan. Markkinatietojen mukaan yhtiö ei välttämättä selviydy velvoitteistaan, mikä on painanut kiinteistöyhtiöiden osakekursseja ja nostanut kiinalaisten high yield -yrityslainojen riskilisiä sijoittajien pelätessä mahdollisia välillisiä vaikutuksia. Evergrande on yksi Kiinan suurimmista yrityksistä kiinteistömarkkinoilla Kiinassa.  Markkinoiden pelkona on, että mikäli yritys ei selviä velvoitteistaan, sillä olisi merkittävät seurannaisvaikutukset sekä alalle että sijoitusmarkkinoille laajemminkin. Evergrande on suuri toimija muun muassa sosiaalisesti tärkeillä asuntomarkkinoilla, minkä vuoksi keskushallinnon arvioidaan tarvittaessa ryhtyvän tukitoimiin estääkseen yhtiön kaatumisen ja vakauttaakseen tilanteen.

 

USA:ssa demokraatit julkistivat ehdotuksensa veronkorotuksista infrastruktuuripaketin rahoittamiseksi. Millainen ehdotus oli sijoitusmarkkinoiden näkökulmasta?


Ehdotuksen mukaan yritysvero nousisi 21 %:sta 26,5 %:iin ja pääomaveron ylimmän tuloluokan veroaste 20 %:sta 25 %:iin. Ehdotetut korotukset eivät riittäisi rahoittamaan koko infrastruktuuripakettia. Sijoitusmarkkinoille ehdotus lienee pieni helpotus, sillä ehdotuksen korotukset ovat pienempiä kuin presidentti Bidenin kampanjassaan esittelemät luvut. Korotusten läpimeno on epävarmaa, sillä demokraateilla on senaatissa vain pieni enemmistö.

Inflaatio on ollut sijoittajien tutkassa jo pitkään. Miltä tilanne näyttää nyt?

USA:n inflaatio näyttää maltillistumisen merkkejä. Etenkin energian ja ruoan hinnan vaihteluista puhdistettua pohjainflaatio maltillistui elokuussa.  Pohjainflaatiomittareilla pyritään seuraamaan hintakehitystä, johon tilapäiset tekijät eivät vaikuta.

Elokuun alussa USA:n inflaatio laski 0,1 prosenttiyksikköä 5,3 prosenttia, pohjainflaatio puolestaan laski 4 prosenttiin. Luvut ovat vielä selvästi Yhdysvaltain keskuspankin eli Fedin tavoitetasoa korkeampia.

Fed määritteli syksyllä 2020 inflaatiotavoitteensa uudelleen. Päivitetyn strategian mukaisesti inflaatio voi kiihtyä tilapäisesti yli kahteen prosenttiin, jos keskipitkällä aikavälillä on odotettavissa inflaation maltillistuminen tavoitetasoon. Käytännössä hetkittäinen inflaatiotavoitteen ylitys ei siis välttämättä johda rahapolitiikan kiristämiseen.

Keskuspankin näkemyksen mukaan nyt on kyse pikemminkin väliaikaisesta inflaatiopiikistä, joka hakeutuu keskipitkällä aikavälillä takaisin tavoitetasolle.

Uusimmat datajulkistukset antavat tälle näkemykselle tukea. Inflaation vaikuttaa nyt voimakkaasti erityisesti raaka-aineiden hintojen nousu ja kuluttajapuolella puolestaan autojen hintojen nousu. Molempien odotetaan maltillistuvan vuoden loppuun mennessä ja tuovan inflaation kokonaislukemaan alaspäin. 

 

USA:n keskuspankin korkokokous keskiviikkona 22.9. Onko nyt luvassa tietoa arvopaperiostojen vähentämisestä?

Keskuspankin ennakoidaan pitävän arvopaperien ostonsa toistaiseksi ennallaan, sillä elokuun työmarkkinaraportti oli odotuksia heikompi, mutta ottavan retoriikassaan askelia kohti elvytyksen vähentämistä. Yleisesti markkinoilla ennakoidaan keskuspankin ilmoittavan arvopaperiostojensa vähentämisestä vielä tämän vuoden puolella. Lisäksi keskuspankki julkistaa keskiviikkona uudet ennusteensa talouskasvusta ja inflaatiosta, joita markkinat seuraavat kiinnostuneina.

 

 

Viikon markkinaindikaattorit:

 

 

 

Periodi

Ennuste (BBG)

Vaihteluväli

Edellinen

Ke 22.9.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Syyskuu

-

-

-5.3

Ke 22.9.

USA

Keskuspankin korkopäätös

Syyskuu

-

-

0.00 % - 0.25 %

To 23.9.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

-

-

-

To 23.9.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Syyskuu

-

-

-

Pe 24.9.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Syyskuu

-

-

97.5

Lähde: Bloomberg