Sara Vanniselle oma elämä on liiketoimintaa, silti raha ei enää niin kiinnosta

Sosiaalisen median yrittäjä Sara Vanninen aloitti bloginsa yli 10 vuotta sitten. Harva silloin ajatteli, että sillä koskaan tekisi rahaa. Sittemmin Vanninen on murtanut käsitystä vaikuttajien työstä ”nuorten naisten harrasteluna”. Nyt Vannisen yritys on taas uuden edessä, kun perheeseen on tullut vauva.

Kun Sara Vanninen perusti bloginsa, olivat ne Suomessa vielä aika uusi ilmiö. Puhumattakaan, että niillä olisi voinut tehdä uran itselleen. Blogia Vanninen pitää edelleen, mutta bloggaaja-tittelin rajat ovat sittemmin jääneet ahtaaksi. Kuvioihin ovat tulleet erilaiset sosiaalisen median kanavat, podcastit, valokuvaus sekä muuta sosiaaliseen mediaan ja vaikuttamiseen liittyvää. Ja nyt myös vauva.

Perheenlisäys on monelle yrittäjälle mietinnän paikka – voiko vanhempainvapaata pitää ja kuinka pitkään? Sosiaalisen median yrittäjällä tilanne on korostunut, sillä bisnes on kirjaimellisesti yrittäjä ja hänen elämänsä. On mietittävä, miten uusi elämäntilanne näkyy sisällöissä ja mitä vaikutuksia sillä taas tulee olemaan liiketoimintaan. Vannisella seuraajia on tullut niin matkustus-, treenaus- kuin muotisisältöjenkin houkuttelemana ja fokuksen vaihtuminen vauvajuttuihin on heillekin ollut iso muutos.

”Brändini päivittyy elämän ja elämäntilanteeni myötä, se on aina kuulunut asiaan. Nyt itselle on tärkeää, että pystyn puhumaan vanhemmuudesta ja lapsiperhearjesta, muuten tuntuisi, että näyttelen jonkun muun elämää. On luonnollista, että seuraajat, joita tämä sisältö ei kosketa samalla tavalla, lopettavat seuraamisen. Se pitää vain hyväksyä”, Vanninen pohtii.

Vaikka seuraajien lähteminen on normaalia, vaikuttaja kertoo kipuilleensa asian kanssa yllättävänkin paljon ja miettineensä tarkkaan, mitä asioita näyttää ja missä kanavassa. Vannisen yritystoiminnalle vauva on ollut iso muutos. Toisaalta vuoden päästä edessä on taas uutta. Vauva alkaa näyttää jo enemmän itseltään ja Vannisen mielestä se on hyvä hetki vähentää lapsen näkymistä kuvissa hänen yksityisyytensä turvaamiseksi. Vauvavaiheesta tulee yksi osa elämän ja sitä myötä yrityksen monista vaiheista.

Suunnitelmallisuus mahdollistaa elämän tasapainon ja arjen huolettomuuden

Raha ja erityisesti vaikuttajien tulot tuntuvat kiinnostavan lukijoita. Vanninen on puhunut avoimesti niin vaikuttamisen liiketoimintapuolesta kuin tienesteistään, ja osaltaan murtanut käsitystä vaikuttajien työstä ”nuorten naisten harrasteluna”. Yrittäjän itsensä fokus on kuitenkin nykyään muualla.

”Yksi vuosi tein todella paljon töitä ja aloin miettimään, onko siinä mitään järkeä, että istun kaikki illat töitä tekemässä. Miksi teen sitä? Totta kai nautin siitä, mitä teen, mutta kuitenkin tärkein syy tehdä töitä on täällä kotona. Yritykseni strategia onkin nyt, että pystyn tekemään mahdollisimman vähän töitä ja viettämään aikaa enemmän perheen ja läheisteni kanssa”, Vanninen kertoo.

Yrittäjän ei ole kuitenkaan niin helppo irrottautua töistä kokonaan. Äitiyslomalla Vanninen viihtyikin kuukauden, ennen kuin alkoi haluta mukaan jotain muutakin. Hän selvästi nauttii siitä, mitä tekee. Nyt hän kertoo odottavansa erityisesti syksyn tuomaa paluuta arkeen, sillä silloin alkavat podcast uudella alustalla, vauvauinnit ja uudet harrastukset myös itsellä. Vanninen kertoo pitävänsä monen asian tekemisestä samaan aikaan ja se myös kuuluu puheessa. Silti suorittamisen sijaan olemuksesta paistaa rentous. Avaimena on tasapaino ja sitä tukevat järjestelyt.

Vanninen ja hänen puolisonsa ovat jakaneet vanhempainvapaita ja nyt yrittäjä itse tekee nelipäiväistä viikkoa lyhennetyllä, tai ehkä pitäisi sanoa tiivistetyllä, päivällä. Lisäksi kummallekin vanhemmalle on sovittu kaksi päivää viikosta, jolloin voi ottaa omaa aikaa: nähdä ystäviä, käydä elokuvissa tai vaikka juoksemassa. Nykyinen yhdistelmä töitä, perhe-elämää sekä omaa aikaa on hänen mukaansa täydellinen. Vaikka vauva-arjesta kaipaakin omaa aikaa, paras elämän tasapainottaja on silti oma poika.

”Lapsen myötä pienistä asioista osaa nauttia vielä paremmin. Asiat, joista vauva on innoissaan, saavat minutkin innostumaan. Sitä iloa ja intoa on ihana katsoa vierestä. Se tasapainottaa ja maadoittaa hetkeen.”

(Artikkeli jatkuu)

Aina asenne ei ratkaise

Vanninen ei kuulu niiden vanhempien joukkoon, jotka heräävät öisin sydän kurkussa tarkistamaan vieläkö uusi tulokas hengittää – eihän hän yleensäkään stressaa asioista, joihin ei voi vaikuttaa.

”Olen hyvin sopeutuvainen erilaisiin tilanteisiin. Jos jotain sattuu, mietin, että tähän ei voi vaikuttaa enää ja pitää katsoa eteenpäin. Se on auttanut ottamaan riskejä elämässä ja lähtemään aikanaan yrittäjäksikin”, Vanninen kuvaa.

Asenteen lisäksi isompienkin riskien ottamisen on mahdollistanut hyvä turvaverkko. Vanninen on aina ollut itsenäinen ja perheeltä saadun avun sijaan tehnyt itse rahansa. Hän on silti aina tiennyt, että jos jotain sattuisi, perhe olisi tukena niin henkisesti kuin rahallisestikin. Sittemmin lisäturvaksi tullut niin säästöjä ja sijoituksia kuin avioehtoa ja testamenttia. Vanniselle on tärkeää olla realistinen ja turvata se, minkä voi.

Kuten monen muunkin tuoreen vanhemman, vauvan tulo pisti Vannisen perheineen miettimään omaa varautumistaan taas uusiksi.

”Vaikka aina ajattelen, että kaikesta selvitään, sairauksien kohdalla asenne ei aina ratkaise. Viime kesänä, raskauden selvittyä, hoksasimme, että nyt vakuutukset ja vastaavat on järkevä laittaa kuntoon. Nyt voi luottaa siihen, että saadaan apua, päästään hoitoon ja niin edespäin, jos jotain sattuu. On ikään kuin turvaverkosto, johon tippua. Varmaankin stressaisin kuolemaa ja sairastumista todella paljon enemmän, jos ei olisi vakuutukset kunnossa. ”

Vannisen mukaan tuosta mielenrauhasta maksaa ilolla. Kunnon turvaverkon kanssa uskaltaa elämässäkin ottaa eri tavalla riskiä. Ja kun kaikesta ei tarvitse murehtia, voi keskittyä mukavampiin asioihin, vaikka sitten kylmäuintiin, johon Vanninen on juuri saanut paikan jonotuslistalta.

 


Kuka?

  • Sara Vanninen
  • 32-vuotias vaikuttaja
  • Perusti Tickle Your Fancy -bloginsa (nykyisen Sara Tickle) vuonna 2009. Nykyisin päivittää aktiivisesti myös Instagramia, tekee podcastia, valokuvaa ja konsultoi.
  • Kirjoittaa ja julkaisee matkustamisesta, treenaamisesta, muodista ja elämästä yleensä.
  • Rakastaa suolakurkkuja ja ystävät kutsuvatkin häntä Sara Pickleksi (Sara Suolakurkuksi).