Viikkokatsaus 6.11.2023: Juuri oikean kokoinen pettymys markkinoille

Marraskuu alkoi markkinoilla lähes riehakkaissa tunnelmissa. Viime viikon uutisvirrassa oli sopivassa suhteessa heikohkoa talousdataa, pehmeitä inflaatiolukuja ja odotetun kevyttä keskuspankkipuhetta, mikä sai mollisointuiset markkinat kääntymään rivakasti nousuun.

Osakkeet nousivat viime viikolla globaalisti useamman prosentin myös pitkään heikommin pärjänneessä Helsingin pörssissä. Euron vahvistuminen suhteessa dollariin heikensi hieman dollarimääräisten sijoitusten tuottoja eurosijoittajien näkökulmasta. Korot laskivat selvästi ja luottoriskipreemiot laskivat.

Myös Japanin markkinat tuottivat viime viikolla hyvin. Japanin keskuspankki ilmoitti aiemmin viikolla luopuvansa osittain korkokäyräkontrollista, jossa esimerkiksi kymmenen vuoden korko on pidetty aiemmin maksimissaan yhdessä prosentissa. Markkinat vastaanottivat tiedon positiivisesti ja jenin kurssi heikkeni hieman, minkä seurauksena keskuspankki joutui puuttumaan markkinoihin heti ostamalla nimiinsä joukkovelkakirjoja.

Euroopan inflaatioluvut yllättivät hieman alakanttiin painumalla alle kolmen prosentin ensimmäistä kertaa sitten heinäkuun 2021. Inflaation hidastumisen taustalla oli ennen kaikkea energian hinnan selvä lasku vuodentakaisiin lukuihin verrattuna. Energian ja ruoan hinnasta puhdistettu ydininflaatio on kuitenkin edelleen yli neljä prosenttia.

Oikeanlainen pettymys Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa talousdata jäi kokonaisuudessaan vajaaksi odotuksista. Teollisuuden heikot ostopäällikköindeksit sekä erityisesti odotettua heikompi työllisyysraportti kertoivat vihdoin hiipumisen merkkejä ylikuumentumisen partaalla olleesta Yhdysvaltain taloudesta. Kattava talousdatapaketti oli juuri oikean verran negatiivinen hillitsemään inflaatiopaineita, mutta ei liian negatiivinen romahduttaakseen markkinasentimentin.

Tulevan kvartaalin talouskasvuun kohdistuvat odotukset ovat laskeneet Yhdysvalloissa merkittävästi menneestä kvartaalista. Kun viime kvartaalilla talouskasvuodotus oli yli 5 prosenttia, vuoden loppua lähestyttäessä se on enää reilun prosentin. Myös teollisuussektorin odotettu renessanssi jäi piippuun: uusia tilauksia tehtiin odotettua vähemmän ja hyvään nousuun aiempien kuukausien aikana kääntynyt kasvukäyrä taittui voimakkaasti alaspäin.

Myös työpaikkojen syntyvauhti jatkoi hidastumistaan. Koronavuosien jälkeen vahvasti kehittyneet työmarkkinat ovat laskeneet tasaisesti, ja uusia työpaikkoja syntyi lokakuussa ”vain” noin 150 000, kun syyskuussa luku oli 336 000. Työttömyysprosentti nousi hieman ja oli 3,9 prosenttia.

Yhdysvaltojen keskuspankki Federal Reserven korkokokouksessa päätettiin pitää ohjauskorko ennallaan. Puheenjohtaja Jay Powell avasi, että koska rahoitusolosuhteet ovat muun muassa korkojen nousun, vahvistuneen dollarin ja nousseiden osakkeiden myötä kireät, ei koronnostoille ole nyt tarvetta. Mikäli kireän finanssiympäristön odotetaan ”luonnostaan” korjaavan inflaatio-ongelman ja sen jälkeen lasketaan korkoja, vaarana kuitenkin on, että inflaatio lähtee taas laukalle pidemmällä aikavälillä.

Tuloskausi lähes päätepisteessään

Tuloskausi lähestyy loppuaan ja valtaosa yhtiöistä on raportoinut tuloksensa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Eurooppalaisyhtiöiden raportit ovat olleet pettymys niin myynti- kuin tuloslukujen osalta. Vaikka odotukset olivat matalalla, realisoituneet tulokset ovat alittaneet ne lähes seitsemällä prosentilla. Parhaiten Euroopassa ovat pärjänneet rahoitusalan yhtiöt, joiden tulos on noussut 21 prosenttia viime kvartaalista.

Yhdysvalloissa tuloskausi ei ole tarjonnut suuria yllätyksiä. Tulokset ovat kasvaneet noin 7,6 prosenttia suhteessa odotuksiin. Apple raportoi kasvaneesta tuloksesta, mutta sen osakkeen kurssi laski, koska yhtiön liikevaihto jatkoi laskuaan. Valtaosa keskeisimmistä yhtiöistä on nyt raportoinut tuloksensa, mutta esimerkiksi NVIDIA on vielä raportoimatta.

 

Viikon markkinaindikaattorit

         

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 6.11.

Saksa

Teollisuustilaukset (k/k)

Syyskuu

3.9 %

Ti 7.11.

Saksa

Teollisuustuotanto (v/v)

Syyskuu

-1.7 %

Ti 7.11.

Euroalue

Tuottajahinnat (v/v)

Syyskuu

-11.5 %

Ke 8.11.

Saksa

Inflaatio (v/v)

Lokakuu

3.8 %

Ke 8.11.

Euroalue

Vähittäismyynti (v/v)

Syyskuu

-2.1 %

Pe 10.11.

Iso-Britannia

BKT- kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q3

0.2 %

Pe 10.11.

Iso-Britannia

Teollisuustuotanto (v/v)

Syyskuu

1.3 %

Pe 10.11.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Marraskuu

63.8

Lähde: Bloomberg