Viikkokatsaus 20.11.2023: Markkinoiden hyvä vire jatkuu

Sijoitusmarkkinoiden tunnelmat jatkuivat vahvoina viime viikolla, kun positiiviset inflaatiouutiset nostivat osakekursseja, laskivat korkoja ja luottoriskitasoja ja vahvistivat euron kurssia.

Globaalisti osakkeet nousivat lähes kolme prosenttia, mutta euron vahvistuminen söi dollareissa noteerattujen sijoitusten tuottoja muutamalla prosentilla. Siksi euro-osakkeet olivat eurosijoittajan näkökulmasta selvästi parhaiten suoriutunut omaisuuslaji viime viikolla.

Yhdysvalloissa saatiin viime viikolla lokakuun inflaatioluvut, joiden mukaan hintojen nousu hidastui hieman odotettua enemmän. Viime vuoteen verrattuna hinnat nousivat vain 3,2 prosenttia. Ruoan ja energian hinnasta puhdistettu ydininflaatio laski myös 4 prosenttiin.

Laskevien inflaatiolukujen taustalla on valtaosin tavaroiden hintojen inflaation roima hidastuminen. Kiinan tuottajahinnat vaikuttavat merkittävästi Yhdysvaltojen kuluttajahintoihin, vaikka maiden välinen kauppa onkin hieman hidastunut. Nyt tuottajahinnat ovat laskeneet Kiinassa merkittävästi, millä voidaan ennakoida olevan laskeva vaikutus Yhdysvaltojen inflaatiokehitykseen tulevina kuukausina.

Inflaatiolukujen laskun myötä myös markkinoiden odotukset rahapolitiikan suunnasta kevenivät, eikä markkinoilla odoteta enää yhtään koronnostoa Yhdysvaltain keskuspankki Fediltä tämän korkosyklin aikana. Lisäksi odotukset korkojen laskusyklin alkamisesta aikaistuivat loppukevääseen. Pidemmällä aikavälillä Yhdysvalloilla on kuitenkin edelleen inflaatiohaasteita, koska asumisen kustannusten nousu alkaa näkyä tyypillisesti vasta viiveellä.

Odotettu Yhdysvaltain ja Kiinan presidenttien tapaaminen sujui pääasiassa mallikkaasti, vaikka kohtaaminen ei johtanutkaan moniin konkreettisiin toimiin. Tapaamisella oli kuitenkin symbolista arvoa kahden talousjätin suhteiden ja kaupankäynnin kannalta, ja se oli siten myös markkinoiden näkökulmasta positiivinen.

Osakkeet nousivat, hyvät inflaatiouutiset näkyivät korkomarkkinoilla

Osakekurssit päätyivät viikon päätteeksi plussan puolelle kautta linjan. Vahvin suoriutuja oli Helsingin pörssi, joka kääntyi ripeään nousuun pitkään jatkuneen heikomman kauden jälkeen.

Euroopassa pienyhtiöt ovat viimeisten kuukausien ajan olleet merkittävin arvonluoja, samalla kun muut yhtiöt ovat pysyneet melko samalla tasolla. Niin sanottujen small cap -yhtiöiden osakkeet ovat tyypillisesti korkoherkkiä ja korkojen laskiessa niiden arvostukset ovat nousseet. Yhdysvalloissa puolestaan kasvuyhtiöt ovat olleet selkeästi vahvin suoriutuja osakkeissa.

Korkomarkkinoilla on nähty positiivista kehitystä viime viikkojen aikana korkojen laskun ja luottoriskilisien supistumisen myötä. Parhaiten viime viikolla suoriutuivat euromääräiset valtionlainat sekä vähäriskiset investment grade- ja korkeamman luottoriskin high yield -yrityslainasijoitukset. Koko vuoden aikana seniorilaina- ja eurooppalaiset high yield -markkinat ovat olleet vahvimpia.

Pitkien valtionlainojen korot reagoivat välittömästi Yhdysvaltojen ja euroalueen laskeviin korkoihin. Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtionlainan korko kävi lokakuussa yli viidessä prosentissa mutta on nyt laskenut nopeasti 4,44 prosenttiin. Vastaavaa laskua on nähty myös Ruotsin, Saksan ja Suomen 10-vuoden valtionlainoissa.

Mitä korkotason nousu tarkoittaa?

Viime vuonna alkanut uusi korkosykli on alkanut vaikuttaa talouteen nostamalla rahan hintaa. Markkinoilla ei kuitenkaan olla vielä nähty kaikkia kohonneiden korkojen vaikutuksia, joista osa saattaa alkaa vaikuttaa vasta pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pankkien myöntämien lainojen vuosimuutos on viimeisen vuoden aikana ollut negatiivinen. Näin on käynyt vain kerran aiemmin historiassa, vuoden 2008 pankkikriisin aikana. Talouskehityksen näkökulmasta ei ole hyvä merkki, että ihmiset eivät lainaa rahaa. Pankkilainojen myöntämistahdin hidastuminen onkin usein ennakoinut taantumaa.

Myös luottokorttivelan maksamatta jättämisen määrä on kasvanut Yhdysvalloissa jokaisessa ikäluokassa, etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Näissä luvuissa hätyytellään jo koronakriisin aikaisia tasoja, vaikkakin ollaan edelleen kaukana vuoden 2008 tasosta.

Nämä tilastot ovat hyvä muistutus siitä, että vaikka korkotaso on hieman laskenut viime viikkoina, korkeilla koroilla on todellinen vaikutus kotitalouksiin, minkä voi olettaa painavan talouskehitystä ensi vuoden aikana.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 20.11.

Saksa

Tuottajahinnat (v/v)

Lokakuu

-14.7 %

Ti 21.11.

USA

Keskuspankin korkokouksen pöytäkirja

Marraskuu

-

Ke 22.11.

USA

Käyttötavaratilaukset /k/k)

Lokakuu

4.7 %

Ke 22.11.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Marraskuu

-17.9

Ke 22.11.

USA

Kuluttajien luottamus

Marraskuu

60.4

To 23.11.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

45.8

To 23.11.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

46.5

To 23.11.

Iso-Britannia

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

48.6

To 23.11.

Euroalue

Keskuspankin korkokouksen pöytäkirja

Marraskuu

-

Pe 24.11.

Saksa

BKT-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q3

-0.0 %

Pe 24.11.

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Marraskuu

86.9

Pe 24.11.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

51.0

Lähde: Bloomberg