Viikkokatsaus 27.2.2023: ”Liian hyvä” talousdata painaa osakemarkkinoita

Sijoittajalla on haasteelliset ajat, kun niin hyvät kuin huonotkin uutiset taloudesta kiusaavat osakemarkkinoita. Yhdysvalloissa tuloskausi on tulossa päätökseensä. Tulosten supistuminen jäi odotetun maltilliseksi.

Heikko talouskehitys tarkoittaa yleensä huonoja uutisia yritysten tuloskasvulle, mikä luonnollisesti heijastuu negatiivisesti myös osakemarkkinoille. Nykymaailmassa hyvä talouskehitys taas ylläpitää korkeaa inflaatiota ja kasvattaa keskuspankkien painetta koronnostoille, mikä heijastuu osakemarkkinoille negatiivisesti. Hyviä tai huonoja uutisia, talousdata ei osakesijoittajia nyt suuremmin piristä. Viime viikolla ”liian hyvä” talousdata painoikin osakemarkkinoita laskusuuntaan.

Tuoreet yritysten luottamusluvut niin Yhdysvalloista kuin Euroopasta jatkoivat vahvistumistaan. Luottamus vahvistui Atlantin molemmin puolin erityisesti palvelusektorilla, teollisuuden osalta kehitys oli tahmeampaa. Yhdysvaltojen yhdistetty luottamusindeksi oli 50,2 (edellinen 46,8) ja Euroopassa 52,3 (edellinen 50,3). Luvun ollessa yli 50 ostopäälliköt odottavan aktiviteetin paranevan ja vastaavasti alle 50 aktiviteetin heikkenevän.

Myös yhdysvaltalaiskuluttajien käytöstä ja odotuksia kuvaava luvut vahvistuivat. Yksityinen kulutus (personal spending) kasvoi +1,8 prosenttia tammikuussa edelliskuukaudesta ja kuluttajahintoja kuvaava PCE-luvut kohosivat +5,4 prosenttia vuositasolla, mikä oli hieman odotuksia enemmän. Myös perjantaina julkistettu Michiganin yliopiston kuluttajaluottamusindeksi vahvistui hiukan. Kiinnostavaa indeksin luvuissa oli se, että kuluttajien nykytilannetta kuvaava komponentti heikkeni hieman, mutta samalla odotukset tulevaisuudesta kohenivat.

Selvästi odotuksia vahvemmat yritysten luottamusluvut Yhdysvalloista ja Euroopasta sekä yksityistä kulutusta mittaavat luvut Yhdysvalloista lisäsivät odotuksia rahapolitiikan kiristymisestä odotettua pidempään, mikä nosti korkotasoa. Keskuspankkiirit ovatkin viime viikkoina puhuneet rahapolitiikan kiristämisen puolesta. Viime viikonloppuna Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoitteli keskuspankin todennäköisesti nostavan ohjauskorkoa maaliskuun kokouksessa 0,5 prosenttiyksikköä eli kaksi pykälää kerralla.

Tällä viikolla saadaan lisää tietoa talouden tilasta, kun keskiviikkona julkaistaan Yhdysvaltojen teollisuuden luottamusta kuvaavan ISM-indeksin tuoreimmat luvut (odotus 48,0; edellinen 47,4) sekä torstaina ennakkotiedot euroalueen helmikuun inflaatiosta. Markkinat odottavat kokonaisinflaation maltillistuneen +8,2 prosenttiin aiemmasta 8,6 prosentista. Ruoan ja energian hinnoista putsatun ydininflaation odotetaan pysyneen +5,3 prosentissa vuositasolla.

Tuloskausi on tulossa Yhdysvalloissa päätökseensä

Yhdysvalloissa lähes kaikki yhtiöt ovat raportoineet viime vuoden viimeisen kvartaalin tuloksensa. Tulokset ovat supistuneet odotetun maltillisesti noin -3 prosenttia. Liikevaihtojen kasvu on ollut vain +6 prosenttia, mikä tarkoittaa liikevaihtojen keskimäärin supistuneen reaalisesti, sillä inflaatio oli Q4:lla 6,5–8,0 prosenttia.

Teollisuusyhtiöiden tuloskehitys on ollut laajasti positiivista. Koko sektorin tuloskasvua kuitenkin vetävät puolustusteollisuus sekä kuljetus- ja logistiikka. Kuluttajien oletettu ahdinko ei juurikaan ole näkynyt kuluttajatuote ja -palveluyhtiöiden kehityksessä. Energiayhtiöiltä on edelleen saatu isoja kasvulukuja, mutta tuloskasvu on kuitenkin maltillistumassa. Materiaali- ja media-alan sekä teknologiayhtiöiden tuloskehitys on ollut heikkoa.

Euroopassa tuloskausi jatkuu vielä, kun noin 60 prosenttia yhtiöistä on raportoinut tuloksensa. Ennakko-odotuksiin nähden tuloskauden anti on ollut odotuksia parempaa. Tulokset ovat kasvaneet +9 prosenttia ja liikevaihdot keskimäärin +13 prosenttia. Reaalisesti kasvu on ollut kuitenkin vaatimatonta, sillä inflaatio oli samaan aikaan noin kymmenen prosenttia.

Materiaalisektorin tuloskehitystä painaa etenkin terästeollisuuden tulosten supistuminen johtuen sähkön korkeasta hinnasta ja teräksen alhaisesta hinnasta. Autonvalmistajien vahvat tulokset ovat vetäneet kuluttajasektorin lukuja ylöspäin. Energiayhtiöiltä on saatu edelleen isoja kasvulukuja myös Euroopassa, mutta tuloskasvu on kuitenkin maltillistumassa tälläkin puolen Atlanttia.

 

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 27.2

Euroalue

Talouden luottamus

Helmikuu

-101.0

Ti 28.2.

USA

Chicagon ostopäällikköindeksi

Helmikuu

45.0

Ti 28.2.

USA

Kuluttajien luottamus

Helmikuu

108.4

Ke 1.3.

USA

Teollisuuden luottamus (ISM)

Helmikuu

47.9

Ke 1.3.

Saksa

Vähittäísmyynti (v/v)

Tammikuu

-4.2 %

Ke 1.3.

Saksa

Kuluttajahinnat (v/v)

Helmikuu

8.7 %

To 2.3.

Euroalue

Inflaatio (1. julkaisu, v/v)

Helmikuu

8.5 %

Pe 3.3.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Tammikuu

18.9 %

Pe 3.3.

USA

Palvelusektorin luottamus (ISM)

Helmikuu

54.5

Lähde: Bloomberg