Viikkokatsaus 11.3.2024: Eurooppalaisosakkeet löivät kerrankin Yhdysvallat

Markkinoilla nähtiin vaihteeksi hieman heikompi viikko, kun globaalit osakkeet pakittivat Yhdysvaltojen johdolla. Euroopan osakemarkkinat jatkoivat vahvaa kehitystään ja päättivät viikon positiivisen puolella.

Perjantai toi dramatiikkaa Yhdysvaltojen osakemarkkinoille, kun maailman neljänneksi arvokkaimmaksi yhtiöksi nousseen Nvidian osake laski nopeassa tahdissa noin 10 prosenttia. Yhtiön osakkeen volatiliteetti on ollut erittäin suurta ylöspäin, joten ei ole yllättävää, että myös merkittäviä pudotuksia voi tapahtua. Romahdus on kuitenkin huomionarvoista erityisesti siksi, että yhtiön suhteellinen paino S&P 500 -indeksissä on niin merkittävä.

Kehittyvien markkinoiden osakeindeksit pysyivät melko vakaina läpi viikon, kun Suomessa kurssit jatkoivat laskuaan. Japanilaiset osakkeet ovat olleet koko vuoden alun todella vahvoja, ja ne nousivat myös viime viikolla. Japanin talous liikkuu tällä hetkellä eri syklissä kuin muut länsimarkkinat, ja maan keskuspankki muun muassa harkitsee ohjauskorkonsa nostamista.

Yhdysvaltojen helmikuun työmarkkinaraportti tarjosi monta eri tulkintavaihtoehtoa. Uudet maatalouden ulkopuoliset työpaikat ylittivät odotukset selvästi ja palkkojen kehitys oli odotettua rauhallisempaa, mikä on inflaation kannalta hyvä asia. Toisaalta raportissa korjattiin tammikuun poikkeuksellisen korkeaa uusien työpaikkojen määrää alas reilulla sadalla tuhannella, ja työttömyysprosentti nousi selvästi odotettua korkeammaksi. Isossa kuvassa työmarkkinat voivat kuitenkin hyvin, mikä on elintärkeää maan talouskasvun kannalta.

Euroopan talousdata on pitkään ollut mollivoittoista, mutta nyt toteutuneita lukuja odotuksiin vertaava CESI-indeksi on kääntynyt ylöspäin, eli data on vahvistunut suhteessa heikkoihin odotuksiin. Euroopan ostopäällikköindeksit ovat nousussa ja teollisuustuotannossa on nähty valonpilkahduksia, ja lisäksi työmarkkina on edelleen vahva. Kuluttajien näkymät ovat kuitenkin edelleen vaisuja.

Inflaatio-odotukset laskivat Euroopassa

Euroopan keskuspankki viesti torstaisessa kokouksessaan ennakoivansa nyt inflaation laskevan vuoden loppuun mennessä 2,3 prosentin tasolle, kun vuoden alussa ennuste oli 2,7. EKP:n virallinen linja on, että se laskisi ohjauskorkoaan kesäkuussa, mutta mikäli inflaatiossa nähdään keväällä selvää pudotusta, keskuspankki voi päätyä aloittamaan laskun jo aikaisemmin.

Odotukset ja hinnoittelut koronlaskuille ovat laskeneet merkittävästi vuoden alusta katsottuna. Euroopassa vuoteen 2024 lähdettiin sillä oletuksella, että ensimmäinen koronlasku voisi tapahtua jo maaliskuussa ja että ohjauskorkoa laskettaisiin 2,25 prosentin tasolle vuoden loppuun mennessä. Nyt hinnoittelu on muuttunut siten, että ensimmäistä laskua odotetaan kesäkuussa ja koron odotetaan laskevan noin 2,75–3,00 prosentin tasolle.

Yhdysvalloissa keskuspankki Fedin puheenjohtaja Jay Powell piti viime viikolla puheenvuorot Yhdysvaltojen edustajainhuoneelle ja senaatille, joille hän korosti, että vaikka korkojen lasku lähestyy, inflaatiotaistelua ei olla vielä voitettu. Tämän viikon tiistaina julkaistaan markkinoilla odotettu Yhdysvaltojen kuluttajahintaindeksi, josta selviää, onko inflaatio laskenut tavoitteiden mukaisesti.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ti 12.3.

Saksa

Pohjainflaatio (v/v)

Helmikuu

2.7 %

Ti 12.3.

USA

Pohjainflaatio (v/v)

Helmikuu

3.9 %

Ke 13.3.

Euroalue

Teollisuustuotanto (v/v)

Tammikuu

1.2 %

To 14.3.

USA

Vähittäismyynti (pl. autot, k/k)

Helmikuu

-0.6 %

Pe 15.3.

USA

Teollisuustuotanto (k/k)

Helmikuu

-0.1 %

Pe 15.3.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Maaliskuu

76.9

Lähde: Bloomberg