Allokaationäkemys: Sijoittajan kesäloma jäi lyhyeksi
Letkeät kesätunnelmat ovat tänä vuonna olleet haave vain, kun markkinoita ovat liikutelleet niin maailmanpolitiikka, teknologiaosakkeet, Japanin markkina kuin tuttu aisapari talousdata ja inflaatio.
Kuluvan vuoden aikana pääosin vallinneet varsin rauhalliset markkinatunnelmat muuttuivat äkisti heinäkuun lopulla. Heilunta lisääntyi niin osake-, korko- kuin valuuttamarkkinoilla selvästi, ja muistutti elokuun alussa hetkellisesti jopa viimeisten vuosien aikana nähtyjen markkinakriisien vilkkaimpia päiviä. Markkinoiden heilunta sai alkunsa heinäkuun puolenvälin tienoilla yhdysvaltalaisista teknologiayhtiöistä, mutta laajeni laajamittaisemmaksi riskin vähentämiseksi kuunvaihteen tienoilla. Osakemarkkinat laskivat globaalisti, ja korkotaso putosi selvästi Yhdysvaltojen johdolla. Pitkään tasaisena pysyneet luottoriskipreemiot nousivat. Osittain muutoksena katalyyttinä toiminut, pitkään heikentynyt Japanin jeni vahvistui selvästi. Dollari sen sijaan heikentyi korkojen syöksyessä Yhdysvalloissa.
Heinä-elokuun markkinaliike sai alkunsa teknologiaosakkeista, joiden tuotot olivat ensimmäisen vuosipuoliskon aikana vahvoja. Sijoittavat alkoivat kotiuttamaan voittojaan näistä osakkeista heinäkuun puolivälin tuntumassa, ja myynti kiihtyi tuloskauden alkaessa. Tulokset olivat edelleen pääsääntöisesti vähintään kohtuullisia, mutta epävarmuus tulevasta yhdistettynä yhtiöille ladattuihin valtaviin odotuksiin laski osakkeiden hintoja. Samaan aikaan Japankin keskuspankki nosti ohjauskorkoaan, ja pitkään heikentyneen jenin kurssi kääntyi nousuun. Japanin matalan korkotason takia monet sijoittajat ovat rahoittaneet sijoituksiaan lainaamalla matalalla korolla jeneissä ja sijoittamalla korkeamman tuotto-odotuksen kohteisiin. Jenin vahvistuminen johti näiden positioiden purkamiseen, ja samalla riskisijoituksia myytiin globaalisti. Heinäkuun viimeisellä viikolla julkaistu Yhdysvaltain työmarkkinadata lisäsi kriisin tuntua entisestään, ja lopulta osakkeita ja muita riskisijoituksia myytiin elokuun ensimmäisinä päivinä rivakkaan tahtiin ympäri maailman eri omaisuuslajeissa.
Keskuspankit tutussa puristuksessa, vaalit kiinnostavat nyt myös sijoittajia
Yhdysvaltain työmarkkinaraportti yllätti sijoittajat siitä huolimatta, että merkkejä työmarkkinan heikentymisestä on nähty vuoden mittaan aiemminkin. Uusia työpaikkoja syntyi selvästi odotettua vähemmän ja työttömyysprosentti nousi 4,3. Luvut herättivät pelot Yhdysvaltain talouden hyytymisestä. Vahvat kuluttajat ovat olleet Yhdysvaltojen selvästi muuta maailmaa ripeämmän kasvun taustalla, ja nouseva työttömyys laskisi kuluttajien ostovoimaa ja -halua. Niinpä työmarkkinadataa seurataankin tulevien viikkojen aikana tarkalla silmällä. Myös tuloskausi on kertonut kuluttajien haasteista, kun useat yritykset vähittäiskaupasta ravintoloihin ja hotelliketjuihin ovat raportoineet hiipuvasta kulutuskysynnästä. Myös Euroopassa ja Kiinassa kesän talousdata on näyttänyt verrattain vaisulta. Euroopassa teollisuussektorin näkymät ovat edelleen varsin heikot, eikä kroonisista haasteista kärsivästä Kiinasta ole Euroopan kasvun kirittäjäksi.
Heikko talousdata ja markkinoiden myllerrys ovat saaneet aikaan liikettä myös korkotasoissa. Vielä heinäkuussa 4,5 prosentin tuntumassa ollut Yhdysvaltain 10 vuoden valtionlainan korko on tätä kirjoitettaessa painunut alle neljän prosentin. Korot ovat laskeneet myös Euroopassa. Yhdysvaltain keskuspankki kertoi heinäkuun lopun kokouksessaan jättävänsä ohjauskoron vielä ennalleen, mutta valmistautuvansa korkojen laskuun syyskuussa. Nopeasti pehmenneiden tunnelmien myötä markkinoilla odotettiin hetkellisesti jopa sitä, että keskuspankki joutuisi laskemaan korkojaan jo ennen syyskuun kokousta. Sittemmin odotukset ovat laimentuneet. Selvää on kuitenkin, että kehittyneissä talouksissa lukuun ottamatta Japania rahapolitiikan näkymät ovat nytkähtäneet kohti laskevia korkoja.
Siinä missä heikentyvät talousnäkymät nostavat odotuksia laskevista koroista, inflaationäkymät aiheuttavat edelleen harmaita hiuksia keskuspankkiireille. Inflaationäkymät ovat kohentuneet lievästi kesän aikana, ja kevään pelot uudelleen kiihtyvästä inflaatiosta syksyllä näyttävät nyt ylimitoitetuilta. Inflaatio näyttää kuitenkin juuttuneen sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa kolmen prosentin tuntumaan tavoitellut kahden sijasta. Yhdistettynä kuluttajien asemaa heikentäneeseen rajuun hintojen nousuun viimeisen kahden vuoden aikana, painaa inflaatio edelleen keskuspankkien vaakakupissa.
Ennen heinäkuun loppua vaikutti siltä, että sijoitusmarkkinoiden kesä jää historiaan ennen kaikkea politiikan aikaansaamien markkinaliikkeiden ansiosta. Alkukesän aikana eurooppalaisia osakemarkkinoita heiluttivat ensin eurovaalit ja myöhemmin Ranskan parlamenttivaalit, mutta heinäkuussa keskiöön nousi Yhdysvaltain politiikka. Presidentti Joe Bidenin haasteet vaaliväittelyssä johtivat hänen asemansa heikentymiseen vaalikamppailussa, ja myöhemmin salamurhayrityksen kohteeksi joutunut Donald Trump näytti vääjäämättä marssivan vaalivoittoon marraskuun vaaleissa. Heikon suosion painamana Biden luopui demokraattien presidenttiehdokkuudesta, ja tilalle noussut varapresidentti Kamala Harris aloitti kampanjansa varsin räväkästi. Tätä kirjoitettaessa tilanne näyttää varsin tasaiselta, mutta huomioiden jo nyt nähdyt varsin värikkäät vaiheet, vaalien viimeisiä käänteitä on tuskin vielä nähty. Pelkän presidentinvaalien lisäksi olennaista on myös se, kumpi puolue nousee enemmistöön senaatissa ja edustajainhuoneessa. Ennen Bidenin luopumista republikaanien värisuora näytti hetken jopa todennäköiseltä, mutta demokraattien piristymisen myötä todennäköisyys on laskenut selvästi. Vaikka politiikan vaikutuksia markkinoihin on vaikeaa ennakoida ja ne ovat usein ennakoitua pienempiä, riittää puhetta politiikasta syksyn aikana varmasti myös markkinoiden näkökulmasta.
Varovainen salkun asemointi on tuottanut markkinoiden laskiessa hedelmää
Allokaatiosalkkujemme riskitaso on ollut kuluvan vuoden aikana hieman neutraalitasoa varovaisempi ja salkkujemme osakepaino on ollut lievästi normaalitasoa alhaisempi. Lähtökohtamme nähtyyn markkinoiden laskuun on ollut siis hieman neutraaliasemaa parempi. Olemme hyödyntäneet tilannetta ja rebalansoineet salkkujamme osakemarkkinoiden laskiessa. Markkinoiden lisääntynyt heilunta, epävarmat talousnäkymät, teknologiayhtiöiden epävarmuus ja geopolitiikka tarjoavat kuitenkin edelleen maaperää lisäheilunnalle. Osakemarkkinoiden nähty lasku lisää osaltaan osakkeiden houkuttelevuutta, ja tarkkailemme markkinoita jatkossa mahdollisten lisäostojen näkökulmasta.
Osakesijoitustemme sisällä olemme painottaneet kuluvan vuoden aikana globaaleja indeksejä laajempaa hajautusta. Isot teknologiayhtiöt ovat nousseet viimeisten vuosien aikana indekseissä varsin määräävään asemaan, ja keskittymisen aiheuttamien riskien takia olemme hajauttaneen salkkujemme riskin- ja tuoton lähteitä indeksejä laajemmin. Teknologiayhtiöiden halventuessa olemme lisänneet niiden painoa asteittain ja vähentäneet viime aikoina paremmin tuottaneita arvo-osakkeita ja pienen hintaheilunnan osakkeita salkun riskitasoa nostaaksemme. Painomme suurissa teknologiayhtiöissä on kuitenkin edelleen globaalia markkinaa alhaisempi. Markkinoiden rotaation jatkuessa tarkkailemme edelleen paikkoja osakesalkkumme maantieteellisten- sekä toimialapainojen muutoksille.
Korkosijoituksissamme olemme nostaneet salkkumme korkoriskiä asteittain korkojen noustessa viimeisten vuosien aikana. Nyt nähty korkojen ripeä lasku tarjosi mahdollisuuden voittojen kotiuttamiseen, ja laskimme salkkujemme korkoriskiä. Olemme myös ostaneet suojaa yhdysvaltalaisten korkeamman luottoriskin yrityslainojen heikentymistä vastaan, mistä olemme hyötyneet viimeisten viikkojen aikana.