Viikkokatsaus 21.8.2023: Talousnäkymät erkanevat globaalisti syksyllä

Sijoittajien kannalta rauhallisissa merkeissä sujuneen kesän jälkeen on aika suunnata katse kohti alkavaa syksyä. Mitä asioita maailman eri markkinoilla kannattaa nyt seurata?

Sijoitusmarkkinoilla on ollut positiivinen alkuvuosi. Euroopan, Yhdysvaltojen ja kehittyvien markkinoiden osakemarkkinat ovat kaikki positiivisen puolella vuoden alusta katsottuna. Globaaleja markkinoita ovat vetäneet erityisesti isot yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt. Talousnäkymät ovat parantuneet Yhdysvalloissa kesän aikana laajalla rintamalla, mutta Euroopassa ja Kiinassa näkymät ovat kevättä vaisummat.

Korkomarkkinoilla suurimmat tuotot ovat tulleet euromääräisistä lainaindekseistä ja high yield -yrityslainoista. Myös matalampiriskiset yrityslainat ja valtionlainat ovat positiivisen puolella vuoden alusta.

Erävoitto inflaatiosta

Tulevaan syksyyn lähdetään markkinoilla varovaisen positiivisin tunnelmin. Inflaatio on hidastunut Atlantin molemmin puolin. Aivan yltiöpositiivisille tunnelmille ei kuitenkaan ole sijaa, vaan on katsottava inflaatiolukujen taakse ja tulkittava kesän positiivisia raportteja pienellä varauksella.

Vaikka inflaatio onkin laskenut energian hintojen laskettua ja tuotanto- ja logistiikkahaasteiden selvittyä, ripein lasku on todennäköisesti takana. Pidemmällä aikavälillä kireiden työmarkkinoiden ja asuntomarkkinoiden kaltaiset inflaatioajurit luonevat paineita korkeammille hinnoille Yhdysvalloissa. Lisäksi hyödykkeiden, kuten polttoaineen, äkkinäiset hinnanmuutokset voivat kiihdyttää inflaatiota lyhyelläkin aikavälillä.

Koska inflaatio on laskenut, markkinoilla odotetaan keskuspankkien keventävän rahapolitiikkaa ensi vuoden aikana. Yhdysvaltojen Federal Reserve ja Euroopan EKP kuitenkin katsovat todennäköisesti tiukasti pidemmän aikavälin inflaation nousupaineita. Niiden näkökulmasta ollaan vielä kaukana kahden prosentin inflaatiotavoitteesta. Korkeat korot myös luovat edelleen varjoa talouskasvun ylle pidemmällä aikavälillä.

Maailman markkinat kehittyvät eri suuntiin

Vielä keväällä lähes varmaksi povattu taantuma Yhdysvalloissa näyttää syksyllä varsin epätodennäköiseltä. Maan koronaelvytyksellä lentoon viritetty talous on yllättänyt sitkeydellään ja korkeiden korkojen taloutta hidastava vaikutus loistaa toistaiseksi poissaolollaan.  

Samalla kun Yhdysvaltojen talous porskuttaa toistaiseksi vahvasti, Euroopan ja Kiinan taloudet kuitenkin yskivät. Teollisuussektorin alavire ja varovaisesti käyttäytyvät kuluttajat painoivat euroalueen tekniseen taantumaan toisen vuosikvartaalin päätteeksi, ja Kiinassa hallinnon hitaus aloittaa täysimittaista elvytystä on hidastanut talouskasvua tuntuvasti.

Vaikka Euroopan ja Yhdysvaltojen talousnäkymät ovat erkaantuneet toisistaan loppuvuoden osalta, vuoden 2024 puolella talousalueiden ennustetaan kehittyvän pitkälti samaa tahtia. Näillä näkymin ennusteet näyttävät, että euroalue päätyisi vuoden 2024 loppuun mennessä jopa nopeampaan talouskasvuun kuin Yhdysvallat.

Nousumarkkina kirittää osakkeiden arvostuksia

Talouden vahva kehitys Yhdysvalloissa on piristänyt osakemarkkinoita läpi kesän. Iso osa osakemarkkinoiden vahvuudesta selittyy edelleen teknologiayhtiöiden tuotoilla, mutta viime viikkoina ero muihin toimialoihin on hieman kaventunut. Osakkeiden arvostukset ovat kuitenkin paikoitellen korkealla erityisesti Yhdysvalloissa, eli negatiivisten talousuutisten vaikutus on tässä tilanteessa merkittävämpi kuin positiivisten. Euroopassa arvostukset ovat matalammalla, eli osakkeet ovat halvempia.

Markkinoiden nousu on myös nostanut sijoittajien riskinottohalukkuutta ja alkuvuoden pessimismi on pitkälti pyyhitty pois. Yksityissijoittajat ovat myös palanneet markkinoille, mikä kertoo kasvaneesta luottamuksesta. Kesän seesteisyys markkinoilla veti mukaan myös sellaisia sijoittajia, jotka olivat olleet pitkään ulkona markkinasta.

Volatiliteetti eli hintaheilunta on osakkeissa edelleen maltillista, mutta koroissa heilunta on vielä korkealla tasolla.

Syksyllä sijoittajien kannattaa seurata erityisesti talouden luottamusindikaattoreita ja Yhdysvaltojen työmarkkinalukuja. Pidemmällä aikavälillä merkittävässä roolissa ovat korkojen luottoriskiä kuvaavat indikaattorit, joiden heikentyminen kertoisi nousseen korkotason negatiivisesta vaikutuksesta yrityksiin.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 21.8.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Heinäkuu

-0.3 %

Ke 23.8.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Elokuu

48.3

Ke 23.8.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Elokuu

48.9

Ke 23.8.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Elokuu

52.0

Ke 23.8.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Elokuu

-15.1

To 24.8.

Euroalue

Keskuspankin korkokokouksen pöytäkirja

Heinäkuu

-

To 24.8.

USA

Käyttötavaratilaukset (k/k)

Heinäkuu

4.7 %

Pe 25.8.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Elokuu

87.3

Pe 25.8.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Elokuu

71.2

Lähde: Bloomberg