Viikkokatsaus 27.5.2024: Ostopäällikköindeksit taittoivat osakemarkkinoiden nousun

Viime viikko katkaisi toukokuun alusta kestäneen nousujohteisen jakson globaaleilla osakemarkkinoilla, kun Euroopan ja Yhdysvaltojen odotuksia paremmat ostopäällikköindeksit käänsivät korkotason hienoiseen nousuun ja painoivat sijoittajien riskinottohalukkuutta.

Yritysten luottamusta tulevaisuuteen kuvaavat ostopäällikköindeksit julkaistiin torstaina Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Indeksit ylittivät odotukset, mutta osakemarkkinoilla uutisiin reagoitiin negatiivisesti ja toukokuun ajan kestänyt nousu tasaantui. Syynä tasaantumiselle oli ”hyvät uutiset ovat huonoja uutisia” -ajattelu: kun taloudessa menee hyvin, inflaatiopaine on suurempaa ja keskuspankkien paine ylläpitää korkeita korkoja säilyy. Negatiivisina normaalitilanteessa pidetyt uutiset puolestaan lieventävät inflaatiopainetta ja kasvattavat korkojen laskun todennäköisyyttä.

Yhdysvalloissa ostopäällikköindeksit ylittivät odotukset erityisesti palvelusektorilla, jossa ne ovat olleet laskevalla trendillä vuoden alusta asti. Euroopassa puolestaan teollisuusluvut ovat laahanneet syvissä vesissä jo jonkin aikaa, mutta piristyivät nyt.

Myös Yhdysvaltojen viimeaikainen korkojen lasku tasoittui viime viikolla. Maan 10-vuotinen valtionlaina on nyt 4,5 prosentin tuntumassa, kun Saksassa liikutaan 2,6 prosentissa. Suomen 10-vuotinen valtionlaina on nyt tasan 3 prosenttia. Lisäksi yrityslainojen riskilisät supistuivat viime viikolla entisestään.

Yhdysvaltojen osakemarkkinat entistä keskittyneempiä

Teknologiayhtiöiden vahva suoriutuminen on kasvattanut markkinan suurimpien yhtiöiden osuutta koko markkinasta. Kolme suurinta S&P 500 -indeksin yhtiötä käsittävät nyt yhdessä peräti 18 prosenttia indeksin markkina-arvosta, kun historiallinen keskiarvo on ollut noin 10 prosenttia. Vastaavasti kymmenen suurinta yhtiötä käsittävät jopa 35 prosenttia koko markkinasta, kun historiallinen keskiarvo on noin 20–25 prosenttia. Yhdysvalloissa suurimmat teknologiayhtiöt ovat tänäkin vuonna tuoneet suuren osan koko markkinoiden tuotoista.

Globaalilla tasolla tuotot ovat jakautuneet tänä vuonna hieman tasaisemmin Kiinan ja kehittyvien markkinoiden viime vuotta vahvemman suoriutumisen ansiosta. Myös Euroopassa keskipitkällä aikavälillä heikommin tuottaneet alat ovat piristyneet ja tasoittaneet alueellisia tuottoeroja.

Viikon kenties odotetuin tapahtuma oli teknologiayhtiö Nvidian tulosjulkaisu. Sekä yhtiön tulos että liikevaihto ylittivät odotukset reilusti ja sen osake nousi viikon päätteeksi kaikkien aikojen huippulukemiin. Nvidian vahva veto ei kuitenkaan riittänyt nostamaan koko markkinaa mukanaan nousuun.

Alkanut viikko tuo mukanaan inflaatiouutisia

Tällä viikolla odotetaan erityisesti perjantaina julkaistavia euroalueen alustavia inflaatiolukuja toukokuulta. Odotus on, että kokonaisinflaatio olisi kiihtynyt hieman 2,5 prosenttiin ja että ydininflaatio olisi pysynyt 2,7 prosentissa. Toteutuessaan luvut olisivat verrattain maltilliset suhteessa keskipitkän aikavälin tavoitteena pidettyyn kahteen prosenttiin.

Inflaatiouutisia kannattaa pitää silmällä siksi, että Euroopan keskuspankki EKP kokoustaa ensi viikon torstaina 6.6. EKP:n odotetaan tuolloin ilmoittavan ensimmäisestä ohjauskoron laskusta. Mikäli inflaatiouutiset ovat odotettua merkittävästi huonompia, sijoittajan kannattaa kuunnella erityisen tarkasti keskuspankin edustajien puheenvuoroja siltä kannalta, miten niissä otetaan kantaa tulevaisuuteen.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 27.5.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Toukokuu

89,4

Ti 28.5.

USA

Kuluttajien luottamus

Toukokuu

97,0

To 30.5.

Euroalue

Talouden luottamus (ESI)

Toukokuu

95,6

To 30.5.

USA

Bruttokansantuote (n/n, vuotuistettu)

Q1

1,6 %

Pe 31.5.

Saksa

Vähittäismyynti (v/v)

Huhtikuu

-2,7 %

Pe 31.5.

Euroalue

Inflaatio (v/v, 1. julkaisu)

Toukokuu

2,4 %

Lähde: Bloomberg