Fearless Finns: Kova työ palkittiin

Pekingin kultamitalisti Santeri Kiiveri kertoo paralympialaisten tunnelmista, mitalijuhlista ja tulevista suunnitelmistaan Fearless Finns -blogissa.

Kuvat: Ski Sport Finland / Santeri Kiiveri

Mandatumin kumppani, alppihiihdon maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatumin verkkosivuilla. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista ja huippu-urheilijan elämästä. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Moi!

Kevät oli menestykäs, ja ylitin omat tavoitteet ja varmasti monien odotukset Pekingissä. Kisoihin lähdettäessä pidin yhtä mitalia mahdollisena mutta erittäin haastavana saada. Heti syöksytreeneissä fiilis oli hyvä, ja päätin, että nämä ovat minun kisani. Itselleni kisojen kohokohta oli combin toinen sija, sillä sen jälkeen olin jo saavuttanut kaikki omat tavoitteeni, jotka olin kisoihin asettanut. Mitalin jälkeen oli todella mukava kisata, sillä paineita ei ollut enää yhtään.

Tunnelma combin aikana ja jälkeen oli uskomaton. Sanoin jo edellisenä päivänä super-G:n jälkeen, että huomenna on mitalipäivä. Itseluottamus oli kohdillaan. Super-G-osuus onnistui, ja olin toisena. Fiilis oli hyvä, mutta tiesin, että pujottelu ratkaisee kaiken.

santeri-mitalien-kanssa.jpg

Pujottelun lämmittelylaskut tuntuivat vaikeilta, ja suolapinnalle ei löytynyt heti hyvää tuntumaa. Pienellä riskillä pyysin huoltajaa ottamaan suksien kantit tavalla, jota ei edes ennen kisaa ollut kokeiltu. Se kannatti. Tultuani maaliin ja nähtyäni nimeni ykkösenä oli fiilis sanoin kuvailematon. Kaikki työ ja panostus monen vuoden ajalta sai konkreettisen osoituksen.

Palkintojenjako oli onneksi vasta seuraavana päivänä. Puhelin soi tauotta ja oli pakko ottaa kaikki ilmoitukset pois päältä. Palkintojenjako oli siitä hyvä, että se oli kisakylän ulkopuolella ja pääsin poistumaan kylästä edes hetkeksi pois. Kaikki oli järjestetty tietenkin viimeisen päälle. Noin 45 minuuttia lämpiössä odottelua ja ohjatusti palkintojenjakoon. Itselle ehkä hienoin fiilis oli tuulettaa omalle isälle palkintopallilta. 

Kisat ohi. Olin varannut jo paljon ennen Pekingiä itselle lomareissun, joka ajoittui heti kisojen jälkeen. Oli muuten hyvä päätös. Pääsin hetkeksi ottamaan happea ja samalla myös karkuun mediaa Suomesta. Lomalla ehti hyvin palautua ja kasata hetki ajatuksia kisoista.

Suomeen tullessa minua odottikin heti monta haastattelua ja pyyntöä tv-ohjelmiin. Joistain jouduin kieltäytymään kiireiden ja oman jaksamisen takia. Unohtumaton hetki oli myös kotikaupunkini Lappeenrannan järjestämä juhla torilla.

santeri-kantaa-suksia.jpg

Tätä kirjoittaessani olen parhaillaan pakkaamassa vaatteita takaisin laukkuihin, ja suunnaksi otan pohjoisen keväthanget. Tarkoituksena on olla viikko Ylläksellä, jossa kisataan alppihiihdon SM-kisoja, ja sen jälkeen saa olla hieman pidempään kotona.

Ylläksen jälkeen aloitamme fysiikkavalmentajani kanssa suunnitelmat kesälle. Kevät ja kesä ovat mielenkiintoista aikaa itselle, sillä ensi kauden suunnitelmat ovat täysin auki. Normaalisti olen tiennyt suunnilleen, missä ollaan mihinkin aikaan ja kenen kanssa. Nyt saa onneksi rauhassa miettiä tulevaa ja suunnitella sitä juuri kuinka itse haluaa. 

Terveisin,

Santeri