Viikkokatsaus 18.3.2024: Huolestuttavia uutisia inflaatiorintamalta

Inflaatiotason laskusta on haaveiltu jo pitkään. Helpotusta ei ainakaan vielä vaikuta olevan näkyvissä, kun ydininflaatio on Yhdysvalloissa kiihtynyt jo puolen vuoden ajan.

Osakemarkkinoiden puolivillaiset tunnelmat jatkuivat viime viikolla, kun globaalit osakkeet jäivät viikon päätteeksi lähelle lähtötasojaan. Eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset osakkeet päätyivät hieman plussalle, kun puolestaan alkuvuonna vahvasti menestyneet japanilaisosakkeet laskivat selvästi.

Inflaatio ei ota laskeakseen

Markkinat ovat haaveilleet inflaatiotason laskusta pitkään, mutta helpotusta tilanteeseen ei aivan lähitulevaisuudessa tunnu olevan näkyvissä. Esimerkiksi ruoan ja energian hinnasta putsattu ydininflaatio on kiihtynyt Yhdysvalloissa jo puolen vuoden ajan.

Samalla inflaatio, josta on putsattu ruoan ja energian hinnan vaihtelun lisäksi asumisen vaikutukset, on myös noussut huomattavasti viime kesästä. Vielä vuodenvaihteessa asumisesta toivottiin pelastajaa Yhdysvaltain korkealle inflaatiotasolle, mutta ainakaan toistaiseksi näin ei ole käynyt.

Tämä on huono uutinen keskuspankkien ohjauskorkojen laskuista haaveilevalle markkinalle, sillä keskuspankkien kynnys laskea ohjauskorkoaan tuskin madaltuu inflaation kiihtyessä.

Muutoksen suunnan lisäksi merkitystä on myös inflaatiotasolla. Viime vuosina harjoitetun kiristävän rahapolitiikan pitäisi laskea inflaatiota, mutta inflaatio ei yrityksistä huolimatta ole ottanut kunnolla laskeakseen. Osaltaan tähän vaikuttaa Yhdysvaltain vahvasti porskuttava talous.

Yhdysvaltalaisen kuluttajan näkymiin tuli kuitenkin viime viikolla hienoisia säröjä, kun maassa julkaistiin vähittäiskauppalukuja ja Michiganin yliopiston keräämiä kuluttajien luottamusta kuvaavat tunnuslukuja, jotka jäivät kumpikin odotuksista. Dramatiikkaan ei vielä ole syytä, mutta jatkuessaan heikot talousluvut yhdistettynä korkeaan inflaatioon nostavat sijoittajien niskakarvat pystyyn.

Kestääkö Magnificent Seven -yhtiöiden taika?

Markkinoilla maagiseen asemaan lyhyessä ajassa nousseen seitsemän teknojätin Magnificent Seven -yhtiöiden kehityskulut ovat olleet hyvin vaihtelevia viime syksystä lähtien. Nvidian kasvu on ollut täysin omaa luokkaansa, ja myös Metan osakekurssi on kehittynyt merkittävästi. Applen ja Alphabetin osalta kasvu on ollut pitkälti nollatasolla, ja selkeästi heikoiten on pärjännyt Tesla.

Jo alun perin Maginificent Seven -yhtiöt ovat kuitenkin olleen keskenään suhteellisen erilaisia, vaikka ne onkin kaikki liitetty jollakin tapaa teknologiaan ja tekoälyyn. Erilaisten kehityskulkujen ei pitäisikään tulla sijoittajille suurena yllätyksenä lyhyelläkään aikavälillä.

Muuttaako Fed viestiään?

Yhdysvaltain keskuspankki Fedillä on keskiviikkona luvassa maaliskuun korkokokous. Koronlaskuja kokouksesta ei vielä odoteta, mistä kertoo myös se, että markkinat hinnoittelevat tällä hetkellä 99 prosentin todennäköisyydellä, ettei ohjauskorko muutu.

Itse ohjauskoron sijaan merkityksellistä on Fedin viestintä tulevista muutoksista, erityisesti vuosien 2025 ja 2026 ohjauskorosta sekä sen pitkän aikavälin tasosta.

Fed aloitti puheet rahapolitiikan keventämisestä loppusyksystä, mutta joutuu nyt pohtimaan viestiään olosuhteiden muututtua. Kiinnostavaa on seurata, miten Euroopan keskuspankki EKP mukautuu mahdollisiin muutoksiin samalla kun inflaatio euroalueella vaikuttaa hidastuvan Yhdysvaltoja nopeammin. EKP on omissa puheenvuoroissaan väläyttänyt jopa huhtikuun koronlaskun mahdollisuutta.

Muita mielenkiintoisia alkaneen viikon datajulkistuksia ovat Euroopan maaliskuun ostopäällikköindeksit ja Japanin keskuspankin kokous, jossa keskuspankki saattaa päättää miinuskorkojen ajan viimeisenä kehittyneiden talouksien keskuspankkina.

Viikon markkinaindikaattorit

 
 
 
Periodi
Edellinen
Ti 19.3.
Saksa
ZEW-indeksi, rahoitusmarkkinoiden luottamus
Maaliskuu
19.9
Ke 20.3.
Euroalue
Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)
Maaliskuu
-15.5
Ke 20.3.
Euroalue
Keskuspankin korkopäätös
Maaliskuu
5.25 %-5.5 %
To 21.3.
Saksa
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Helmikuu
46.1
To 21.3.
Euroalue
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Helmikuu
48.9
To 21.3.
USA
Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)
Helmikuu
51.4
Pe 22.3.
Saksa
Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus
Maaliskuu
85.5
Lähde: Bloomberg