Viikkokatsaus 23.10.2023: Alakuloa markkinoilla

Markkinat päätyivät viime viikolla alakuloisiin tunnelmiin, kun osakkeet laskivat tuntuvasti viikon päätteeksi. Geopolitiikka nousi jälleen vahvasti markkinoiden keskiöön, ja euroalueen inflaatioluvut jatkoivat laskuaan.

Osakkeet päätyivät globaalisti yli kolme prosenttia edeltävän viikon päätöstason alapuolelle. Laskun taustalla oli lisääntynyt yleinen epävarmuus, jota on viime viikkoina ruokkinut muun muassa Israelin ja Palestiinan välinen konflikti. Epävarmuuden seurauksena niin sanottujen turvasatamasijoitusten, kuten valtionlainojen, kysyntä on kasvanut ja enemmän riskiä kantavien osakesijoitusten kysyntä laskenut.

Turbulenssista huolimatta euron arvo suhteessa dollariin pysyi vakaana ja jopa hieman vahvistui viime viikon aikana.

Israelin ja Palestiinan konflikti vaikuttaa markkinoihin esimerkiksi öljyn hinnan kautta. Jo tässä vaiheessa konfliktia öljyn hinta on reagoinut vahvemmin kuin Ukrainan sodan alettua. Brent-öljyn hinta nousi sodan alun jälkeisenä maanantaina 4,5 prosenttia. Yhdysvallat ja muut länsimaat ovat pyrkineet liennyttämään tilannetta, mutta jännitteet ovat pysyneet korkealla. Konflikti on laskenut markkinoiden riskinottohalukkuutta, mutta se vaikuttaisi toden teolla vasta laajentuessaan Israelin rajojen ulkopuolelle.

Euroalueen viime viikolla saadut inflaatioluvut kertoivat, että hintojen nousu laski 4,3 prosenttiin vuoden takaisiin tasoihin verrattuna. Vaikka Euroopan inflaatio on edelleen nopeampaa kuin Yhdysvaltojen, ennusmerkit hintojen nousun hidastumisesta ovat täällä verrattain valoisammat. Euroopan hidastunut talouskasvu ja heikommat työmarkkinat tarkoittavat, että hinnoilla ei ole samanlaista nousupainetta kuin Yhdysvalloissa. Se tarkoittaa, että korkojen laskut todennäköisesti alkavat pikemminkin Euroopan keskuspankin kuin Federal Reservin johdolla.

Samaan aikaan esimerkiksi Saksan tuottajahinnat ovat laskeneet jo reilusti, ja kasvu on ollut miinusmerkkistä jo muutaman kuukauden. Tuottajahintojen muutokset siirtyvät viiveellä kuluttajahintoihin, eli tämän voidaan ennakoida vaikuttavan inflaatioon hidastavasti keskipitkällä aikavälillä.

Värinää sekä osakkeissa että koroissa

Vaikka osakemarkkinat laskivat viime viikolla kautta linjan, Helsingin pörssi erottui joukosta – eikä edukseen. Heikko kehitys tänä vuonna on johtunut ennen kaikkea yhtiökohtaisista syistä. Myös kehittyvien markkinoiden tuotto on painunut negatiiviseksi vuoden 2023 aikana.

Myös korkoindeksien tuotoissa nähtiin laskua viime viikolla. Seniorilainamarkkinat ja eurooppalaiset high yield -yrityslainat ovat suoriutuneet vahvimmin tänä vuonna, mutta pitkät valtionlainat ovat kärsineet korkeasta korkotasosta. Toisaalta laskeneet arvostukset tarkoittavat myös, että tuotto-odotukset ovat kasvaneet.

Tuloskausi on parhaillaan käynnissä, mutta on vielä liian aikaista vetää johtopäätöksiä. Tilanne valottuu ensi viikolla, kun suurista teknologiayhtiöistä esimerkiksi Microsoft, Alphabet, Meta ja Amazon raportoivat tuloksistaan.

Alkavalla viikolla talousdatan keskiössä ovat euroalueen, Saksan, Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen yhdistetyt ostopäällikköindeksit tiistaina ja Euroopan keskuspankin korkokokous torstaina.

Viikon markkinaindikaattorit

 

 

 

Periodi

Edellinen

Ma 23.10.

Euroalue

Kuluttajien luottamus (1. julkaisu)

Lokakuu

-17.8

Ti 24.10.

Saksa

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

46.2

Ti 24.10.

Euroalue

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

47.1

Ti 24.10.

Iso-Britannia

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

46.8

Ti 24.10.

USA

Yhdistetty ostopäällikköindeksi (1. julkaisu)

Lokakuu

50.1

Ke 25.10

Saksa

Ifo-indeksi, liike-elämän luottamus

Lokakuu

85.7

To 26.10

Euroalue

Keskuspankin korkopäätös

Lokakuu

4.50 %

To 26.10.

USA

Käyttötavaratilaukset (k/k)

Syyskuu

0.2 %

To 26.10.

USA

BKT-kasvu (n/n, vuotuistettu)

Q3

2.1 %

Pe 27.10.

USA

Kuluttajien luottamus (Michigan)

Lokakuu

63.0

Pe 27.10.

USA

Yksityinen kulutus (k/k)

Syyskuu

0.4 %

Lähde: Bloomberg