Fearless Finns: Kausi valmentajan näkökulmasta

Alppihiihtäjät valmistautuvat pian kauden viimeisiin kilpailuihin, ja naisten maajoukkuevalmentaja Nicolas Burtin kertaa talven tapahtumia. Mukaan on mahtunut onnistumisia ja haasteita kilpailuissa ympäri maailman.

Kuvat: Ski Sport Finland / Nicolas Burtin

Mandatumin kumppani, alppihiihdon maajoukkue, kirjoittaa kauden aikana viikottaista Fearless Finns -blogia Mandatumin verkkosivuilla. Blogissaan urheilijat kertovat kilpailuista, harjoituksista ja huippu-urheilijan elämästä. Kaiken taustalla on alppimaajoukkueen periksiantamattomuus, kyky uusiutua, ja polttava halu pitää kiinni tavoitteista.

Moi kaikki,

Olemme nyt maaliskuun ja kansainvälisen kilpailukauden loppupuolella. Eurooppa Cupin finaalit Andorran Soldeussa päättyivät juuri. Kausi on ollut pitkä; Se alkoi jo 23. lokakuuta Söldenin maailmancup-kisoilla, ja suksilla on oltu viisi kuukautta lähes tauotta. Kauteen on sisältynyt monia Euroopan ulkopuolelle suuntautuneita kisareissuja. Menimme Yhdysvaltoihin joulukuussa, Kiinaan helmikuussa ja Kanadaan maaliskuussa.

alppihiihtäjät-kaupungilla.jpgTänä kautena koronapandemia on jälleen ollut läsnä Eurooppa Cupissa ja maailmancupissa estäen joitain urheilijoita näyttämästä parastaan ja saavuttamasta potentiaaliaan kilpailuissa. Pandemia on aiheuttanut myös valtavia logistisia haasteita ja stressiä joukkuejohdolle ja kilpailijoille. Tästä huolimatta saavutimme hyviä tuloksia kauden alun kotikisoissa Levin maailmancupissa!

Joulukuu oli varsin myrskyisä. Eurooppa Cup alkoi samalla, kun maailmancupin kilpailut olivat Euroopan ulkopuolella. Muutamilla urheilijoilla ja joukkueen taustahenkilöillä oli korona, mikä johti kilpailujen väliin jäämiseen.

Tammikuu oli olympialaisia edeltävä kuukausi, ja stressi alkoi kasaantua arvokisoihin osallistuvien maiden keskuudessa. Kiinan tiukat maahantulorajoitukset ja tammikuun pandemiatilanne olivat raju yhdistelmä. Tammikuussa pystyimme kuitenkin saavuttamaan todella hyviä tuloksia sekä maailmancupissa Schladmingin top-15-sijoituksella, että Eurooppa Cupissa pujottelussa ja suurpujottelussa.

alppihiihtäjä-pujotteluradalla.jpg

Tavoitteeni olympialaisissa oli saada mukaan mahdollisimman monta urheilijaa, jotta he pystyivät saada kokemusta ja tottua tähän suureen tapahtumaan. Joukkueemme urheilijoiden mitalitavoitteet on asetettu seuraaviin olympialaisiin, joten tällainen aiempi kokemus auttaa heitä suoriutumaan enemmän mukavuusalueellaan jatkossa, kun he taistelevat mitaleista korkeammalla tasolla.

Olympialaisten jälkeen kilpailimme muutamissa maailmancup-, FIS- ja Eurooppa Cup -kilpailuissa. Olympialaiset vaativat paljon energiaa, joten niiden jälkeen intensiteetti aina hetkeksi laskee

Pian huhtikuussa vuorossa on suomenmestaruuksista kamppailu Ylläksellä ja Levillä. Ne urheilijat, jotka eivät vielä ole saavuttaneet FIS-pistetavoitteitaan ensi kautta ajatellen, osallistuvat lisäksi vielä FIS-kilpailuihin.

Parhain terveisin,

Nicolas

Kirjoitus on käännetty englanninkielestä.